11 Απριλίου 2021

Ἡ σωτηρία ἀνήκει εἰς τό λεῖμμα τῶν πιστῶν.

†.Αλλά προς εκείνους οι οποίοι δεν παρασύρθηκαν, στην επιστολή που σημειώνει ο Κύριος, οι οποίοι βρίσκονται περί τον επίσκοπο, «ὑμῖν δὲ λέγω ( σε σας λέγω) τοῖς λοιποῖς ( τους υπολοίπους) τοῖς ἐν Θυατείροις, (που κατοικείτε στα θυάτειρα) ὅσοι οὐκ ἔχουσι τὴν διδαχὴν ταύτην, ( όσοι δεν έχουν αυτήν τη διδαχή, δεν παρασύρθηκαν) οἵτινες οὐκ ἔγνωσαν τὰ βαθέα τοῦ σατανᾶ, ὡς λέγουσιν·» (Αποκ. 2,24) Ώστε τώρα στρέφεται προς τους λοιπούς. Πρώτα στράφηκε προς εκείνους που είχαν παρασυρθεί, από την γυναίκα Ιεζάβελ, το σύμβολο της αποστασίας και του δαιμονισμού. Τώρα προς τους πιστούς. Ὑμῖν δὲ λέγω τοῖς λοιποῖς, σε σας λέγω τους λοιπούς, τους λίγους, σε σας που δεν παρασυρθήκατε. Σε σας που μείνατε αποτείνομαι.

     Ένα είναι αλήθεια, ότι πάντοτε θα μένει μία μερίδα του Κυρίου πιστή. Είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία, παρ' όλες τις περιπέτειες του σκάφους της, παρ' όλες τις κακοπάθειές της μέσα στο πέλαγος της Ιστορίας, όμως η Εκκλησία θα μένει πάντοτε Ορθόδοξη, πιστή στον Χριστό. Βεβαίως θα την αποτελούν οι λοιποί, δηλαδή οι υπόλοιποι, οι σταθεροί, οι σωστοί χριστιανοί, αυτοί που δεν παρασύρονται από τους ποικίλους ανέμους της κάθε εποχής και τα τεχνάσματα της κυβείας των πονηρών ανθρώπων, θα μένει λοιπόν το υπόλοιπο. Το λείμμα. Αυτοί που δεν κάμπτουν τράχηλο και γόνυ στις ποικίλες μορφές και εκδόσεις της ψευδοθεότητος του Βάαλ. Και να τι λέει εκεί πάνω σ' αυτό η Αγία Γραφή. Ο Απόστολος Παύλος προς Ρωμαίους «κατέλιπον ἐμαυτῷ (λέγει ο Θεός) ἑπτακισχιλίους ἄνδρας, οἵτινες οὐκ ἔκαμψαν γόνυ τῷ Βάαλ./οὕτως οὖν καὶ ἐν τῷ νῦν καιρῷ λεῖμμα κατ᾿ ἐκλογὴν χάριτος γέγονεν.» (Ρωμ. 11, 4 - 5)

Ο Απόστολος γράφοντας στους Ρωμαίους την επιστολή του, θυμάται εκείνο το παλιό περιστατικό που αναφέρουν τα "Βασιλειῶν" με τις περιπέτειες του Προφήτη Ηλία στο Βόρειο βασίλειο, που ο βασιλιάς του βορείου βασιλείου, ο Αχάαβ με την Ιεζάβελ, την φοβερή εκείνη η γυναίκα, το πρωτότυπο, αλλά και αυτή θύμα της ειδωλολατρίας της, γιατί στην πραγματικότητα πίσω και από αυτήν ήταν ο διάβολος, ο λαός είχε παρασυρθεί στη λατρεία του Βάαλ. Και ο προφήτης Ηλίας γεμάτος παράπονο στρέφεται προς τον Θεό και του λέγει: Εγώ Κύριε απέμεινα μονότατος. Εγώ μόνο, μόνο εγώ, μόνο εγώ, κανένας άλλος δεν σε λατρεύει. Όλοι λατρεύουν τον Βάαλ. «καὶ εἶπεν Ἠλιού· ζηλῶν ἐζήλωκα τῷ Κυρίῳ παντοκράτορι, ὅτι ἐγκατέλιπον τὴν διαθήκην σου οἱ υἱοὶ Ἰσραήλ· καὶ τὰ θυσιαστήριά σου καθεῖλαν καὶ τοὺς προφήτας σου ἀπέκτειναν ἐν ῥομφαίᾳ, καὶ ὑπολέλειμμαι ἐγὼ μονώτατος, καὶ ζητοῦσι τὴν ψυχήν μου λαβεῖν αὐτήν.» (Γ Βασ. 19, 14) Προφήτης ήταν ε; Δεν του είχε αποκαλύψει όμως ο Θεός και τώρα του το αποκαλύπτει. Όχι, του λέγει, δεν είσαι μόνος, μη νομίζεις ότι είσαι μόνος. «καὶ εἶπε Κύριος πρὸς αὐτόν·../καὶ καταλείψεις ἐν Ἰσραὴλ ἑπτὰ χιλιάδας ἀνδρῶν, πάντα γόνατα, ἃ οὐκ ὤκλασαν γόνυ τῷ Βάαλ, καὶ πᾶν στόμα, ὃ οὐ προσεκύνησεν αὐτῷ.» (Γ Βασ. 19,15 - 18) Είναι αυτό το παράπονο που κάποτε λέμε "Μα ποιοί θα σωθούν; Μα είναι χριστιανοί; Μα υπάρχουν χριστιανοί;" Υπάρχουν. Και του αποκαλύπτει ο Θεός του προφήτη Ηλία και του λέγει: «κατέλιπον ἐμαυτῷ ἑπτακισχιλίους ἄνδρας, οἵτινες οὐκ ἔκαμψαν γόνυ τῷ Βάαλ.» (Ρωμ. 11,4) 7.000 άνδρες έχουν μείνει πιστοί σε μένα. Αυτή δεν έκαμψαν γόνυ στον Βάαλ. Και αν είναι 7.000 οι άνδρες βάλτε και τους σπιτικούς των δείτε πόσοι γίνονται; Ίσως το λιγότερο 50.000 άνθρωποι στο βόρειο βασίλειο, που έμειναν πιστοί στον Θεό. Κρυβόντουσαν. Δεν τολμούσαν να ξεμυτίσουν. Διότι τους περίμενε η σφαγή. Αλλο θέμα. Αλλά είχαν μείνει πιστοί στον Θεό. Έτσι, λέγει ο Απόστολος Παύλος γράφοντας στους Ρωμαίους: «οὕτως οὖν (έτσι τώρα) καὶ ἐν τῷ νῦν καιρῷ (και τώρα) λεῖμμα κατ᾿ ἐκλογὴν χάριτος γέγονεν.» (Ρωμ. 11,5) Και τώρα το ίδιο συμβαίνει. Σ' εκείνη την αμαρτωλή Ρώμη, που θα σταθεί το σύμβολο της καινούργιας Βαβυλωνίας, και να το θυμόσαστε, θα προχωρήσουμε, όταν θα προχωρήσουμε πρώτα ο Θεός, θα δούμε να χρησιμοποιείται η Βαβυλώνα, η πόρνη η μεγάλη που εμέθυσε, λέγει, εμέθυσε τους λαούς της γης με της πορνείες της και με το μεθυστικό πορνικό κρασί της. Και αυτή είναι η Ρώμη. Σύμβολο όμως, είναι σύμβολο. Τότε η Ρώμη ειδωλολατρική. Μέσα σ' εκείνη την αμαρτωλή πόλη, στέλνεται ή προς Ρωμαίους επιστολή. Σε μία πόλη που τότε βασίλευε ο Νέρων. Και γράφει Ο Απόστολος: Αγαπητοί μου χριστιανοί Ρωμαίοι, όπως τότε στην εποχή του προφήτου Ηλιού, έτσι και τώρα υπάρχει το υπόλοιπο, είσαστε εσείς, κατ εκλογήν χάριτος. Είσαστε εσείς.

    Αδελφοί μου, πρέπει να σας πω κάτι και εγώ με τη σειρά μου. Εχουμε την πληροφορία ότι ανήκουμε στο λείμμα; Εχουμε αγαπητοί μου την πληροφορία, ότι ανήκουμε στο λείμμα της Εκκλησίας; θα εξακολουθήσουμε να ανήκουμε; Μήπως κάποια ώρα, κάποια στιγμή που ίσως τα συμφέροντά μας θα τρίζουν, θα καμφθούμε; Γνωρίζουμε ότι, λίγοι θα είναι εκείνοι που θα έχουν μείνει πιστοί όταν θα έρθει ο Κύριος ξανά στη Γή; Το λείμμα θα σωθεί. Να το ξέρουμε. Το λείμμα θα σωθεί. Το λέγει σαφώς αυτό ο Απόστολος Παύλος. Αυτό, το ότι το λείμμα θα σωθεί, δεν πρέπει καθόλου να μας πτοεί. Και να πούμε: Μόνο το λείμμα θα σωθεί; Αυτό θα σωθεί και πρέπει να μας Χαλυβδώνει. Ένα, να ανήκουμε εις το λείμμα. Να αποκτήσουμε την συνείδηση ότι ανήκουμε στο λείμμα. Για να σας το πω πιο πρακτικά αυτό, όταν βλέπετε τους γύρω μας, βαπτισμένους δυστυχώς, μήπως οι Ισραηλίτες δεν ήταν ο Λαός του Θεού; Μέσα στον λαό του Θεού υπήρχε λείμμα; Υπήρχε λείμμα. Θέλετε, και στους χρόνους του Χριστού. Όταν ο Χριστός γεννήθηκε υπήρχε λείμμα. Πάντα υπάρχει το λείμμα, το υπόλοιπο. Προσέξτε τώρα να δείτε. Ποιό ήταν αυτό το λείμμα; Ήταν εκείνοι οι οποίοι δέχονταν τις προφητείες και ερμήνευαν ορθά. Ο Συμεών ο Θεοδόχος. Η Άννα η προφήτις. Ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ. Οι γονείς της Θεοτόκου. Τα σπίτια των Αποστόλων. Ολοι αυτοί ήσαν το λείμμα που περίμεναν ορθώς τον Μεσσία. Γι' αυτό και τον αποδέχθηκαν. Είναι δέ, χαρακτηριστικό εκεί στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο, που λέγει η προφήτις Άννα. Οσοι πήγαιναν στο ναό για να προσκυνήσουν αλλά όχι πάντες όσοι είχαν την Ελπίδα τους σωστά στον Μεσσία. Τους έλεγε η Άννα: «καὶ αὕτη αὐτῇ τῇ ὥρᾳ ἐπιστᾶσα ἀνθωμολογεῖτο τῷ Κυρίῳ καὶ ἐλάλει περὶ αὐτοῦ πᾶσι τοῖς προσδεχομένοις λύτρωσιν ἐν Ἱερουσαλήμ.» (Λουκ. 2,38) Ο Μεσσίας ήλθε. Γεννήθηκε. Ήλθε εδώ  ήλθε! Ηταν ένας πρόδρομος πριν από τον Πρόδρομο. Λοιπόν άσ το ξέρουμε ότι αυτό δεν πρέπει να μας πτοεί. Μη βλέπουμε τους απέξω τι κάνουν. Μη πούμε: "Μα δεν βλέπεις τι κάνει ο Α; Τι κάνει ο Β;" ας είμαστε όλοι χριστιανοί στην ταυτότητα, θα σωθούν οι λίγοι. Θα το λεγα αυτό, το λείμμα, ίσως ίσως υπάρχει και σ' αυτόν τον κλήρο. Παντού υπάρχει. Μήπως δεν είχαν παρασυρθεί στην εποχή του Ισραήλ με τις πτώσεις και τους παρασυρμούς του, δεν είχε παρασυρθεί και ο κλήρος; σε φοβερό βαθμό οι λέβητες είχαν παρασυρθεί. Οχι όλοι. Οχι όλοι. Όσοι δεν θέλησαν να παρασυρθούν έφυγαν από το βόρειο βασίλειο και πήγαν στο νότιο βασίλειο. Που διατηρούσε την λατρεία του αληθινού Θεού. Ετσι θα σας έλεγα, αν έχουμε αυτήν την εσωτερική πληροφορία, ότι αποτελούμε το λείμμα ἐν τῷ νῦν καιρῷ, τότε ας ακούσουμε τι έχει να μας πει επιπλέον ο Κύριος στην επιστολή του. «οὐ βάλλω ἐφ᾿ ὑμᾶς ἄλλο βάρος·» (Αποκ. 2,24) Δέν θα σας επιβάλλω άλλο βάρος, κρατήσατε όμως εκείνο που έχετε έως ότου ξανάρθω. Βαρυσήμαντος λόγος αγαπητοί μου αυτός του Κυρίου. Βαρυσήμαντος. Ας το προσέξουμε. Τι είναι εκείνο το οποίο έχουμε και το οποίο εντελλόμαστε από τον Κύριο να το κρατήσουμε; Είναι το Ευαγγέλιο Του. Εκείνο που έχεις. Αλλο βάρος δεν θα σου βάλω. Δεν θα σου γράψω παραπάνω Ευαγγέλια. 

Αυτό μόνο. Το Ευαγγέλιο. Αυτό είναι που σου βάζουν στα χέρια σου και σου το ονομάζω βάρος. Είναι η πίστη του Χριστού. Αλλά ολόκληρη η πίστη του Χριστού. Ανόθευτη. Όπως μας την παρέδωσαν οι Απόστολοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας.

   Αλλά σκεφτήκαμε αγαπητοί μου αυτόν τον θησαυρό τον οποίο μας παρέδωσε ο Κύριος; Τί ακριβώς είναι; Σκεφτήκαμε τι πλούτος ανεκτίμητος είναι; Και εμείς οι Ορθόδοξοι έχουμε αυτόν τον πλούτο, που αν έπρεπε να τον καταγράψουμε θα μέναμε άφωνοι μπροστά στον όγκο της τιμής του, άν έχει τιμή. Κι' αν μπορούσαμε ποτέ να καταγράψουμε ό,τι ακριβώς σαν θησαυρό έχουμε; Μόνο μία κατανομής αναφορά θα κάνουμε σε αυτόν τον θησαυρό για να μπορέσουμε κάπως να εκτιμήσουμε τα πράγματα.

    Και πρώτα-πρώτα είναι η Αγία Γραφή. Πελώριος θησαυρός. Η Αγία Γραφή. Άν κάποτε μαθαίναμε τί είναι η Αγία Γραφή, ειδικότερα η Καινή Διαθήκη, ειδικότατα γραμμένη στην Ελληνική γλώσσα. Αυτό για μας τους Έλληνες - σε ελληνικό ακροατήριο μιλάω αυτήν τη στιγμή - για μας τους Έλληνες. Στην Ελληνική γλώσσα.

    Ακόμα η Θεία Λειτουργία. Ω, η Θεία Λειτουργία! Δια της οποίας έχουμε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, δηλαδή το σώμα και το αίμα του Χριστού. Αυτές τις Δεσποτικές σάρκες. Με τις οποίες γινόμαστε σύσσωμοι και σύναιμοι.

    Είναι οι επτά (7) Οικουμενικές Συνόδοι Και οι τοπικές Σύνοδοι. Με τους ιερούς τους κανόνες, που ρυθμίζουν τον ηθικό βίο και την κατοχύρωση των δογμάτων της πίστεώς μας, που είναι τα κάγκελα εκείνα, που δεν μπορούμε να πέσουμε έξω στην πλάνη και να χάσουμε την σωτηρία.

     Τέταρτον είναι τα σοφά συγγράμματα των Πατέρων της Εκκλησίας μας, και προπαντός των Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας μας.

    Είναι ο μοναχισμός, ο οποίος με τα άπειρα άνθη του, έδωσε αγαπητοί μου τα 8/10 των αγίων της Εκκλησίας μας. Θα δείτε ότι οι περισσότεροι άγιοι, κατά συντριπτική πλειοψηφία, προέρχονται από τον μοναχικό βίο. Αυτός ο οποίος τόσο βάλλεται, αλλά βάλλεται γιατί απλούστατα έχει αξία.

    Ακόμη έχουμε απαράμιλλες ιερές ακολουθίες. Που όταν έρχονται οι ξένοι να παρακολουθήσουν ή δοθεί καμία ακολουθία στην Ευρώπη ή όπου αλλού, μένουν έκπληκτοι. Αυτοί οι μαύροι αγαπητοί μου στην Αφρική προσελκύονται με μόνη από την Λειτουργία μας. Κι αν θέλετε να σας πω και ένα ιστορικό, η Ρωσία έγινε Ορθόδοξη Χριστιανική τον 10ο αιώνα, - και η Ρώμη έχει την παρουσία της, και μάλιστα τις επιρροές της, και κατά έναν τρόπο φοβερά έντονο ώς ο Δυτικός κόσμος - η Ρωσία έγινε Ορθόδοξη και εξαρτήθηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως από τι λέτε; Από το μεγαλείο της Θείας Λειτουργίας και την μουσική. Έμειναν έκπληκτοι. Είπαν εδώ κατεβαίνει ο ουρανός. Γιατί υπήρχε αυτή η ιεροπρέπεια. Άν ξέραμε κάποτε τί είναι όλες αυτές οι ακολουθίες, οι οποίες δέν είναι τίποτε άλλο, πού εάν τις βλέπαμε στη σειρά τους, δεν είναι παρά μία 24ωρη αδιάλειπτη λειτουργία και δοξολογία προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό.

    Είναι ακόμη, έβδομον η δογματική εικονογραφία. Και η Δύση ζωγραφίζει, ζωγραφίζει όμως ζωγραφιές. Ενώ αυτή η δογματική αγιογραφία είναι κάτι ανεπανάληπτο και απαράμιλλο.

    Η άφθονος εκδιδομένη και ανέκδοτος υμνογραφία. Ποιός πότε θα μπορούσε να ασχοληθεί εκατοντάδες χρόνια, για να βγάλει από τα μουσεία και από τις βιβλιοθήκες, όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο, αλλά σε όλο τον κόσμο. Τα μουσεία της Ευρώπης, της Αμερικής, όλος αυτός ο όγκος, ο ανέκδοτος όγκος Πατέρων, υμνογραφίες κλπ, ποιός θα μπορούσε; Ανέκδοτα πράγματα, φοβερά, πλήθος, όγκος καταπληκτικός, απ' ό,τι σώθηκε από τις αλλεπάλληλες καταστροφές που έχουν υποστεί τα κειμήλια αυτά.

    Η μουσική. Θα 'λεγα η βυζαντινή μουσική. Αλλά για να απλωθώ σ' ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, θα έλεγα η ιεροπρεπής μουσική. Γιατί ίσως κάπου αλλού οι Ορθόδοξοι να μην έχουνε βυζαντινή μουσική. Γι' αυτό το λέω αυτό. Και ποιά είναι αυτή η ιεροπρεπής; Δέν είναι αυτή η θυμελική μουσική. Δέν είναι οι κορώνες της Δύσεως. Μπορεί να είναι ωραία τέχνη, αλλά δεν είναι όμως ιεροπρεπής. Δέν είναι ιεροπρεπής. Ποτέ ο άνθρωπος δεν ανεβαίνει ολόκληρος στον ουρανό με εκείνη την μουσική. Διότι απλούστατα του ικανοποιεί μόνο ένα καλλιτεχνικό αίσθημα. Της Δύσεως. Εδώ δέν έχουμε μια μουσική που απλώς θα τέρψει, αλλά μια μουσική που θα προκαλέσει το δέος, τον φόβο, την δόξα του Θεού κατά ένα αληθινά ορθόδοξο ήθος.

   Έχουμε ακόμη τους Μάρτυρες. Τους αγίους, τους οσίους. Τέλος, έχουμε τα άγια λείψανά τους, θησαυρός ανεκτίμητος. Όλα αυτά που σας είπα πολύ σύντομα και κατά τομείς, συνιστούν αυτό που λέμε Ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία.


Απόσπασμα από την 18η ομιλία στο βιβλίο της Καινής Διαθήκης « Ιερά Αποκάλυψις ».

Όλες οι ομιλίες της Κατηγορίας :
" Ἱερά Ἀποκάλυψις " εδώ ⬇️
http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/kainh-diauhkh/iera-apokalycis
↕️
https://youtube.com/playlist?list=PLxBsMI6pr40qa7vUvidbEX6OBGq3b9WeV

🔸Επεξηγηματικό βίντεο Ασπάλαθου.
https://youtu.be/8tNfAHRkTCk

__⬇️Playlist "Ασπάλαθου".⬇️__
https://aspalathos21.blogspot.com/2021/07/blog-post_83.html?m=0

📃Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του πατρός Αθανασίου. ⬇️
https://athanasiosamvonas.blogspot.com/2021/04/blog-post_15.html?m=1

📜 Αποσπάσματα ομιλιών πατρός Αθανασίου ⬇️
https://athanasioslogos.blogspot.com/?m=0

__⬇️ Facebook ⬇️__
https://www.facebook.com/groups/1637818926362004/?ref=share

Κατάλογος ομιλιών πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου.
https://drive.google.com/file/d/1JmrxaObMVyTA4_pS5yuMaQdoBf8-LwBP/view?usp=drivesdk

†.Πρός Δόξαν τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ.