†. Σήμερα, αγαπητοί μου, Κυριακή των Βαΐων, εορτάζομε την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού εις τα Ιεροσόλυμα, που είναι σύμβολον ότι μετά το Πάθος θα εισήρχετο ο Ιησούς ως άνθρωπος εις την Βασιλείαν του Θεού.
Ό,τι και να αγγίξομε από τη σημερινή περικοπή της εορτής, μας παραπέμπει σαν σύμβολο μελλόντων πραγμάτων. Και αυτό το ονάριον, το γαϊδουράκι, ονάριον, που εκάθισε ο Κύριος, κι αυτό είναι ένα σύμβολον. Είναι γνωστό ότι ο όνος είναι ακάθαρτον ζώον και απηγορεύετο η θυσία του. Και τώρα ο Κύριος κάθεται επάνω σε ονάριον, που συμβολίζει τα ακάθαρτα έθνη, επί των οποίων θα καθίσει, από τα οποία θα πιστευθεί.
Πάντως, εκείνο που παρατηρούμε στην Αγία Γραφή, Παλαιά και Καινή Διαθήκη, κάποια πράγματα ανήκουν αποκλειστικά εις τον Κύριον, με έναν πλούσιον συμβολισμό. Ίσως δεν έχομε προσέξει μια λεπτομέρεια εις την σημερινήν θριαμβευτική είσοδο του Ιησού. Μας την διασώζει ο Μάρκος την λεπτομέρεια αυτή. Μας λέγει: «Καὶ λέγει αὐτοῖς –εις τους μαθητάς Του-· ὑπάγετε εἰς τὴν κώμην τὴν κατέναντι ὑμῶν(: Πηγαίνετε σε εκείνο το χωριό), καὶ εὐθέως εἰσπορευόμενοι εἰς αὐτὴν(:και όταν θα μπείτε μέσα στο χωριό) εὑρήσετε πῶλον δεδεμένον(:θα βρείτε ένα δεμένο γαϊδουράκι), ἐφ᾿ ὃν (:επί τον οποίον πῶλον εννοείται) οὐδεὶς ἀνθρώπων κεκάθικε(:ποτέ κανένας άνθρωπος επάνω σε αυτόν τον πῶλον δεν έχει καθίσει)· λύσαντες αὐτὸν ἀγάγετε(: Αφού τον λύσετε, φέρτε τον εδώ)». Έχει και μερικά άλλα, τα οποία είναι τεχνικής φύσεως. Αλλά εκείνο που κάνει πραγματικά εντύπωση, είναι ότι ο Ιησούς εκάθισε ως άνθρωπος επάνω σε ένα ονάριον, επί του οποίου κανείς εκ των ανθρώπων ποτέ δεν κάθισε. Και πρέπει να υπονοηθεί ότι και μετά ταύτα άνθρωπος δεν εκάθισε. Δηλαδή παρατηρούμε ότι μερικά πράγματα ανήκουν εις τον Χριστόν σαν μια αποκλειστική χρήση. Πρόκειται για μια αφιέρωση.
Εδώ μπορούμε να πούμε ότι και η παρθενία της Θεοτόκου –προσέξατε αυτό- ήτο μια αποκλειστική περίπτωσις αφιερώσεως εις τον Χριστόν. Ο χώρος της Παρθένου Μαρίας. Η Θεοτόκος ήταν παρθένος προ του τόκου, κατά τον τόκον και μετά τον τόκον. Μάλιστα ζωγραφικά αποδίδεται, ιστορείται, όπως λέμε, με τρία αστέρια. Ένα, εδώ στην κεφαλή και δύο εδώ στους ώμους. Και εκφράζουν, εκδηλώνουν την παρθενίαν της Θεοτόκου προ του τόκου, κατά τον τόκον και μετά τον τόκον. Αειπάρθενος δηλαδή. Είναι βαρυτάτη βλασφημία να αποδώσομε γάμον και παιδιά εις την Θεοτόκον, όπως αποδίδουν οι Προτεστάνται και άλλοι αιρετικοί. «Είχε», λέει, «κι άλλα παιδιά η Θεοτόκος. Και τι θα πείραζε αυτό;», λέγουν. Δεν διδάχτηκαν ότι υπάρχουν μερικά πράγματα αποκλειστικής χρήσεως του Ιησού Χριστού.
Εάν το γαϊδουράκι αυτό ήταν αποκλειστική περίπτωσις, πόσο μάλλον η Θεοτόκος; Γι'αυτό στον περίλαμπρο «Ἀκάθιστον Ὕμνον» αποδίδομε αυτό το «Χαῖρε Νύμφη ἀνύμφευτε». «Νύμφη. Αλλά είσαι ανύμφευτος». Δηλαδή «ούτε σύζυγον απέκτησες». Ο Ιωσήφ ήταν απλώς βοηθός. Ήταν κατά τον νόμο, να μην κατηγορηθεί η Θεοτόκος, πως είχε παιδί ενώ ήτο άγαμος; Διότι την αγαμίαν δεν θα μπορούσαν ποτέ να την αντιληφθούν οι Εβραίοι και θα λιθοβολούσαν την Θεοτόκον. Είναι, λοιπόν, παριστάμενος ως σύζυγος. Ουδέποτε σύζυγος, ουδέποτε. Το ξαναλέγω. Έτσι, λοιπόν, βλέπομε εδώ ότι η Θεοτόκος ήταν αποκλειστικός χώρος του Θεού Λόγου, που θέλησε να ενανθρωπήσει.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον τάφο του Χριστού. Μας πληροφορεί ο Ιωάννης και μας λέει: «ᾞν δὲ ἐν τῷ τόπῳ ὅπου ἐσταυρώθη κῆπος –δηλαδή κοντά εις τον Γολγοθά-, καὶ ἐν τῷ κήπῳ μνημεῖον καινόν (: Εκεί- λέει- υπήρχε ένα καινούριο μνημείον) ἐν ᾧ οὐδέπω οὐδεὶς ἐτέθη (: εις τον οποίον τάφον ποτέ δεν ενεταφιάσθη κανένας)». Τον είχε κάνει ο ιδιοκτήτης του να είναι μόνο για τον εαυτό του, οικογενειακά. Πλην όμως, εχρειάστηκε να ταφεί εκεί ο Κύριος και έτσι αυτή η πρόσθεσις «ἐν ᾧ -ἐν τῷ ὁποίῳ τάφῳ- ουδέποτε ουδείς ετέθη», δείχνει τι; Ότι ήταν τάφος αποκλειστικός δια τον Χριστόν. Για να τονιστεί η αποκλειστική χρήσις μόνον δια τον Κύριον. Και ο Ματθαίος γράφει: «Καὶ λαβὼν τὸ σῶμα ὁ Ἰωσὴφ ἐνετύλιξεν αὐτὸ σινδόνι καθαρᾷ -με καθαρό σινδόνι, αγορασμένο από την αγορά. Δεν ήτανε καθαρό γιατί πλύθηκε. Αγορασμένο από την αγορά- καὶ ἔθηκεν αὐτὸ ἐν τῷ καινῷ αὐτοῦ μνημείῳ ὃ ἐλατόμησεν ἐν τῇ πέτρᾳ». Καινούριο μνημείο.
Όλα αυτά τα καινούρια, καινούρια, καινούρια, ακριβώς τι σημαίνουν; Μία αφιέρωσις. Μία αποκλειστικότης. Και κάτι ακόμα, αγαπητοί μου. Ο τάφος του Χριστού θα εγίνετο παγκόσμιον προσκύνημα. Κι εκεί δεν έπρεπε να ταφεί ποτέ κανείς εκ των ανθρώπων. Και ακόμη κάτι άλλο. Αυτά τα μερικά, που χρησιμοποιεί ο Κύριος και είναι μόνο για την προσωπική Του χρήση, δείχνουν όλα αυτά ότι θα ήταν ο Ανακαινιστής των πάντων.
Τα ιερά σκεύη του ναού του Σολομώντος ήσαν βεβαίως, αντιλαμβανόμεθα, εις την αποκλειστικήν χρήσιν του ναού του Κυρίου. Ανάμεσα στις πολλές ανομίες που είχε κάνει ο Ναβουχοδονόσορ, όταν κατέλαβε και την Παλαιστίνην, ήταν και το άρπαγμα των σκευών, χρυσών και αργυρών, του ναού του Σολομώντος. Τα άρπαξε όλα. Τα έκανε λάφυρα. Και τα επήγε εις την Βαβυλώνα. Έτσι, λοιπόν, ανάμεσα στις πολλές ανομίες που έκανε ο Ναβουχοδονόσορ, ήταν και το άρπαγμα αυτών των σκευών. Έπρεπε να τα αρπάξει αυτά; Όχι. Έπρεπε να σεβαστεί τον Κύριον του Ισραήλ; Βεβαίως. Αλλά, πού γνώσις;
Ο εγγονός του Ναβουχοδονόσορος, ο Βαλτάσαρ -εν τω μεταξύ ο Ναβουχοδονόσορ είχε πεθάνει- παρέθετε κάποτε ένα δείπνον εις τους πρώτους της Βαβυλώνος. Ήταν εκεί… και ποιοι δεν ήσαν σε αυτό το δείπνο... Και ήθελε αυτός, ο Βαλτάσαρ, να παρουσιάσει τις νίκες του παππού του. Και διέταξε να φέρουν τα σκεύη του ναού του Σολομώντος, που τα είχε λαφυραγωγήσει ο παππούς, κι εκεί να πίνει το κρασί του. Ήταν πολλά σκεύη. Έπιναν, ιδιαίτερα στο τραπέζι που ήταν οι παλλακές του –παλλακές: γυναίκες κ.τ.λ-. κι από εκεί έπινε. Για να δείξει ότι… «Αυτός υπήρξε ο παππούς μου κι εγώ είμαι ένδοξος εγγονός». Αυτή, όμως, ήταν η κορυφή της ασεβείας. Και τότε εκεί που διασκέδαζαν, εμφανίστηκε ένα κομμένο χέρι, εδώ από τον καρπόν, που έγραφε στον τοίχο τέσσερις λέξεις. Να μην πολυπραγμονώ, όμως, και καταναλώσουμε την ώρα μας. Κανείς δεν μπορούσε να αναγνώσει. Εκάλεσαν τον Δανιήλ να ερμηνεύσει. Και του λέει: «Βασιλιά μου, σημαίνουν αυτές οι τέσσερις λέξεις το εξής: ‘’Ζυγίστηκες, μετρήθηκες και βρέθηκες λειψός’’. Γι΄αυτό θα τιμωρηθείς απόψε. Απόψε!».
Αγαπητοί μου, καιροφυλακτούσαν, με την ευκαιρία του δείπνου, οι Μηδοπέρσαι, μπήκαν μέσα εις το παλάτι, τους έσφαξαν όλους, και βεβαίως και τον βασιλιά, τον Βαλτάσαρ. Έκτοτε η Βαβυλώνα εξαλείφτηκε από το πρόσωπο της Ιστορίας. Ουδέποτε ξαναέζησε η Βαβυλώνα! Έμεινε μόνον ένα σύμβολον. Όταν ο Ευαγγελιστής Ιωάννης γράφει την Αποκάλυψή του και αναφέρεται στην Βαβυλώνα, η Βαβυλώνα δεν υπάρχει πια. Η ιστορική Βαβυλώνα δεν υπάρχει πια. Έγινε σύμβολον. Σύμβολον ασεβείας. Λέμε σήμερα ότι η Βαβυλώνα είναι η Ευρώπη. Ή, καλύτερα, ο δυτικός κόσμος. Θέλετε ακριβέστερα; Είναι η Αμερική, η Βαβυλώνα. Όχι επειδή έχει ποικίλον πληθυσμόν. Όχι. Αλλά διότι μιμείται την αρχαίαν Βαβυλώνα και θα σταθεί ο πρόδρομος, η Αμερική, ναι, ναι, ο πρόδρομος -ήδη είναι!- του Αντιχρίστου. Σύμβολον, λοιπόν, η Βαβυλώνα πλέον έχει γίνει.
Έτσι, αγαπητοί μου, βλέπομε ότι όταν οι Εβραίοι πέρασαν από την Αίγυπτον στην έρημο, δια της Ερυθράς Θαλάσσης, θέλησαν εκεί, κατ’ εντολήν του Θεού, να κατασκευάσουν αργυρά, κατ’ εντολήν του Θεού, και χρυσά σκεύη της Σκηνής του Μαρτυρίου. Έδωσαν, λοιπόν, οι γυναίκες όλα τα χρυσαφικά τους. Και εντός εισαγωγικών και εκτός εισαγωγικών. «Χρυσαφικά» λέγονται όλα τα πολύτιμα, πολύτιμα μέταλλα, όχι μόνον ο χρυσός. Τότε ο Μωυσής συνέλεξε πολλά κοσμήματα, πάρα πολλά και τα αναχώνευσε. Και τα κατασκεύασε σε σκεύη ιερά. Βραχιόλια, δαχτυλίδια, έπαψαν να έχουν το σχήμα αυτό. Τα αναχώνεψαν. Και τότε έκανε τα ιερά σκεύη. Προφανώς δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να επανέλθουν εις την αρχική τους χρήση. Ποτέ δυνατόν.
Έτσι, λοιπόν, θαυμάσια δείχνει εδώ ότι γίνεται αναχώνευσις για λογαριασμό του Κυρίου. Προσέξτε. Θα πει κάποτε γι’ αυτήν την γη και γι'αυτό το σύμπαν, θα πει κάποτε ο Χριστός: «Ἰδοὺ καινὰ ποιῶ πάντα». «Να, όλα τα κάνω καινούρια. Δεν υπάρχει τίποτε το παλιό. Όλα καινούρια». Αυτή η ανακαίνισις βγαίνει από τα δείγματα αυτά, που τόσην ώρα σας αναφέρω.
Αλλά ακόμη συνέβη και το ίδιο με τα χάλκινα αντικείμενα που πήραν μαζί τους οι Εβραίοι. Μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ο Μωυσής, κατ΄εντολήν του Θεού: «Ζητήσατε από τις γειτόνισσές σας ό,τι χάλκινο υπάρχει. Θα τα πάρετε και θα φύγετε». «Μπράβο!», θα πει κάποιος, «τα δανείστηκαν και πήραν δρόμο και έφυγαν;». Αγαπητοί μου, δεν είναι εκεί το θέμα. Το θέμα είναι ότι χρεωστούσε ο Φαραώ πολλούς μισθούς εις τους Εβραίους, που ήσαν απλήρωτοι. Ένα τελευταίο ήταν αυτό. Μία δικαίωσις των μισθών που είχαν οι Εβραίοι να λάβουν. Αυτά δε τα χάλκινα τα εμάζεψε όλα ο Μωυσής, όλα όσα εχρειάζετο και έγινε κατόπιν το θαυμάσιο, αφού χτίστηκε ο ναός του Σολομώντος, το θαυμάσιο εκείνο χάλκινο θυσιαστήριον. Ήταν πελώριο. Ήταν προ του ναού. Ήταν εις τα δυτικά του ναού.
Έτσι, λοιπόν, συμβαίνει, αγαπητοί μου, και με τα δικά μας αφιερώματα. Γιατί εκεί πρέπει να φθάσομε. Όταν κάνομε ένα αφιέρωμα εις τον Θεόν, το αφιέρωμα αυτό δεν ξαναγυρίζει εις την αρχική του χρήση. Και είναι γνωστό ότι εμείς έχομε ως χριστιανικός ναός, έχομε το Άγιον Ποτήριον, το οποίον, βεβαίως, δεν μπορεί να γυρίσει πίσω σε χρήση· με την έννοια να το έχομε στο τραπέζι μας και να πίνομε κρασί. Ο Θεός να φυλάξει. Μην πάθομε εκείνο το οποίο έπαθε ο Βαλτάσαρ. Αλλά είναι ακόμη αφιερωμένο εις τον Θεόν.
Είναι αφιερωμένο και εις την Θεοτόκον. Και δεν μπορεί να βεβηλωθεί… ποιο; Το Άγιον Όρος! Γι'αυτό λέμε: «Το περιβόλι της Παναγίας». Γι'αυτό, πολλοί ναοί στο Άγιον Όρος είναι επ’ ονόματι της Υπεραγίας Θεοτόκου. «Παναγία μας, σου αφιερώνουμε αυτό το κομμάτι της ξέρας, δηλαδή αυτό το ακρωτήριον, το γνωστό του Άθωνος, σου το αφιερώνουμε εσένα. Δεν θα μπει γυναίκα μέσα. Όχι γιατί εμείς οι μοναχοί θα πειραζόμαστε» -Στον κόσμο έξω έχομε και τα βατά και τα άβατα μοναστήρια. Είναι γνωστό, πολύ γνωστό. Ύστερα, οι Αγιορείται δεν βγαίνουν και έξω; Δεν βλέπουν και γυναίκες; Θα ήταν θέμα πειρασμού το ζήτημα; Όχι βεβαίως. Αλλά το Άγιον Όρος είναι αφιερωμένο εις την Θεοτόκον.
Έγιναν πολλές προσπάθειες τώρα, με την ευρωπαϊκή Ένωση κ.τ.λ. το φέρνουν γύρω γύρω το θέμα, το ξαναφέρνουν γύρω γύρω το θέμα, τελικά το Άγιον Όρος να αλωθεί από τις γυναίκες. Όχι ότι οι γυναίκες είναι ακάθαρτες. Άπαγε! Κάθε άλλο! Απλώς είναι αφιερωμένο. Όπως λέμε: «Μες στο ιερό δεν μπαίνουν οι γυναίκες». Γιατί; Είναι αφιερωμένο εις τον Κύριον. Όχι γιατί οι γυναίκες είναι ακάθαρτες. Ούτε το αίμα, περί οὗ ο λόγος, είναι ακάθαρτον. Θα ήταν περίεργο το αίμα να είναι ακάθαρτον και ο τόκος να είναι καθαρός. Αν είναι δυνατόν ποτέ! Για λόγους που ο Θεός ξέρει είχε τοποθετηθεί έτσι στην Παλαιά Διαθήκη. Ότι αυτό θα είναι ακάθαρτο τόσον καιρό. Τίποτε άλλο. Για κάποιους λόγους. Θέλετε; Να προστατεύσει τη γυναίκα από τον άνδρα, ο οποίος θα ήτανε λαίμαργος και απρόσεκτος. Κι ενώ η ιδία θα ήταν λεχωίδα, έπρεπε να την προστατεύσει. Και όχι γιατί η γυναίκα είναι ακάθαρτη. Προσέξατέ το. Τι λέει όμως ο Θεός; «Είναι ακάθαρτη η γυναίκα σου και θα γίνεις κι εσύ ακάθαρτος και θα πρέπει να κάνεις καθαρμούς…». Πρακτικοί λόγοι... Τίποτε άλλο. Αυτό είναι όλο.
Το Άγιον Όρος, λοιπόν, επανέρχομαι, είναι αφιερωμένο εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον. Αλλά το στριφογυρίζουν το θέμα να μπούνε, αγαπητοί μου, μέσα, γυναίκες. Αυτό δεν θα είναι χωρίς συνέπειες, ξέρετε. Δεν θα είναι χωρίς συνέπειες. Κατά τον εμφύλιο πόλεμο, λίγες δεκαετίες πίσω, κάποιες γυναίκες, αντάρτισσες, μπήκαν στο Άγιον Όρος. Και μάλιστα σε μία μονή, να μην ονοματίσω την μονή, έστησαν χορό. Τρόπαιον! Αγαπητοί μου, την επομένη, δώσανε μία μάχη. Όλες αυτές οι γυναίκες που χόρεψαν μέσα στο Άγιον Όρος στην αυλή μιας μονής, όλες εφονεύθησαν. Όλες εφονεύθησαν. Είναι φοβερό, δηλαδή φοβερό, όλα αυτά τα πράγματα.
Είναι γνωστό ακόμα ότι ο Θεός έδωσε την νίκη εις τους Εβραίους στην πόλη Ιεριχώ, με έναν όρον: «Δεν θα πολεμήσετε. Η Ιεριχώ θα κυριευθεί. Όλα όμως τα σκεύη, χρυσά, αργυρά, χάλκινα, ανήκουν εις Εμένα», λέει ο Θεός. «Και θα πάρετε, θα κατακτήσετε την γην της Χαναάν αμαχητί». Το δυστύχημα είναι ότι την πρώτη μάχη που έδωσαν για να κατακτήσουν μία πόλη μετά από την Ιεριχώ, νικήθηκαν. Διεμαρτυρήθη εις τον Θεόν ο Ιησούς του Ναυή και είπε: «Κύριε, δεν μας είπες ότι αμαχητί θα κατακτήσουμε όλες τις άλλες πόλεις της γης Χαναάν;». «Ναι», λέει, «ναι. Αλλά ανάμεσά σας είναι ένας κλέπτης, ο οποίος κράτησε, κυρίως νομίσματα, από την Ιεριχώ». «Και ποιος είναι αυτός, Κύριε;». Και ο Θεός τον υπέδειξε. Ήταν ο γνωστός Άχαρ. Άχαρ ο κλέπτης. Τι έπρεπε να γίνει; Ελιθοβολήθη ο άνθρωπος αυτός! Μη μου πείτε… «αγριότητες εκ μέρους του Θεού». Μη μου το πείτε αυτό. Εδώ έπρεπε να δοθούν μαθήματα. Και το μάθημα ήταν ότι μερικά πράγματα ανήκουν εις τον Θεόν· αποκλειστικά ανήκουν εις τον Θεόν.
Αγαπητοί μου, ακόμα στην εποχή μας, στον χριστιανικό, τώρα, χώρο, είναι πασίγνωστο ότι εκείνοι που καταπατούν μοναστηριακά και εκκλησιαστικά χωράφια, εδάφη, τα γνωστά «βακούφια», τούρκικη λέξις, που θα πει… Τι θα πει «βακούφια»; Θα πει «αφιερώματα». Πολλοί άνθρωποι… -έτσι βρέθηκαν τα μοναστήρια πλούσια και οι ενορίες ακόμη, γιατί υπήρχαν ευλαβείς άνθρωποι, που αφιέρωναν το χωράφι τους στο μοναστήρι. Τώρα βέβαια, έρχεται η πολιτεία να τα πάρει. Κι αν δει προκοπή η πολιτεία που τα παίρνει! Θα το ξαναπώ; Αν δει προκοπή η πολιτεία που τα παίρνει…! Τι γίνεται; Αυτά όταν καταπατηθούν, δεν έχουν ευλογία σε εκείνους οι οποίοι τα κατεπάτησαν. Τελείωσε, πάει. Αυτό είναι όλο. Ερωτώ: Οι ιερείς των ενοριών - γιατί και στις ενορίες έχουν αφιερώσει, έχομε βακούφια κι εκεί- και οι μοναχοί, θα βάλουν τίποτα στην τσέπη τους από τα μοναστηριακά, αυτά, πράγματα, που είναι αφιερωμένα εις τον Κύριον; Όχι, φυσικά. Είναι αφιερωμένα. Μας έλεγε ένας γείτονας εδώ κάπου, μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μία συκιά κ.τ.λ. κ.τ.λ. «Καλά», λέει, «η Παναγία θα φάει σύκα;». Εκεί είναι το θέμα; Παίρνεις εκείνο που ανήκει στην Παναγία. Έτσι το θέλει. Γι'αυτό σας έκανα αυτήν την έκθεση, ίσως και σύντομη να είναι, γιατί υπάρχουν κι άλλα πολύ περισσότερα, για να σας πω ότι κάποια πράγματα έχουν μια αποκλειστικότητα. Να φυλάει ο Θεός!
Θα γνωρίζετε ότι όταν κόψομε ένα λουλούδι από την γλάστρα μας και μας έρθει μία σκέψη, αυτό το λουλούδι από ευγνωμοσύνη να το αφιερώσομε, σε ένα βάζο να το βάλομε, να το αφιερώσουμε εις τον Χριστόν, να το αφιερώσουμε εις την Παναγία. Κάτι που το έχετε κάνει ασφαλώς όλοι σας. Το έχομε κάνει. Είναι μία έκφρασις αφιερώσεως. Αλλά και αποκλειστικότητος. Έκοψες το τριαντάφυλλο; Το έβαλες στο βάζο; Πρόσεξε. Δεν θα το μυρίσεις! Ποιος δεν το ξέρει αυτό; Ποιος δεν το ξέρει; Δεν το μυρίζουμε. Γιατί; Είναι αποκλειστικό αφιέρωμα του Χριστού ή της Παναγίας. Το ξέρετε αυτό.
Λοιπόν, αγαπητοί μου, έχομε όμως και μια, ακόμα, αφιέρωση, κορυφαία, κορυφαία! Που είναι πέρα και πάνω απ’ όλα αυτά που σας είπα, πέρα και πάνω από το ονάριον κ.λπ. κ.λπ. Τι είναι; Είναι το ανθρώπινον σώμα! Ο άνθρωπος. Πότε, όμως, είναι αφιέρωμα του Θεού το ανθρώπινο σώμα; Όταν βαφτίζεται και μυρώνεται. Με το άγιο Μύρο χρίεται και σφραγίζεται. Αλλά με το βάπτισμά μας - είναι δύο μυστήρια, ε;- με το βάπτισμά μας, αγαπητοί μου, αφιερώνομε το σώμα μας και την ψυχή μας, ολόκληρη την ύπαρξή μας την αφιερώνομε εις τον Άγιον Τριαδικόν Θεόν.
Έτσι ,λοιπόν, σύμβολον αυτής της αφιερώσεως είναι κι εκείνα τα λίγα μαλλιά -ποιος δεν το έχει δει όταν βρέθηκε σε μια βάπτιση, τι να κόψομε, τι να δώσομε; Το χέρι μας, το δάχτυλό μας;- εκείνα τα λίγα μαλλιά που θα κόψει ο ιερεύς και τα ρίχνει μέσα στην κολυμβήθρα. Ποιος δεν το έχει δει; Αυτό είναι ένα δείγμα ευγνωμοσύνης για την αφιέρωση που έχομε εμείς που βαφτιζόμεθα. Το νερό της κολυμβήθρας μαζί με τα μαλλιά θα πάει στο χωνευτήρι. Δεν μας ανήκει. Δεν μας ανήκει πια.
Συνεπώς, ξέρετε πόσο σοβαρό πράγμα είναι αυτό; Ότι το σώμα μας αφιερώθηκε εις τον Άγιον Τριαδικόν Θεόν; Λέγει ο άγιος Εφραίμ ο Σύρος: «Ἀδερφέ, οἱ ἀρχαῖοι μόσχους καὶ κριοὺς καὶ ἀμνοὺς πάντες εἰς θυσίαν προσέφερον τῷ Κυρίω. Ἡμεῖς δὲ τὸ ἑαυτῶν σῶμα (:Εμείς θα προσφέρομε θυσία το ίδιο μας το σώμα). Προσενήγκαμεν αὐτὸ ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ. Οὐκέτι οὖν μωμήσωμεν τοῦτο ἢ ῥυπώσωμεν ἐν τοῖς ἀπαγορευμένοις -Ποια είναι τα «ἀπηγορευμένα»; Εκείνα που δεν θέλει ο Θεός. Προπαντός, προπαντός τα σαρκικά αμαρτήματα. Προσέξτε το αυτό το πράγμα- ἵνα μὴ ὡς ἱερόσυλοι θανάτῳ παραδοθῶμεν, ἀλλ’ ἅγιον αὐτὸ καὶ ἄρτιον τιμήσωμεν». Είναι στον Ευεργετινό, στον 2ον τόμο, στην διακοσιοστήν τριακοσιοστήν πρώτην σελίδα, 231 σελίδα. Εκεί είναι γραμμένο.
Λέει δε και τούτο: «Εάν αφιέρωσες κάτι, δικό σου ήταν, δικαίωμά σου, αλλά κάνοντας πέντε βήματα πέρα μετάνιωσες και θέλεις να γυρίσεις να το πάρεις. Δεν μπορείς να το πάρεις. Διότι τότε δεν θα είσαι απλώς κλέπτης, αλλά θα είσαι ιερόσυλος. Επειδή το αφιέρωσες και τώρα πηγαίνεις και το παίρνεις πίσω». Πόσο μάλλον αυτό το ίδιο το σώμα μας. Και απ’ αυτό, θα λέγαμε και από μύρια άλλα, αφού ναός του Αγίου Πνεύματος είναι η ύπαρξίς μας -και το σώμα μας, όχι η ψυχή μόνο- μπορούμε να ρίψομε το σώμα μας στην πορνεία, στην ομοφυλοφιλία η οποία προοδεύει, προοδεύει κι αυτή, προοδεύει, κ.λπ. κ.λπ; Δεν μπορείς, αδελφέ μου. Ο γάμος μόνον είναι τίμιος. Τίποτε άλλο. Όλα τ’ άλλα δεν τα θέλει ο Θεός.
Βέβαια, θα μου πείτε, όλα αυτά είναι κάπως δύσκολα. Ε, δύσκολα. Να τηρήσουμε τις εντολές του Θεού. Είναι, όμως, αναγκαίον έτσι να γίνει. Και όποτε ο λαός εξέφευγε απ’ αυτήν του την αφιέρωση, ο Θεός τον παρέδιδε στα χέρια των εχθρών του, τους Εβραίους, που ήταν ο περιούσιος λαός. Τι λέει ο Απόστολος Παύλος; «Παραστῆσαι τὰ σώματα ὑμῶν θυσίαν ζῶσαν -Λέει «τα σώματα», δεν λέει «τις ψυχές»-, ἁγίαν, εὐάρεστον τῷ Θεῷ, τὴν λογικὴν –πνευματικήν, δηλαδή-λατρείαν ὑμῶν».
Αν, λοιπόν, έχουμε φόβο Θεού, αγαπητοί, και προσβλέπουμε στο αληθινό μας συμφέρον, θα πρέπει πάντοτε να μένομε πιστοί στην αφιέρωσή μας. Προπαντός την αφιέρωσιν της υπάρξεώς μας. Σώματος και ψυχής. Τότε μπορούμε να λεγόμαστε, ναι, ναι, τότε μπορούμε να λεγόμαστε αληθινοί, αγαπητοί μου, Χριστιανοί.
†. Σήμερα η Εκκλησία μας, αγαπητοί μου, γιορτάζει την θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου μας εις τα Ιεροσόλυμα. Ο ευαγγελιστής Ιωάννης ως εξής μας το περιγράφει:«Τῇ ἐπαύριον ὄχλος πολὺς, ὁ ἐλθὼν εἰς τὴν ἑορτήν, ἀκούσαντες ὅτι ἔρχεται Ἰησοῦς εἰς ῾Ιεροσόλυμα, ἔλαβον τὰ βαΐα τῶν φοινίκων καὶ ἐξῆλθον εἰς ὑπάντησιν αὐτῷ, καὶ ἔκραζον· ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου, ὁ βασιλεὺς τοῦ ᾿Ισραήλ».
Ο Κύριός μας, αγαπητοί μου, έζησε τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο βίο Του, πολύ απλά και πολύ ταπεινά. Γενόμενος υπόδειγμα απλότητος και ταπεινώσεως εις τους ανθρώπους. Όμως τώρα, μετά από το άκουσμα της αναστάσεως του Λαζάρου, που έγινε εις την Βηθανίαν, όχλος πολύς, μας σημειώνει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, έρχεται να Τον προϋπαντήσει, όταν έμαθε ότι ο Ιησούς έρχεται εις τα Ιεροσόλυμα. Και ήταν μία υποδοχή άνευ προηγουμένου! Μια υποδοχή θριαμβευτική. Αλλά αυτή η θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στα Ιεροσόλυμα είναι τύπος. Τύπος της θριαμβευτικής εισόδου Του, τόσο εις τους ουρανούς την τεσσαρακοστή ημέρα από την Ανάστασή Του, δηλαδή κατά την Ανάληψη, όσο και κατά την ημέρα της Κρίσεως, όταν μαζί με τους δικαίους θα εισέλθει εις την Βασιλείαν του Θεού.
Έτσι, λοιπόν, ο Κύριος εισέρχεται εις τα Ιεροσόλυμα, μόνο τυπικά. Δηλαδή να εκπληρώσει έναν τύπον, όπως εξάλλου το λέγει και ο προφήτης Ζαχαρίας, ότι, «Να», λέγει, «Ιερουσαλήμ, ο βασιλιάς σου έρχεται πραΰς, ήρεμος, ήσυχος, όχι με εκείνες τις πολεμικές ιαχές που μπορούσαν να έχουν οι θριαμβευταί πολεμικών επιχειρήσεων. Έρχεται καθήμενος επί πώλου όνου». Όχι επί αλόγου, όχι επί αμαξών, όχι επί αρμάτων. Επί πώλου όνου. Πάνω σε ένα μικρό γαϊδουράκι. Ήτο, λοιπόν, ένας τύπος· ιστορικός τύπος· που θα εγίνετο πραγμάτωσις άλλων, μεγάλων εισόδων. Όπως, σας είπα, εις τον ουρανόν.
Αλλά τι έψαλλε ο λαός, όταν εισήρχετο ο Ιησούς εις τα Ιεροσόλυμα; «Ὡσαννά!». Και τι σημαίνει «ὡσαννά»; Δεν είναι ελληνική λέξις. Θα πει: ««Σῶσον δή». Δηλαδή, «Σώσε λοιπόν». «Σε παρακαλούμε, σώσε». Αλλά από τι να σώσει; Βέβαια, σε ένα πρώτο φόντο, ο λαός, βρισκόμενος κάτω από την ρωμαϊκή κατοχήν και κυριαρχίαν, όπως κάθε λαός που θέλει την εθνική του απελευθέρωση, θα μπορούσαμε να ειπούμε ότι ζητούσε την ελευθερία της πατρίδος του. Αυτά, όμως, σε ένα πρώτο φόντο. Στο βάθος, αυτό που ζητούσε ο λαός, ήτο και θα ήτο εφεξής, η απελευθέρωσις, η σωτηρία από την αμαρτία και τον θάνατο. Κι Αυτός που σώζει από τον θάνατο, σίγουρα σώζει και από την αμαρτία. Διότι, πώς μπορεί να σώσει κάποιος από την αμαρτία, όταν δεν σώζει από τον θάνατο; Γιατί ο θάνατος είναι καρπός της αμαρτίας. Έτσι όταν ο Κύριος, κόψει το αίτιον, κόβει και το αιτιατόν.
Και ο όχλος αυτό το αντελήφθη, γιατί ήδη είχε δει την ανάσταση του Λαζάρου. Συνεπώς, εκείνος ο οποίος μπορούσε να λέγει σε ένα νεκρόν τετραήμερον και, υποτίθεται, όζοντα, να μυρίζει από την σήψην, μπορούσε να λέγει με μόνο ένα λόγο: «Λάζαρε, δεῦρο ἔξω», «Λάζαρε, βγες έξω», από τον τάφο εννοείται, και ο Λάζαρος να ανασηκώνεται εις τον τάφον του -ήταν θολωτοί οι τάφοι, όχι στη γη, όπως σήμερα είναι οι δικοί μας οι τάφοι- τότε σίγουρα μπορούσε Αυτός να είναι και νικητής της αμαρτίας. Γιατί, επαναλαμβάνω, η αμαρτία είναι εκείνη η οποία έφερε τον θάνατον.
Αλλά, από τον θάνατον και από την αμαρτία, μόνον ο Ιησούς σώζει. Κανείς άλλος. Θα το επαναλάβω. Από την αμαρτία και τον θάνατον, κανείς, μα κανείς δεν σώζει. Ούτε αν βρίσκεται στον Ουρανό, ούτε αν βρίσκεται εις τον Άδη, ούτε αν βρίσκεται πάνω εις την γην. Κανείς, μα κανείς δεν σώζει, πλην του Ιησού Χριστού.
Αυτό, λοιπόν, σημαίνει «ὡσαννά». «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου»· που θα πει: «Συ, που έρχεσαι εις το όνομα του Κυρίου, να είσαι ευλογημένος».Δηλαδή, «να είσαι δοξασμένος». Το «εὐλογῶ», το «ἁγιάζω» κατά το «ἁγιασθήτω τὸ ὄνομά Σου», δεν σημαίνει τι άλλο παρά το «δοξασθήτω».«Να είναι δοξασμένο το όνομά Σου». Και εν προκειμένω, «Εσύ που έρχεσαι εν ονόματι του Κυρίου» -εννοείται, του Γιαχβέ, αλλά ο κόσμος, ο λαός ακόμη δεν εγνώριζε, αγαπητοί μου, ότι Αυτόν που είχε μπροστά του ήταν ο Γιαχβέ, δηλαδή ο Κύριος, ο άγιος του Ισραήλ. Αυτός ήταν. Ακόμη δεν το μάθαινε αυτό. Και λέγει: «ἐν ὀνόματι τοῦ Κυρίου». «Ευλογημένος, δοξασμένος, Συ που έρχεσαι». Κι αυτό αντιστοιχεί με το «Μεσσία».
Συνεπώς, εάν ο λαός αναφωνεί τον Ιησούν «εὐλογημένον καὶ ἐρχόμενον ἐν ὀνόματι τοῦ Κυρίου», άρα δεν αναμένεται κανένας άλλος. Αυτός ο κάποιος άλλος που αναμένεται, δεν θα είναι παρά ο Αντίχριστος. Και οι Εβραίοι μέχρι σήμερα, θα το δούμε λίγο πιο κάτω, αναμένουν, γιατί τελικά δεν απεδέχθησαν τον Ιησούν, θα αποδεχθούν τον Αντίχριστον.
Για τον Ιησούν, Αυτόν που τώρα ο λαός μεγαλύνει και αναφωνεί «εὐλογημένον», γι’ Αυτόν ελάλησαν όλοι οι προφήται. Και όλες οι προφητείες συγκλίνουν στο δικό Του πρόσωπο. Όταν άκουσα για μία φορά ακόμη εχθές, εις τον Εσπερινόν, την προφητεία του Ζαχαρίου «Να, ο βασιλιάς σου έρχεται πραΰς, ήρεμος, καθήμενος επί πώλου όνου», τι ρεαλισμός, συγκλονίστηκα. Και συγκλονίζομαι. Διότι τέτοια ενάργεια, τέτοια δηλαδή καθαρότητα, διαύγεια, διαφάνεια στην προφητεία, δεν έχουμε πουθενά αλλού. Ώστε πράγματι, όλες οι προφητείες συγκλίνουν εις το θεανθρώπινον πρόσωπον του Ιησού Χριστού.
Ακόμη, ο ύμνος αυτός, τον οποίον έψαλλε ο λαός εις τον Ιησούν και που τόσο είχαν δυσαρεστηθεί οι άρχοντες και που τόσο αγανάκτησαν δήθεν, και που επέπληξαν τους ανθρώπους και που είπαν εις τον Κύριον να πει εις τον κόσμον να σιωπήσει και ο Κύριος τούς είπε «Αν σιωπήσουν αυτοί, οι πέτρες θα κράξουν»… Οι πέτρες θα κράξουν! Δεν είναι της ώρας να σας πω, τι θα πει «Οι πέτρες θα κράξουν». Το λέγει άλλος ευαγγελιστής αυτό. Εδώ ο Ιωάννης μάς παραθέτει κάτι γραμμένο. «Δεν είναι γραμμένο ότι από το στόμα νηπίων και θηλαζόντων θα βγάλω αίνον;». Και ποια είναι «τα νήπια και τα θηλάζοντα»; Στο πρώτο φόντο, είναι βεβαίως τα νήπια και τα θηλάζοντα. Πιο μέσα, είναι τα κατά κόσμον νήπια. Οι απλοί άνθρωποι. Εκείνοι που επίστευσαν εις τον Ιησούν και αυθορμήτως υμνούν και δοξάζουν τον Κύριον.
Έτσι, ο λαός εκείνος, αγαπητοί μου, υποδέχεται τον Μεσσία του. Αλλά ο λαός εκείνος, με την διαδρομή της Ιστορίας, απεδέχθη τον Μεσσία του; Εκείνος ο τότε λαός, στον τότε συγκεκριμένο τόπο, Τον απεδέχθη. Παρακάτω ο λαός αυτός, Τον απεδέχθη; Οι άρχοντες, που εσταύρωσαν τον Ιησούν και διεκήρυξαν ότι δεν είναι δυνατόν ποτέ εκείνος που μπορεί να πεθαίνει να είναι ο Μεσσίας και δεν είναι δυνατόν ποτέ, σαν τελευταίος ληστής επί του Σταυρού, να είναι αυτός Υιός του Θεού. Και εφόσον οι άρχοντες παρεσιώπησαν το μη σιωπούμενον θαύμα, το κραυγαλέο θαύμα της Αναστάσεώς Του και είπαν ότι «ἐν καιρῷ νυκτός», είπαν να πουν οι φύλακες, «όταν εμείς κοιμόμαστε-κοιμωμένων ἡμῶν- ήλθαν οι μαθηταί και έκλεψαν το σώμα και διεκήρυξαν οι μαθηταί Του ότι ανεστήθη από τους νεκρούς». Ο λαός αυτός επείσθη εις τους άρχοντάς του… Αυτό ήταν ένα τραγικό λάθος του τότε Ισραήλ· ότι επείσθησαν εις τους άρχοντάς τους.
Αγαπητοί μου, ο λαός αυτός, μια γενεά μετά, 30 χρόνια, πληρώνει το μεγάλο του έγκλημα, με την κατασκαφή της πόλεως Ιερουσαλήμ και την κατασφαγή του λαού της από τους Ρωμαίους. Ναι. Γιατί;Γιατί απέσυρε ο Μεσσίας το ευμενές πρόσωπό Του από τον λαόν αυτόν τον χριστοκτόνο. Ο Κύριος ήδη τους είπε, το καταχωρεί ο Ματθαίος, 23,39: «Λέγω γὰρ ὑμῖν, οὐ μή με ἴδητε ἀπ᾿ ἄρτι ἕως ἂν εἴπητε, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου». «Σας λέγω, δεν θα δείτε πλέον το ευμενές μου πρόσωπον, μέσα στην Ιστορία, έως ότου πείτε: ‘’Ευλογημένος Αυτός που έρχεται εν ονόματι του Κυρίου’’». Δηλαδή «με αποδεχθείτε ως Μεσσία σας».
Αλλά τίθεται ένα ερώτημα που μας ενδιαφέρει άμεσα. Εμείς επιστεύσαμε και απεδέχθημεν τον Χριστόν. Αλλά η σημερινή Ορθόδοξος Ελλάδα μας, μήπως, προ πολλού, έχει αρνηθεί το θεανθρώπινο πρόσωπον του Ιησού Χριστού και με λόγια και με έργα; Ο τρόπος με τον οποίον ζουν σήμερα οι συμπατριώται μας, οι Έλληνες, μήπως είναι μια άρνησις του προσώπου Του;Μήπως, ακόμα, με λόγια, με συγγραφές, με οτιδήποτε, αρνούμεθα το δικό Του το πρόσωπο; Και για τον παλαιό Ισραήλ, σας είπα, ήταν η καταστροφή του 70 μ.Χ. από τους Ρωμαίους. Στον νέον Ισραήλ, στον Ισραήλ της χάριτος, τον οποίον, τον τελευταίο καιρό, διαρκώς αρνείται η πατρίδα μας, τι πρόκειται να συμβεί;
Και ο Ιησούς έρχεται διαρκώς μέσα στην Ιστορία. Έρχεται είτε σαν Σωτήρας, είτε σαν Κριτής. Διαρκώς μέσα στην Ιστορία. Αν διαβάσετε, καθ’ όλο το μήκος του βιβλίου της Αποκαλύψεως, θα δείτε να έρχεται διαρκώς ο Χριστός και λέγει κανείς: «Τώρα δεν το βλέπω. Πού ήλθε;». Έρχεται ως Σωτήρας όσοι θέλουν να Τον δεχθούν. Έρχεται ως Κριτής, διαμέσου των πληγών. Διότι αυτό βλέπομε. Διαμέσου των πληγών έρχεται ο Κριτής Μεσσίας μέσα στην Ιστορία. Και είναι Εκείνος που έρχεται, διότι, όπως σημειώνει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, είναι «ὁ ὤν καὶ ὁ ἦν καὶ ὁ ἐρχόμενος».«Αυτός που υπάρχει και πάντοτε υπήρχε και Αυτός που έρχεται». Δεν λέγει: «Αυτός που ήλθε». Δεν λέγει: «Αυτός που θα έλθει». Αλλά λέγει: «ὁ ἐρχόμενος»· που δείχνει ότι διαρκώςέρχεται μέσα στην Ιστορία. Και έρχεται τόσο για τους λαούς, όσο και για τα πρόσωπα.
«Ὁ βασιλεὺς τοῦ Ἰσραήλ».«Συ που είσαι ο βασιλιάς του Ισραήλ», λέγει, στη συνέχεια, ο ύμνος του λαού προς τον Ιησούν. Πράγματι, είναι ο βασιλιάς του παλαιού Ισραήλ εκείνη την στιγμή. Αλλά εφόσον ο λαός αυτός Τον εσταύρωσε και έγραψε ειρωνικά επί του Σταυρού «ο βασιλιάς των Ιουδαίων», εφεξής είναι ο βασιλιάς του νέου Ισραήλ. Δηλαδή της Εκκλησίας. Και αυτή η Βασιλεία είναι ανωτέρα από κάθε άλλη βασιλεία που υπάρχει στον κόσμον αυτόν. Είναι οι ανθρώπινες καρδιές, που με την προαίρεσή τους αποδέχονται τον Ιησούν ως Βασιλιά. Ας υποθέσομε ότι έχομε το πολίτευμα της βασιλείας. Πόσοι είναι εκείνοι οι πολίται που δεν θα ήθελαν να είναι κάτω από αυτό το πολίτευμα; Θα ήσαν πολλοί. Θέλουν δεν θέλουν, αναγκαστικά, είναι το πολίτευμα της βασιλείας. Ο Ιησούς δεν έρχεται έτσι. Ο Ιησούς έρχεται και βασιλεύει στις καρδιές που Τον θέλουν. Δεν βασιλεύει στις καρδιές που δεν Τον θέλουν. Δεν ασκεί εξαναγκασμό και βία. Γι'αυτό, η Βασιλεία του Χριστού, επειδή είναι ελευθέρα, είναι ανωτέρα πάσης γηίνης βασιλείας. Και η αποδοκιμασία αυτής της Βασιλείας σφραγίζει την καταστροφή. Την καταστροφή προσώπων και λαών. Αντίθετα, η επιδοκιμασία αυτής της Βασιλείας έχει καταπληκτικούς καρπούς.
Και σημειώνει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στην Αποκάλυψή του: «Καὶ ἐποίησας αὐτούς(:Ποιους ἐποίησας; Αυτούς. Συ, ο δοξασμένος Ιησούς, Συ ἐποίησας αὐτούς · ποιους; Αυτούς που είναι πολίται της δικής Σου βασιλείας)τῷ Θεῷ ἡμῶν, βασιλεῖς καὶ ἱερεῖς». Γι'αυτό και λέγεται η Βασιλεία αυτή του Θεού «βασίλειον ἱεράτευμα», βασιλείς και ιερείς. Σε ποια γηίνη βασιλεία είδατε να είναι ένας βασιλιάς και όλοι οι πολίται να είναι βασιλιάδες; Σε ποια περίπτωση είδατε αρχιερέα και όλοι να είναι ιερείς; Εδώ είναι αυτό το προνόμιο που δίδει σε εκείνους που απεδέχθησαν τον Ιησούν και Του είπαν ό,τι ακριβώς ο ύμνος ειπώθηκε τότε, καθιστά τον λαό Του βασιλείς και ιερείς.
Το πλήθος, στην υποδοχή του Ιησού, εβάσταζε, αγαπητοί μου, «βαΐαφοινίκων».Η λέξις «βαΐα» που σημειώνει ο Ιωάννης, θα πει «κλαδιά». Ο Ματθαίος το λέγει «κλάδους». Το λέγει ελληνικά. Κλάδους. Ώστε λοιπόν «βαΐα» θα πει κλαδιά. Κλαδιά φοινίκων. Ο φοίνικας είναι σύμβολον δόξης. Όπως σε εμάς τους Έλληνες σύμβολον δόξης είναι η δάφνη. Δάφνινο στεφάνι. Στεφάνι δόξης. Δάφνη δίνουν στους νικητάς των αγώνων. Σύμβολον δόξης. Αλλά εδώ αυτά τα σύμβολα της δόξης, που τα κρατούσε ο λαός την ημέρα της Σκηνοπηγίας, κάθε χρόνο, στην εορτή της Σκηνοπηγίας, δεν ήταν τίποτε άλλο, όπως μας το λέγει αυτό το «Λευιτικόν» στο 23ο κεφάλαιο, 40 στίχος, παρά μία προτύπωσις αυτού του περιστατικού, που ο λαός, στην πλειοψηφία του, κρατούσε κλαδιά. Και ρίχναν και τα ρούχα τους χάμω, για να περάσει ο τροπαιούχος Ιησούς. Ο τροπαιούχος του θανάτου και της αμαρτίας.
Έτσι, και οι μάρτυρες, που είναι στο βιβλίο της «Αποκαλύψεως» 7,9 και δεν είναι παρά «οἱ πεπελεκυμένοι», «οἱ ἐσφαγμένοι»δια την αγάπην του Ιησού, παρακαλούν και λέγουν: «Κύριε, πότε θα εκδικηθείς το αίμα μας, που χύθηκε άδικα στη γη;». Που σημαίνει: «Κύριε, εχάσαμε βίαια το σώμα μας. Δεν προλάβαμε να ζήσομε με το σώμα μας όσο θα όριζε η αγάπη Σου. Θέλομε να πάρομε πίσω το σώμα μας. Δηλαδή, πότε θα αναστηθούμε;». Και τότε λέγει εκεί το ιερόν κείμενον: Τους εδόθη λευκός χιτών, σύμβολον καθαρότητος, και στον καθένα από ένα κλαδί φοίνικος. Σύμβολον δόξης, σύμβολον τροπαίου. Είναι τροπαιούχοι οι μάρτυρες και οι άγιοι.
Έτσι βλέπει κανένας τα βαΐα των φοινίκων, γι'αυτό και η Εκκλησία μας δίδει αυτές τις δάφνες, δεν δίδομε εμείς, βλέπετε, φοίνικες, διότι εδώ δεν φύεται ο φοίνικας. Σε μας το σύμβολον της δόξης είναι, όπως σας είπα, η δάφνη. Και ο καθένας φεύγει με το κλαδί της δάφνης, σύμβολον της νίκης ότι ο Χριστός ενίκησε τον θάνατον, ενίκησε την αμαρτία και συνεπώς «θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος»· που θα πούμε ευθύς, μόλις την πρώτη Κυριακή που μας έρχεται.
Εκείνο το ονάριον, το γαϊδουράκι; Ο «πῶλος ὄνου», θα πει «μικρό γαϊδουράκι». Ω, εκείνο το γαϊδουράκι, αγαπητοί μου, που σημειώνει ο ευαγγελιστής Ματθαίος, στο οποίο, λέγει, ποτέ κανείς δεν είχε καθίσει. Όπως και ο τάφος που μπήκε ο Χριστός, ετάφη, κανείς ποτέ δεν είχε ταφεί. Κρατάει ο Μεσσίας κάποια προνόμια δικά Του. Ώστε κάποια στοιχεία που θα χρησιμοποιήσει, να μην έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ από ανθρώπους· που δείχνει αυτό το εξαιρετικόν, το υπερέχον. Αλλά σε τόσο απλές περιπτώσεις.
Βέβαια, το γαϊδουράκι είναι ένα ταπεινόν όχημα που μας μεταφέρει· υποζύγιον. Πολύ ταπεινό. Ενώ το άλογο είναι έτσι υπερήφανο και ένδοξο. Ακόμη ήταν τότε, στον παλαιό νόμο, το γαϊδουράκι ήταν ζώον ακάθαρτον. Δεν μπορούσες να το φας το κρέας του. Ήτο ακάθαρτον. Σύμβολον των «Εθνών»· που ήσαν ακάθαρτοι. Και τώρα έρχεται ο Ιησούς και κάθεται επάνω εις το γαϊδουράκι, σύμβολον ότι θα καθίσει επί των εθνών. Και τους ακαθάρτους, τα ακάθαρτα έθνη από την ακαθαρσία της ειδωλολατρίας, θα επαναφέρει εις την επιστροφή, στον ίσιο δρόμο προς τον Πατέρα.
Ακόμη είναι σύμβολον, όταν εγώ ο Έλληνας ο ακάθαρτος, που ήμουν ειδωλολάτρης και κάθισε ο Ιησούς επάνω μου για να με καθαρίσει, θα μπορούσα να λέγω ότι έπρεπε να βαστάσω τον Κύριον. Είναι εκείνο που λέγει ο Ψαλμωδός: «Ὑπέμεινά Σέ, Κύριε…». Δηλαδή, «Σε υπέμεινα», δηλαδή «Σε φορτώθηκα», δηλαδή «Σε κράτησα, δεν Σε πέταξα». Είναι ο ζυγός του Χριστού που θα δεχθούμε να καθίσει επί των ώμων μας ο Ιησούς Χριστός· που είναι η πιο ένδοξη, ο πιο ένδοξος ζυγός που θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει. Ο Βασιλιάς της Δόξης, ο Κύριος Ιησούς, να καθίσει επάνω μου. Όπως ο άγιος Χριστοφόρος: «Παιδάκι μου», λέγει -ζήτησε να τον περάσει από το ποτάμι- « Παιδάκι μου, δεν είδα τόσο βαρύ άνθρωπο, σαν κι εσένα». «Ναι», του λέγει, «γιατί είμαι Εκείνος που κρατώ τα σύμπαντα!».Αυτόν κρατούμε. Και δεν πρέπει να Τον πετάξομε. Ναι!
«Ταῦτα οὐκ ἔγνωσαν οἱ μαθηταί», λέγει ο ευαγγελιστής Ματθαίος, «τὸ πρῶτον· τότε ἐμνήσθησαν ὅτι ταῦτα εἶναι ἐπ’ αὐτῷ γεγραμμένα». Όταν αυτά εγίνοντο, δεν αντελήφθησαν οι μαθηταί την σημασία και την αξία των όσων σήμερα λέμε. Όταν, όμως, ο Χριστός ανεστήθη και ήλθε η Πεντηκοστή, τότε κατάλαβαν το μεγάλο μυστήριο. Ότι όλα αυτά ήσαν γραμμένα για τον Ιησούν. Και ευτυχισμένος εκείνος, αγαπητοί μου, που βαστάζει τον Κύριον, που κρατά τον Κύριον της δόξης και μπορεί να λέγει: «Εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».