11 Απριλίου 2021

Χωρία τῆς Ἁγίας Γραφῆς περί Ἀντιχρίστου.

†. Σας είχα υποσχεθεί ότι θα πρέπει να δούμε το θέμα του Αντιχρίστου όχι μόνο από την πλευρά της Αποκαλύψεως, αλλά και από ολόκληρη την Αγία Γραφή, τί μαρτυρίες έχουμε για τον Αντίχριστο, από ολόκληρη την Αγία Γραφή, Καινή και Παλαιά Διαθήκη, για να μην νομισθεί ότι είναι ένα μόνο σημείο της Αγίας Γραφής, η Αποκάλυψη. Όχι, είναι πολλά σημεία της Αγίας Γραφής. Και πώς ερμηνεύουν οι Πατέρες. Και πώς διαζωγραφίζουν την προσωπικότητα του Αντιχρίστου. Με λεπτομέρειες που θα εκπλαγείτε.
Γι' αυτό λοιπόν, βεβαίως πάρα πολύ σύντομα, θα δούμε και από την πλευρά αυτή το θέμα του Αντιχρίστου. Πού θα έρθει; Πώς θα έρθει; Από πού θα γεννηθεί;  Σε ποιό τόπο; και τα λοιπά.
   Καταρχάς πρέπει να σας πώ ότι το οξύ μάτι των Πατέρων της Εκκλησίας μας, διακρίνει εκείνα που εμείς δεν μπορούμε να διακρίνουμε με τόση ευκολία στην Αγία Γραφή. Γι' αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ως οδηγούς τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, που είναι οι άγιοι της Εκκλησίας μας. Τα ονόματα που του αποδίδουν τόσο η Αγία Γραφή όσο και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, μερικά, γιατί είναι περισσότερα απ' αυτά που θα σας πώ, είναι τα εξής : Αντίχριστος Α' Ιωάννης 4,3. Θεός ειμί εγώ ιεζεκιήλ 28, 2 - 10, και β Θεσσαλονικείς 2,3. Τρίτον, άνθρωπος της αμαρτίας Β' Θεσσαλονικείς 2,3. Τέταρτον, υιός της απωλείας Β' Θεσσαλονικείς 2, 4.
Πέμπτον, αντικείμενος Β' Θεσσαλονίκείς 2,4.
Έκτον, υπεραιρόμενος (δηλ, υπερηφανευόμενος πολύ) Β' Θεσσαλονικείς 2,4.
Έβδομον, άνομος Β' Θεσσαλονικείς 2,8.
Βλέπετε ο Απόστολος Παύλος έχει πολλές ονομασίες στον Αντίχριστο.
Όγδοον θηρίον, στο οικείο κεφάλαιο που αναλύουμε.
Ενατον, κοσμοπλανής, Διδαχή 16η παράγραφος τέταρτο χωρίο.
Δέκατον, εχθρός, άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων.
Ενδέκατον, άνομος θεός, Ειρηναίος στο 5ο βιβλίο "κατά αιρέσεων".
Δωδέκατον, υιός διαβόλου, ο Ιππόλυτος, επίσκοπος Ρώμης. Δέκατον τρίτον, όφις, τον αποκαλεί ο Ιάκωβ  στο παιδί του τον Δάν, Γένεσις 49, 16-18. Δέκατον τέταρτον,  πλάνος, Ιερός Δαμασκηνός.
Δέκατον πέμπτον, ψευδόχριστος, ψευδείς Χριστός κατά λέξη, ο άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων.

   Όλα τα ονόματα φυσικά αυτά, είναι φοβερά. Έκανα μία επιλογή για να σας δώσω μία εικόνα, γιατί από τα ονόματα ήδη καταλαβαίνουμε και το πρόσωπο. Ενδεικτικά θα χρησιμοποιήσουμε μόνο μερικά χωρία από την Αγία Γραφή, πολύ λίγα 3-4, Καινή και Παλαιά Διαθήκη. Και κατ' αρχάς από την Παλαιά Διαθήκη. Ένα θεμελιώδες σημείο για τον Αντίχριστο είναι το εξής : Όταν ο Ιακώβ ευλογούσε τα 12 παιδιά του στην Αίγυπτο, λίγο πριν πεθάνει, εις τον Ιούδα τον τέταρτο γιο του έδωσε όλη την ευλογία για να έλθει από αυτόν ο Μεσσίας.
Του είπε τα πιο μεγαλειώδη και επαινετικά λόγια. Θα δείτε μέσα σε εκείνα τα λόγια που είπε ο Ιακώβ για τον Ιούδα τον γιο του, να υπάρχει το στοιχείο της ενσάρκου οικονομίας του Υιού του Θεού. Τον θάνατό του, όταν του λέγει, ως σκύμνος που έπεσες να κοιμηθείς. Είναι ο θάνατος του Μεσσίου. Και ποιος μπορεί να σε ξυπνήσει, Δηλαδή ποιος τολμά να σε ξυπνήσει. Όταν δηλαδή θα αναστηθείς, τότε οι εχθροί σου θα τρέμουν, τον θάνατο, την ανάσταση, την Εκκλησία, την πίστη των εθνών και αυτός προσδοκία εθνών. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Που ομιλεί περί κλίματος εκεί και την αιώνια μακαριότητα. Δηλαδή υπάρχει προφητικά η διαζωγράφησις των χαρακτηριστικών του Μεσσίου. Του Χριστού. Του Ιησού Χριστού, που είδε. Όταν έφτασε είς τον Δάν τον γιο του, προφητεύει το εξής : "Δὰν κρινεῖ τὸ λαὸν αὐτοῦ, ὡσεὶ καὶ μία φυλὴ ἐν Ἰσραήλ.
καὶ γενηθήτω Δὰν ὄφις ἐφ᾿ ὁδοῦ, ἐγκαθήμενος ἐπὶ τρίβου, δάκνων πτέρναν ἵππου, καὶ πεσεῖται ὁ ἱππεὺς εἰς τὰ ὀπίσω,
τὴν σωτηρίαν περιμένων Κυρίου."
(Γεν. 49, 16 - 18)
   Η προφητεία αυτή η αγαπητοί μου εξεπληρώθη μερικώς επί του κριτού Σαμψών. Ο Σαμψών ήταν από τη φυλή του Δάν. Όταν λέγει " Δὰν κρινεῖ τὸ λαὸν αὐτοῦ". Ο Σαμψών ήταν κριτής και έκρινε τον λαό, όχι την φυλή του, λέγει εδώ η προφητεία "ὡσεὶ καὶ μία φυλὴ ἐν Ἰσραήλ." Θα κρίνει, δηλαδή θα σταθεί κριτής, αρχηγός δηλαδή ολοκλήρου του Ισραήλ και των 12 φυλών. Συνεπώς εδώ βλέπουμε την μερική πλήρωση της προφητείας, τον Σαμψών, αλλά γενικώς η προφητεία θα εκπληρωθεί είς τον Αντίχριστο. Ο Σαμψών ήταν ευσεβής άνθρωπος. Δέν ήταν ασεβής. Αλλά κυβέρνησε το λαό του Θεού. Εδώ ο Αντίχριστος θα είναι ασεβής, αλλά θα κυβερνήσει αυτός όχι μόνο το λαό του Θεού, τους Εβραίους αλλά θα γίνει κοσμοκράτωρ.
   Το σημείο της προφητείας που λέγει "καὶ γενηθήτω Δὰν ὄφις" και να γίνει, αυτό το  "να γίνει" ότι ότι εύχεται, είναι προφητική η διάσταση αυτής της ευχής, ό Δάν να γίνει φίδι. Επληρώθει μερικώς επί του προδότου Ιούδα, κατά τον λόγο του Κυρίου : " ὁ τρώγων μετ᾿ ἐμοῦ τὸν ἄρτον ἐπῆρεν ἐπ᾿ ἐμὲ τὴν πτέρναν αὐτοῦ."
(Ιω. 13,18 )
Αυτός που έτρωγε ψωμί μαζί μου, σήκωσε τη φτέρνα του και με κλώτσησε. Γενικώς όμως θα πληρωθεί επί του Αντιχρίστου, ο οποίος θα φέρει όλον τον διάβολο μέσα του. Θυμηθείτε, κι' ο Ιούδας είχε τον διάβολο μέσω του, και τότε, λέγει, όταν πήρε το ψωμί από τα χέρια του Κυρίου, τότε, εισήλθε ο σατανάς είς την καρδιά του Ιούδα του προδότου.
Καί ο διάβολος ο οποίος επτέρνισε, επτέρνισε, τρικλοπόδισε, να το πώ έτσι, επτέρνισε τούς πρωτοπλάστους. Κατόπιν επτέρνισε τον Κύριον.
Θυμόσαστε την προφητεία εκεί στον παράδεισο, που λέγει ο Θεός "σύ δέ (λέγει στον διαβόλο) τηρήσης αυτού πτέρναν". Θα έρθεις να του πληγώσεις την πτέρνα. Γι' αυτό λέγεται και πτερνισμός. Θα τον τρικλοποδίσεις Θα του κάνεις κακό. Θα τον ανεβάσεις στο σταυρό. Κατόπιν ο διάβολος, ο πτερνιστής διάβολος έρχεται να διώξει την Εκκλησία. Τους πρωτοπλάστους τον Κύριο και την Εκκλησία. Εκείνο το μέρος της προφητείας που λέγει "ότι ο ιππεύς αναμένει την σωτηρία" έπεσε στα οπίσω, την σωτηρίαν περιμένων του Κυρίου. Ποιος είναι ο ιππεύς; Είναι ο πιστός άνθρωπος, ανύποπτος προχωρεί τον δρόμο του. Σύ Δάν, σαν φίδι, πηγαίνεις, πετάγεσαι ξαφνικά στο δρόμο του ιππέως και δαγκώνεις το άλογο• και ο ιππέας πέφτει ανάποδα πίσω, και ξαφνικά φυσικά χτυπάει το κεφάλι του. Ο δρόμος είναι έρημος. Προσέξτε, εικόνα προφητική. Ο Δρόμος είναι έρημος.
Από που θα πάρει την σωτηρία του ο άνθρωπος αυτός, ο ταξιδιώτης; Παρά μόνο από τον Θεό. Που σημαίνει : ο Αντίχριστος θα είναι τόσο δυνατός, ώστε δέν θα υπάρχει  άνθρωπος ανώτερός του, για να ζητηθεί από κάποια θύματα να απαλλαγούν από τα χέρια του Αντιχρίστου. Και τότε μόνη Σωτηρία τους θα είναι, των πιστών, να στραφούν προς τον ουρανό και να παρακαλέσουν τον Χριστό. Και πράγματι. Η σωτηρία Θα έλθει από τον Χριστο. Πώς θα έλθει; Μας το λέει ο Απόστολος Παύλος στην Β' προς Θεσσαλονικείς επιστολής του : "Ο Κύριος αναλώσει αυτόν." Θα το καταστρέψει ο Κύριος. Και συνεπώς η προφητεία αυτή του Ιακώβ αναφέρεται καθολικά ή στον Αντίχριστο. Θα μου πείτε :  Από τον Δάν θα έλθει ο Αντίχριστος; Ναί. Περιμένετε. Ο Δανιήλ στο βιβλίο του, 7ο κεφάλαιο 25 στίχος, για να μην πώ, ότι ολόκληρο κεφάλαιο έχει για τον Αντίχριστο και πλείστα όσα άλλα χωρία εκτός του κεφαλαίου εκείνου.
   Παίρνω ένα χαρακτηριστικό χωρίο "καὶ λόγους πρὸς τὸν Ὕψιστον λαλήσει (ο Αντίχριστος θα λαλήσει λόγους προς τον Ύψιστον φοβερούς) καὶ τοὺς ἁγίους Ὑψίστου παλαιώσει (θα κακοποιήση τους Αγίους του Θεού) καὶ ὑπονοήσει τοῦ ἀλλοιῶσαι καιροὺς καὶ νόμον.(και θα σκεφτεί να αλλοιώσει καιρούς και νόμον. Καιροί είναι η φύσις και νόμος είναι ο νόμος του Θεού)
(Δαν. 7,25)
Προσέξτε όμως κάτι.
Βρήκα μία καινούργια ερμηνεία επάνω στο "καιρούς" και χάρηκα πολύ για αυτή την ερμηνεία. Είναι η εξής : Καιροί είναι το παρελθόν, η Ιστορία και η Παράδοση. Θα το πω άλλη μία φορά. Το παρελθόν η Ιστορία και η Παράδοση. Θα ζητήσει ο Αντίχριστος να αλλοιώσει την Παράδοση, την Ιστορία.
Μήπως στην εποχή μας αλλοιώνεται η Ιστορία;
Μήπως στην εποχή μας η Παράδοση αλλοιώνεται;
Ο καθένας ας κρίνει. Βλέπετε ότι γι' αυτό, δεν το λέγω εγώ τόσοι το λέγουν, ζούμε ημέρες Αντιχρίστου. Όταν βλέπουμε αλλοιώσεις πραγμάτων που ουδέποτε αποτολμήθηκαν να γίνουν, και βλέπουμε αυτές τις αλλοιώσεις ήδη να γίνονται. Είναι καταπληκτικό.
   Ο δέ νόμος πώς αλλοιώνεται; Όταν λέγει ο νόμος "ου μοιχεύσεις" και σου λέει, "ά βρε βλάκα, ευκαιρίες σου τυχαίνουν και λες ου μοιχεύσεις. Τί είναι η μοιχεία, τίποτα. Και τί είναι η πορνεία τίποτα δεν είναι. Γιατί τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου; Καταπίεση λέγεται αυτό."
   Αγαπητοί μου, διάβασα στο περιοδικό "ΖΩΗ" το βρήκα στα" επί τών γεγονότων". Το παίρνει από εφημερίδα. Ένας καθηγητής μέσης εκπαιδεύσεως σε ένα λύκειο της Ηλιουπόλεως, δέν το έχω μαζί μου να σας το διάβαζα, φοβερό πράγμα, είπε στους μαθητές, θα το διαβάσατε ίσως, είπε στους μαθητές, δέν θέλω, λέει να με σέβεστε, αυτά είναι δουλοπρέπειες είναι δουλοπρέπειες. Ο σεβασμός είναι δουλοπρέπεια. Αλλά τί• θέλω λέει να μου βρίζετε Χριστούς και Παναγίες, επί λέξει, όπως σας βρίζω και εγώ εσάς τα ίδια. Κι' αυτό λέγεται απελευθέρωση. Αυτό λέγεται ότι διατηρώ την προσωπικότητά μου και την ανθρωπιά μου. Ακούσατε παρακαλώ, ακούσατε; Αυτό θα πεί αλλοίωση του νόμου. Αυτά τα ακούσετε άλλοτε ποτέ;
Απ' τους παππούδες σας, τους προπαππούδες σας, τα είδατε πουθενά γραμμένα; Το περί σεβασμού θέμα το είδατε ποτέ να αλλοιώνεται; Το είδατε πουθενά ποτέ; Πουθενά ποτέ. Άλλο πράγμα να υπάρχει άνθρωπος που δεν σέβεται. Δέν σέβεται αυτός. Αλλά δέν βάζουν τίποτα όμως, στα καλά καθούμενα, και να έχει και υψηλή θέση και να σου πεί ότι : "τί θα πεί σεβασμός, δέν έχει κανένα νόημα." Κι' εκείνοι που ετάχθησαν για την αγωγή της νεολαίας μας, να γίνονται αυτοι οι χειραγωγοί στο σκοτάδι και στο γκρεμό. Φοβερό πράγμα. Αυτό θα πεί αλλοίωση  καιρών και νόμου.
   Αλλά αγαπητοί μου, τί να πεί κανείς, και ο Κύριος προφήτευσε και ειδοποίησε τους μαθητές του για τον Αντίχριστο. Καλύτερα, ειδοποίησε τους ίδιους τους Εβραίους ο Κύριος. Και τους είπε ότι : "ἐγὼ ἐλήλυθα ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ πατρός μου, καὶ οὐ λαμβάνετέ με·" (Εγώ ήλθα στο όνομα του πατέρα μου και δέν με λαμβάνετε. Εάν έλθει άλλος) "ἐὰν ἄλλος ἔλθῃ ἐν τῷ ὀνόματι τῷ ἰδίῳ, ἐκεῖνον λήψεσθε."
(Ιω 5,43)
Εγώ ήλθα δέν με δεχθήκατε,
όταν θα 'ρθεί άλλος, αυτόν θα τον δεχθείτε και αυτός ο άλλος δεν θα είναι παρά ο Αντίχριστος. Και όπως ερμηνεύει ο ιερός Χρυσόστομος, πατρολογία 59 σελίδα 235, "τον Αντίχριστο ενταύθα ενίτεται" δηλαδή υπαινίσσεται εδώ ο Κύριος, αυτόν τον ίδιο τον Αντίχριστο.


Απόσπασμα από την 56η ομιλία στο βιβλίο της Καινής Διαθήκης « Ιερά Αποκάλυψις ».

Όλες οι ομιλίες της Κατηγορίας :
" Ἱερά Ἀποκάλυψις " εδώ ⬇️
http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/kainh-diauhkh/iera-apokalycis
↕️
https://youtube.com/playlist?list=PLxBsMI6pr40qa7vUvidbEX6OBGq3b9WeV

🔸Επεξηγηματικό βίντεο Ασπάλαθου.
https://youtu.be/8tNfAHRkTCk

__⬇️Playlist "Ασπάλαθου".⬇️__
https://aspalathos21.blogspot.com/2021/07/blog-post_83.html?m=0

📃Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του πατρός Αθανασίου. ⬇️
https://athanasiosamvonas.blogspot.com/2021/04/blog-post_15.html?m=1

📜 Αποσπάσματα ομιλιών πατρός Αθανασίου ⬇️
https://athanasioslogos.blogspot.com/?m=0

__⬇️ Facebook ⬇️__
https://www.facebook.com/groups/1637818926362004/?ref=share

Κατάλογος ομιλιών πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου.
https://drive.google.com/file/d/1JmrxaObMVyTA4_pS5yuMaQdoBf8-LwBP/view?usp=drivesdk

†.Πρός Δόξαν τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ.