11 Απριλίου 2021

Το Άγιον Πνεύμα δικαιώνει τον Ιησού Χριστό.

†."περὶ δικαιοσύνης δέ, ὅτι πρὸς τὸν πατέρα μου ὑπάγω καὶ οὐκέτι θεωρεῖτέ με·" (Ιω. 16,10')

Να σας το αποδώσω. Ώς προς δέ τη δικαιοσύνη που θα μου αποδώσει εμένα, του Ιησού, το Πνεύμα το Άγιον, ότι πηγαίνω στον Πατέρα μου και δεν με βλέπετε πιά. Τι σημαίνει αυτό; Αυτός ο δεύτερος λόγος που το πνεύμα το Άγιο θα ασκήσει  έλεγχο, λέγει ο Θεοφύλακτος  "δείξει αυτοίς ότι δικαίως ών" θα δείξει, κυρίως στους Εβραίους, ότι ενώ ήτο δίκαιος, ο Ιησούς, "και άλυμπτον παρασχόμενος βίον , αδίκως υπ αυτών ανηρέθη" τον εφόνευσαν, αδίκως! Εδώ έχουμε μία αδικία, και θα τη δείξει αυτήν την αδικία βεβαίως, το Πνεύμα το Άγιον.

   Οι Ιουδαίοι, κατηγόρησαν τον Ιησούν, πλάνο και βλάσφημο. Την μεγάλη Παρασκευή, η ημέρα της σταυρώσεως, εφαίνετο ότι είχε αποδώσει, είς μέν τον Ιησούν την αμαρτίαν, οτι έλεγε, είμαι ίσος με τον Πατέρα, είμαι Θεός, αλλά αυτό, οδήγησε τους δικαστάς του εις την δικαιοσύνη, να τον φονεύσουν. Τί είπαν, είς τον Πιλάτο; "Έκανε τον εαυτό του Θεό και πρέπει κατά τον νόμο μας να πεθάνει." Εσφετερίσθη θεϊκά δικαιώματα. Εδώ τώρα όμως έρχεται η Πεντηκοστή, να ανατρέψει αυτήν την απόφαση. Η Πεντηκοστή, πάντα το Πνεύμα το Άγιον, θα αποδώσει δικαιοσύνη στον κατάδικο του Γολγοθά, αφού ανεστήθη και ανελήφθη, και την αμαρτία, θα την αποδώσει είς τους δικαστάς του, τους Εβραίους, που κατεδίκασαν τον Ιησούν. Θα αποδείξει ο Παράκλητος εις τον κόσμον, ότι, ο Ιησούς, υπήρξε, - όπως λέγει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στην πρώτη του επιστολή - ο Χριστός ο Δίκαιος. Γι' αυτό οι Ιουδαίοι, μέσα στην Ιστορία, ενοχλούνται, όταν ο Ιησούς αποδεικνύεται δίκαιος και αυτοί βέβαια ένοχοι. Και αυτό το έργο το κάνει το Πνεύμα το Άγιον.

   Προσέξατε. Εδώ και μερικά χρόνια έγινε αυτό, αλλά, το δυστύχημα είναι ότι, κάτι που γίνεται, επανέρχεται, και επανέρχεται. Έγινε μία προσπάθεια αφαιρέσεως, όλων εκείνων των τροπαρίων, της Μεγάλης Εβδομάδος  που στρέφονται κατά της ενοχής των Ιουδαίων, αυτό δείχνει έργο αντίθετον, είς το έργον του Αγίου Πνεύματος. Τί πάτε να κάνετε, τή υποβολή των Εβραίων; Εζήτησαν για να μήν δυσφημίζονται, να αφαιρεθούν τα τροπάρια αυτά. Δόξα τω Θεώ, δεν αφηρέθησαν. Μπορούμε όμως να πούμε, ότι αφηρέθησαν πολλά από τέτοια, είς την Δυτικήν εκκλησίαν την Ρωμαϊκή, γιατί; Γιατὶ απλούστατα, σας είπα είναι ξεφτισμένοι άνθρωποι. Έχουνε εκκοσμικευθεί και κάνουνε, όχι Θεολογία, αλλά κάνουν πολιτική, το βλέπετε εξάλλου, ο Πάπας είναι και αρχηγός κράτους. 

   Ενώ ο εκατόνταρχος τί είπε; "ὄντως ὁ ἄνθρωπος οὗτος δίκαιος ἦν." (Λουκ.23,47) πράγματι ήτο δίκαιος. Και ενώ οι εχθροί του, τον χαρακτηρίζουν με τον χειρότερο τρόπο, όμως αυτός, - όπως γράφει στην προς τιμόθεον επιστολή του ο Απόστολος Παύλος - " ἐδικαιώθη ἐν Πνεύματι " εδικαιώθηκε από το Πνεύμα το Άγιον. Και μάλιστα, να σας διαβάσω ολόκληρο το χωρίον το οποίο είναι κα-τα-πλη-κτι-κόν! "καὶ ὁμολογουμένως μέγα ἐστὶ τὸ τῆς εὐσεβείας μυστήριον· Θεὸς ἐφανερώθη ἐν σαρκί, ἐδικαιώθη ἐν Πνεύματι, (δικαιώθηκε απο το Πνεύμα το Άγιον. Ποιός; Θεός εφανερώθει. Ποιός; Ο Θεός Λόγος, ) ὤφθη ἀγγέλοις, (έγινε ορατός είς τους Αγγέλους) ἐκηρύχθη ἐν ἔθνεσιν, (κηρύχθηκε στον κόσμον όλον) ἐπιστεύθη ἐν κόσμῳ, (έγινε πιστευτός είς τον κόσμον) ἀνελήφθη ἐν δόξῃ" (Α'.Τιμ. 3,16'). Όταν ο Χριστός είπε  "πρὸς τὸν πατέρα μου ὑπάγω" (Ιω. 16,10'). Αυτό είναι απόδειξης, της δικαιοσύνης και αγιότητος του Χριστού.

   Λέγει ο Ζιγαβηνός "Δικαίου γαρ γνώρισμα , το πορεύεσθαι προς τον Θεόν και συνείναι αυτώ" και να υπάρχει με αυτόν. Γνώρισμα, τί; Δικαιώσεως, δικαίου ανθρώπου. Εκείνος πάει στον ουρανό, εκείνος που δικαιώνεται. Τούτο γαρ δηλοί, τό "καὶ οὐκέτι θεωρεῖτέ με". Διότι, άν ο Χριστός ήτο βλάσφημος, και πλάνος, και καταχραστής θείων ιδιοτήτων, τότε, πώς επορευθει  προς τον Θεόν; Ενώ θα τον περίμενε ο Άδης. Και η επιβεβαίωσης ότι ο Ιησούς ανήλθε προς τον Πατέρα, εκτός από το γεγονός της Αναλήψεως είναι και το γεγονός της Πεντηκοστής. Και όλα τα θαύματα γίνονται, είς το όνομα του Χριστού, και οι Δαίμονες τρέπονται είς φυγήν. Και την αθωότητά του Ιησού, αποδεικνύει το Πνεύμα το Άγιον με τη δική του παρουσία, στην Εκκλησία. Εκείνο επιτελεί θαύματα. Εκείνο αγιάζει τους πιστούς. Πάντοτε εν ονόματι του Ιησού Χριστού.


Απόσπασμα από την 29η ομιλία στην κατηγορία 
« Μνήμη Αγίων ».

Όλες οι ομιλίες της Κατηγορίας :
" Μνήμη Ἁγίων " εδώ ⬇️
http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/diafora-uemata/mnhmh-agivn
↕️
https://youtube.com/playlist?list=PLxBsMI6pr40qFnx_UZ0gQ-sphclbJ6E6y

Απομαγνητοφώνηση: Αθανάσιος Άμβωνας.

🔸Επεξηγηματικό βίντεο Ασπάλαθου.
https://youtu.be/8tNfAHRkTCk

__⬇️Playlist "Ασπάλαθου".⬇️__
https://aspalathos21.blogspot.com/2021/07/blog-post_83.html?m=0

📃Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του πατρός Αθανασίου. ⬇️
https://athanasiosamvonas.blogspot.com/2021/04/blog-post_15.html?m=1

📜 Αποσπάσματα ομιλιών πατρός Αθανασίου ⬇️
https://athanasioslogos.blogspot.com/?m=0

__⬇️ Facebook ⬇️__
https://www.facebook.com/groups/1637818926362004/?ref=share

Κατάλογος ομιλιών πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου.
https://drive.google.com/file/d/1JmrxaObMVyTA4_pS5yuMaQdoBf8-LwBP/view?usp=drivesdk

†.Πρός Δόξαν τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ.