13 Ιουλίου 2021

Υπέρβαση του δώρου και πρόσβαση στο πρόσωπο του δωρητού.

†.Οταν είδαμε τις ευλογίες την περασμένη φορά, οι ευλογίες για εκείνους που τηρούν τις εντολές του Θεού, είχαν υλική διάσταση, ώς επί το πλείστον. Δηλαδή τί; Βλέπουμε ότι οι αποθήκες θα είναι γεμάτες, τα χωράφια Θα πηγαίνουν καλά, τα ζωντανά το ίδιο, ότι τα παιδιά που θα γεννιούνται θα είναι καλά, θα λέγαμε τεκνογονία, πολυγονία, καλλιτεκνία, κλπ κλπ. Οπως λέμε και στο γάμο, που έχουμε και εκεί κάποιες ευλογίες και ευχές, που έχουν υλική διάσταση. Κύριε, λέμε, στην ακολουθία του γάμου, στο μυστήριο του γάμου, δώσε οι αποθήκες των νεονύμφων να είναι γεμάτες. Και να δίνουν και εις τους φτωχούς. Δώσε Κύριε, λέει, παιδοποιία, και καλλιτεκνία. Εχει ειδική σημασία αυτό το καλλιτεκνία, δέν είναι της ώρας να σας το πώ, ειδική σημασία, και είναι πάρα πολύ σπουδαίο,κλπ κλπ. Δώσε τα αγαθά όπως έδωσες στον Αβραάμ, τον Ισαάκ, τον Ιακώβ, στους Πατριάρχες που είχαν γεμάτες τις αποθήκες τους. Βεβαίως είναι σπουδαία στοιχεία αυτά, δέν τίθεται θέμα, είναι σπουδαία, αλλά δέν χαρακτηρίζουν όμως το πνεύμα της Καινής Διαθήκης.

   Ποιά παρακαλώ είναι η ευλογία των ευλογιών; Διότι εδώ, έχουμε μία υπέρβαση αυτών των υλικών ευλογιών. Και ποιά είναι η ευλογία των ευλογιών; Θα τρίβετε τα μάτια σας ποια μπορεί να είναι.. Μόνο θα παρακαλέσω, επειδή για την Καινή Διαθήκη μιλάμε, στην Καινή Διαθήκη βρισκόμαστε, στο όνομα του Αγίου Τριαδικού Θεού βαπτιστήκαμε, αυτήν επικαλούμαστε, την Καινή Διαθήκη επικαλούμαστε, και στο κλίμα της μέσα ζούμε. Λοιπόν, η ευλογία των ευλογιών αγαπητοί μου, είναι η απάρνηση των υλικών αγαθών, όχι απλώς μόνο η απάρνηση των υλικών αγαθών, αλλά και η απάρνηση της ζωής, που είναι το ύψιστο απ' όλα τα επίγεια αγαθά, και συνεπώς η ευλογία των ευλογιών είναι, αφού θα τα χάσεις αυτά, να βρεθείς στην κορυφή, που είναι το μαρτύριο. Θα φανταζόσασταν ποτέ, ότι θα μπορούσε αυτό να είναι η ευλογία, και μάλιστα όταν κινούμαστε κατά μίαν αντίστροφη κατεύθυνση. Ποια είναι αυτή η αντίστροφη κατεύθυνση; Τηρώ τις εντολές, για να μου δώσει ο Θεός αγαθά. Τώρα, τηρώ τις εντολές, όχι για να μου δώσει ο Θεός αγαθά, αλλά για να φθάσω να δώσω τη μαρτυρία μου και το αίμα μου, για την αγάπη του Χριστού, για την αγάπη του Θεού. Δηλαδή, ξεπερνώ το δώρο και φθάνω στον δωρητή. Αυτή είναι η Καινή Διαθήκη.

   Ξέρετε ότι, οι άνθρωποι αγαπούν τα δώρα, δέν ξέρω ποιός δέν θα αγαπούσε τα δώρα; Λίγο ή πολύ όλοι τα αγαπούμε. Νόμιμα δώρα, προσέξτε, νόμιμα δώρα, δέν εννοώ τα άνομα δώρα. δωροδοκίες και τέτοια, απλώς τα δώρα. Γιορτάζω, να μου φέρουν στην γιορτή μου δώρα, ή εκτάκτως να μου φέρουνε δώρα. Κι όσο πιο καλύτερα - πλουσιότερα είναι, τόσο πιο πολύ τα απολαμβάνω. Δεν ξέρω όμως, κατά πόσο θα μπορούσαμε να βλέπουμε τον δωρητή, πίσω από τα δώρα.

Οταν ήμουν νέος, πήγαινα και έκανα κάθε εβδομάδα κατηχητικό σχολείο στο Τζάννειο ορφανοτροφείο του Πειραιώς, αλλά στο παράρτημά του που ήταν στην Εκάλη, δηλαδή πιο πάνω από την Κηφισιά. Τύχαινε κάποτε κάτι να έχω να δώσω στα παιδιά. Μα βιβλία, μα εικονίτσες, μα δεν ξέρω, πάντα κάτι τυχαίνει να έχω. Οταν εμφανιζόμουνα στην πόρτα του προαυλίου, είχανε μία ολόκληρη έκταση, δάσος ολόκληρο εκεί, και το κτίριο ήτανε λίγο πιο μέσα. Και όταν εμφανιζόμουν έξω, στην πόρτα του προαυλίου, ένα σμήνος παιδιά τρέχαν, ήταν του Δημοτικού παιδιά, ένα σμήνος παιδιά τρέχαν, να με προϋπαντήσουν και να με χαιρετήσουν. Λοιπόν αγαπητοί μου, όλα τα παιδιά κοιτούσανε τα χέρια μου, δεν κοιτούσαν εμένα, κοιτούσανε τα χέρια μου. Δηλαδή, τί μπορούσα να έχω στα πακέτα που κρατούσα, για να τους δώσω. Ε λοιπόν, το πνεύμα της Παλαιάς Διαθήκης είναι αυτό. Τηρούμε τις εντολές του Θεού, κοιτάζοντας τα χέρια του Θεού, τί θα μας δώσει. Κι εγώ θα 'λεγα ότι, άστε που αυτό, πολλοί Χριστιανοί μας που το 'χουν τους χαρακτηρίζει το Παλαιοδιαθηκικό πνεύμα, αλλά επιτρέψατέ μου να το πώ: "Βρε αδελφέ, άς ήτανε και αυτό!". Μα ούτε αυτό δεν είναι. Ούτε καν τηρούμε τις εντολές του Θεού. Ας ήτανε και αυτό. Αλλά αγαπητοί μου ποιό θα ήτανε το ιδεώδες; Να  μήν στρέφουμε τα μάτια μας στο δώρο, αλλά στον  δωρεοδότη.

   Να σας πω ένα παράδειγμα. Σας φέρνει ένας άνθρωπος ένα ποτήρι νερό. Είσαστε διψασμένος, πολύ διψασμένος, σκασμένος, ντάλα καλοκαίρι, έχετε σκάσει και σας φέρνει ένα ποτήρι νερό. Την ώρα που θα πάρετε στα χέρια σας το νερό, πριν το πιείτε, να στρέψετε τα μάτια σας στον ουρανό• κι αν μάλιστα ήτανε δίψα διαστάσεως λιποθυμίας, ή ακόμη και θανάτου, όπως έχουμε περιπτώσεις που άνθρωποι έχουνε μέρες να πιούνε νερό, σε ειδικές περιπτώσεις, να αφήσει κανείς το ποτήρι κάτω, να τρέξουν δάκρυα από τα μάτια, και να ευχαριστήσει τον Θεό. Τί να τον ευχαριστήσει, που του 'στειλε το ποτήρι το νερό; Όχι. Την αγάπη του Θεού. Οχι το δώρο, την αγάπη. Εάν ένας Παύλος μπορούσε να λέει στο Φιλιππησίους που του στείλανε κάποια δώρα, στη φυλακή της Ρώμης, ότι δέν γυρεύω το δώρο σας, αλλά τον καρπό που πλεονάζει μέσα στην καρδιά σας από αγάπη και από κατανόηση. Εδώ, πόσο περισσότερο θα λέγαμε για τον Θεό, ότι θα έπρεπε να τρέχουν δάκρυα στα μάτια για την αγάπη του Θεού. Οπότε, θα μπορούσε κανείς να αφήσει το δώρο κάτω, ούτε καν να το αγγίξει. Έχουμε περιπτώσεις αγίων και ασκητών, που ο Θεός τους έστειλε κάποιο δώρο, και δέν το άγγιξαν καθόλου• αλλά τα μάτια τους τρέχαν δάκρυα για την αγάπη του Θεού. Αυτό είναι. Υπέρβαση του δώρου, και πρόσβαση στο πρόσωπο του δωρητού. Καταλαβαίνετε ποιο είναι το πνεύμα της Καινής Διαθήκης; Βέβαια, δέν εξαντλείται σ' αυτό, είναι πολλά άλλα πράγματα, αλλά κάθε φορά που λέμε κάτι, ό,τι ο Θεός προσφέρει, πάντα κάνουμε και μία σύγκριση για να τα δούμε αυτά τα πράγματα.


Απόσπασμα από την 39η ομιλία στην κατηγορία
« Δευτερονόμιον ».

►Όλες οι ομιλίες της Κατηγορίας :
" Δευτερονόμιον " εδώ ⬇️
http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/palaia-diauhkh/deyteronomion
↕️
https://youtube.com/playlist?list=PLxBsMI6pr40qPkYlFb6f_t8gVuUJ5zLVX

__⬇️Playlist "Ασπάλαθου".⬇️__
https://aspalathos21.blogspot.com/2021/07/blog-post_83.html?m=0

📃Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του πατρός Αθανασίου. ⬇️
https://athanasiosamvonas.blogspot.com/2021/04/blog-post_15.html?m=1

📜 Αποσπάσματα ομιλιών πατρός Αθανασίου ⬇️
https://athanasioslogos.blogspot.com/?m=0

__⬇️ Facebook ⬇️__
https://www.facebook.com/groups/1637818926362004/?ref=share

Κατάλογος ομιλιών πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου.
https://drive.google.com/file/d/1JmrxaObMVyTA4_pS5yuMaQdoBf8-LwBP/view?usp=drivesdk

†.Πρός Δόξαν τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ.