11 Απριλίου 2021

Οι λοιμοί και οι λιμοί τών εσχάτων.

 

†.Δεύτερον, ο λιμός η πείνα. Ομοίως πάντοτε τη γή μας την εμάστιζε ο λιμός, αλλά εδώ πρόκειται για ένα φαινόμενο, ως αποτέλεσμα της αποστασίας, πράγμα, που δέν θα συνέβαινε αν οι άνθρωποι δέν αποστατούσαν από τον Θεόν. Όταν ο Κύριος, ομιλεί περί λιμού - πείνας, και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης το ίδιο στην τετάρτη πληγή, τετάρτη σφραγίδα, ουσιαστικά προφητεύει ο Κύριος την αποστασία και τούτο διότι, αποτέλεσμα της αποστασίας θα είναι και οι πόλεμοι και ο λιμός, η πείνα. Παρά ταύτα πρόκειται, - ενώ πάντα υπήρχαν λιμοί πάνω στη γή - πρόκειται περί εκτάκτων λιμών, απροβλέπτων και ασυνήθων, διότι, οι λιμοί που υπήρχαν πάνω στη γη μας ήσαν κυρίως τοπικοί. Μας σημειώνει έναν λιμό ο Ευαγγελιστής Λουκάς είς τάς Πράξεις και μας λέγει μάλιστα, ότι αυτός ο λιμός, τον οποίον λιμόν είχε προφητεύσει ο Άγαβος και πολλοί άλλοι προφήται μες στην Εκκλησίαν, πραγματοποιήθηκε στην εποχή του τάδε αυτοκράτορος και λοιπά. «ἀναστὰς δὲ εἷς ἐξ αὐτῶν ὀνόματι Ἄγαβος ἐσήμανε διὰ τοῦ Πνεύματος λιμὸν μέγαν μέλλειν ἔσεσθαι ἐφ᾿ ὅλην τὴν οἰκουμένην· ὅστις καὶ ἐγένετο ἐπὶ Κλαυδίου Καίσαρος.» (Πραξ. 11,28) 
Ώστε, έχουμε λιμούς πάντοτε, προσέξτε, λιμός είτε από καιρικές συνθήκες, είτε από πολεμικές καταστάσεις. 
Εμείς, στο 41' - 42', δέν είχαμε λιμό στην Ελλάδα από καιρικές συνθήκες, αλλά από πολεμικές καταστάσεις. Αυτές οι  καταστάσεις είναι τοπικές, εδώ ομιλεί περί λιμού, που φαίνεται θα έχει ένα παγκόσμιο χαρακτήρα και θα λέγαμε, καλά δέν έβρεξε εδώ, δεν θα βρέξει παραπέρα; Ακούστε πώς το λέει το βιβλίο της Αποκαλύψεως στο 8ο κεφάλαιο. Βλέπετε παίρνω παράλληλα στοιχεία, για να 'χουμε μία καλή εικόνα του όλου βιβλίου, άλλο ότι φτάνοντας εκεί, θα ξαναδούμε τα σημεία αυτά λεπτομερέστερα. «.. ἐγένετο τὸ τρίτον τῶν ὑδάτων εἰς ἄψινθον, - ο άψινθος, είναι ένα χόρτο ένα φυτό, το οποίο μυρίζει πάρα πολύ άσχημα άμα το τρίψετε στα χέρια σας. Ἐγένετο τὸ τρίτον τῶν ὑδάτων εἰς ἄψινθον, αντί να πεί πίκρισαν τα νερά, λέει πίκρισαν είς άψινθον, έγιναν πίκρα όπως είναι ο άψινθος - καὶ πολλοὶ τῶν ἀνθρώπων ἀπέθανον ἐκ τῶν ὑδάτων, ὅτι ἐπικράνθησαν.» (Αποκ. 8,11)
Γιατί όμως πικράθηκαν τα νερά; Ακούστε, το τρίτο των υδάτων. Τώρα, αν είναι σχηματικός αριθμός το έν τρίτο, ή είναι πραγματικός αριθμός, αυτή τη στιγμή δέν μπορούμε να το πούμε, υπονοώ όμως και νομίζω, ότι δέν είναι σχηματικός, αλλά είναι πραγματικός. Άν αγαπητοί μου μερικά χρόνια πίσω, ή τον καιρό που γράφτηκε η Αποκάλυψις, εδιάβαζαν οι αναγνώσται ότι θα εγίνετο ένας πόλεμος στον οποίο θα λάβαιναν μέρος 200 εκατομμύρια στρατιώται, πέστε μου σας παρακαλώ, θα νόμιζαν ότι πρόκειται περί πραγματικού αριθμού ή συμβατικού αριθμού; Θα έλεγαν αυτό είναι αδιανόητο, και αφού είναι αδιανόητο τότε θα πρέπει να πούμε ότι, οπωσδήποτε πρόκειται περί συμβατικού. Άρα, δέν είναι 200 εκατομμύρια, απλώς θέλει να δείξει μέγεθος. Σήμερα, με τον πληθυσμό που έχουμε και με τις συνθήκες που ζούμε, σήμερα 200 εκατομμύρια είναι δυνατόν να είναι συμβατικός ή πραγματικός; 
Έτσι, θα μπορούσαν να πουν οι άνθρωποι, είναι δυνατόν το τρίτο των υδάτων να πάθουν μόλυνση, να γίνουν πίκρα και συνεπώς να είναι ακατάλληλα πρός πόσιν, αλλά και προς πότισμα των φυτών; Το τρίτο των υδάτων; Άν λάβει κανείς υπόψιν ότι, πόση είναι η έκταση των ωκεανών σε σχέση με την γή, - πολύ μεγαλυτέρα έ - και ότι το τρίτο των υδάτων, ποταμών και θαλασσών, θα είναι ακατάλληλο. Τί θα λέγαμε, θα πρέπει να είναι συμβατικός αριθμός το έν τρίτο. Σήμερα, με την πυρηνική ενέργεια και με την μόλυνση του περιβάλλοντος που έχομε, σήμερα αγαπητοί μου όχι το ένα τρίτο μολύνεται, αλλά ολόκληρη η θάλασσα και τα ποτάμια, όλων των ωκεανών οι θάλασσες είναι δυνατόν να μολυνθούν. Ετσι υπονοώ - δέν ξέρω αν κάνω λάθος - ότι το έν τρίτο που θα μολυνθεί από τα ύδατα, δέν είναι συμβατικός αριθμός.
Αλλά ερωτώ, εάν αγαπητοί μου υπάρχει τέτοια μόλυνση, πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε και να ποτίσουμε τα φυτά μας; Να γιατί έρχεται πείνα. Πολύ μικρό και εντελώς τοπικό, το Στόμιο έχει πολλά μύδια και σας βεβαιώνω μας αρέσουν πολύ. Πηγαίναμε κάπου κάπου και μαζεύαμε μύδια, ή μας έφερναν από το χωριό φίλοι. Βέβαια, μου 'λέγαν κάποιοι άνθρωποι, μην τρώτε μύδια, διότι έχουν 100 φορές παραπάνω μόλυβδο από ότι έχουν τα ψάρια και θεωρούνται μάλιστα τα μύδια, ως μέτρον μετρήσεως του μολύβδου των νερών ως μολυσμένα πιά, από τα λήμματα που πέφτουν στον Θερμαϊκόν. Όταν κάποτε διάβασα, ότι ο Θερμαϊκός είναι πάρα πολύ μολυσμένος και ότι τα μύδια, είναι πολύ επικίνδυνα να τα φάει κανείς, μας έφεραν κάποτε αγαπητοί μου 5 κιλά μύδια φρεσκότατα, ωραιότατα, τα βλέπαμε σαν άλλοι Μίδες και λέμε, δεν μπορούμε να φάμε και τα πετάξαμε. Ακούσατε, τα βλέπαμε τα λαχταρούσαμε.. αλλά τα πετάξαμε. Αυτό θα πάθομε, δέ θα μπορούμε να βάλομε στο στόμα μας τίποτα, γιατί θα είναι όλα μολυσμένα, είναι φοβερό, το καταλαβαίνετε; Νά, γιατί μπορεί να έρθει λιμός πάνω στη γή, νομίζω τώρα ότι είναι  ευκολονόητο. 
Αλλά πέστε μου, πολλοί λιμοί έγιναν πάνω στην ιστορία, τέτοιου είδους λιμός, να έρθει από τέτοιες συνθήκες μολύνσεως του περιβάλλοντος, αέρος θαλάσσης ξηράς, διενοήθησαν οι προηγούμενες γενεές; Όχι. Νά γιατί λοιπόν προφητεύεται, είναι άξιον προφητείας. 
Τρίτον, είναι η λοιμοί οι αρρώστιες, το θανατικό. Βέβαια και είς το σημείο αυτό, πάντοτε η ανθρωπότητα είχε αρρώστιες λοιμώδεις, πανούκλες, γρίπες, όπως η  Ισπανική γρίπη η οποία θέρισε, όσους δεν εφόνευσε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Βέβαια, έχουμε πολλά τέτοια θανατικά σας είπα, εξάρσεις ασθενειών που ο άνθρωπος δέν μπορεί να αντιμετωπίσει. Αλλά, γιατί εδώ ο Κύριος προφητεύει περί λοιμών - ασθενειών; Φαίνεται πρόκειται περί ασθενειών, που ποτέ οι άνθρωποι δεν διανοήθηκαν, ότι θα μπορούσαν να επικρατούν τέτοιες αρρώστιες πάνω στη γή μας, και φαίνεται, ότι και είς αυτό έχουμε αρχή είς τον αιώνα μας. Αγαπητοί μου προσέξτε, σ' όλες αυτές τις πληγές έχουμε αρχή στον αιώνα μας. Και με τους Παγκοσμίους Πολέμους και με έναν φοβερό Παγκόσμιο Πόλεμο πυρηνικό και με τον λιμό - πείνα που σας είπα προηγουμένως και με τις αρρώστιες. Σημειώσατε, ότι οι άλλες αρρώστιες ήταν λοιμώδεις, σάρωναν και τελείωσαν. Περνούσαν την Ευρώπη, περνούσαν την Αφρική, περνούσαν την Ασία, τελείωνε αυτή η αρρώστια. Ένα δυό χρόνια θέρισε, τελείωνε. Μετά οι άνθρωποι δεν είχαν αρρώστιες παρα τις συνηθισμένες.

Πρώτη αρρώστια, είναι η νευρασθένεια. Για την οποία νευρασθένεια, υπάρχει ειδική προφητεία στο Δευτερονόμιο. Θα γίνεται - λέει - έξαλλοι, θα φεύγετε από φόβο, εκεί που δέν θα σας κυνηγάει κανένας. Ακούστε έκφραση, θα φεύγετε εκεί που δέ θα σας κυνηγάει κανένας.

Δεύτερον, είναι οι καρδιοπάθειες.
Και τρίτον είναι ο καρκίνος.
Εξεπλάγην όταν διάβασα, ότι στους τρείς Αμερικανούς, οι δύο έχουν καρκίνο κάποιας μορφής. Θέλω να πώ, ότι έχουμε τέτοια εξάπλωση τέτοιων ασθενειών,που δέν μπορούμε να  αντιμετωπίσουμε, παρά την πρόοδο της επιστήμης. Μπορούσαν οι άνθρωποι των περασμένων ετών, να φανταστούν εξάπλωση των νευρασθενειών και τον ψυχοπαθειών σε τέτοια έκταση; Μπορούσαν αυτό να το διανοηθούν; Άρα θα μπορούσαμε να πούμε και εδώ αγαπητοί μου, υπάρχει ανάγκη προφητείας. Στέκεται λοιπόν και εδώ η προφητεία όταν ομιλεί περί λοιμών δηλαδή περί ασθενειών. 

Τέταρτον, τα θηρία της γής. Είναι η τετάρτη απειλή.  Βεβαίως, πάντοτε υπήρχαν τα θηρία της γής, τα οποία έβλαπταν τους ανθρώπους, αλλά εδώ πρόκειται πάλι, περί εκτάκτων  περιπτώσεων. Θα μου πείτε, "τα θηρία της γής", δηλαδή;  Δηλαδή θα πληθύνουν τα λεοντάρια, οι αρκούδες, οι τίγρεις, τα φίδια και θα 'ρθούν, θα μπαίνουν μέσα στις πόλεις μας και θα μας δαγκώνουν και θα πεθαίνουνε, μήπως κάπως έτσι; Αγαπητοί κατ' αρχάς να δούμε τούτο, ότι τα θηρία στέλνονται, είς περίπτωσιν αποστασίας και είναι μία πληγή, το ότι στρέφονται εναντίον του ανθρώπου, ενώ ετάχθησαν να υπηρετούν τον άνθρωπο.

 Διαβάζουμε είς το Λευιτικόν τα εξής: «καὶ ἀποστελῶ ἐφ᾿ ὑμᾶς (θα σας στείλω, λέγει ο Θεός) 
τὰ θηρία τὰ ἄγρια τῆς γῆς καὶ κατέδεται ὑμᾶς (θα σας καταφάνε)  καὶ ἐξαναλώσει τὰ κτήνη ὑμῶν, (και θα σας καταστρέψουν τα βουκόλιά σας, τα κτήνη σας) καὶ ὀλιγοστοὺς ποιήσω ὑμᾶς, (θα σας κάνω λίγους ένεκα των θηρίον) καὶ ἐρημωθήσονται αἱ ὁδοὶ ὑμῶν (οι δρόμοι σας στις πόλεις μέσα, θα ερημώσουν από τους κατασπαραγμούς των θηρίων)» (Λευ. 26,22)

Ο δε Ιεζεκιήλ λέγει: «.. ῥομφαίαν
(πόλεμος δηλαδή) καὶ λιμὸν
(πείνα) καὶ θηρία πονηρὰ καὶ θάνατον, (θανατικόν) ἐξαποστείλω ἐπὶ Ἱερουσαλὴμ τοῦ ἐξολοθρεῦσαι ἐξ αὐτῆς ἄνθρωπον καὶ κτήνος (θα εξολοθρεύσω και ανθρώπους και ζώα)» (Ιεζ. 14,21)

Αγαπητοί μου, φαίνεται ότι δέν είναι μόνο τα γνωστά θηρία του δάσους, που είναι το λιοντάρι, η τίγρης κτλ, είναι κάποια άλλα θηρία, τα οποία είναι χειρότερα από τα λεοντάρια. Πρώτα - πρώτα είναι η έξαρσης των εντόμων, όπως είναι τα ποικίλα έντομα, όπως είναι οι μύγες, όπως είναι τα κουνούπια, που είναι αυτά τα έντομα φορείς ασθενειών και που μπορούν πραγματικά αυτά, να χαρακτηριστούν θηρία και που μπορούν να επιφέρουν πραγματικά, πολύ μεγάλη καταστροφή. Επιφέρουν καταστροφή αυτά τα έντομα και είς την γεωργία, αλλά και είς τα ζώα. Αλλά μου φαίνεται τα φοβερά θηρία που θα εξαποστείλει ο Θεός είναι, τί λέτε είναι; Τα μικρόβια! Ποιός τα δημιούργησε τα μικρόβια;
Τα μικρόβια αγαπητοί μου δεν έγιναν τώρα, τα μικρόβια έγιναν, την εποχή που ο Θεός  εδημιούργησε τα όντα. Είναι οι μικροοργανισμοί, αλλά τα ετήρησε διά την τιμωρίαν των παραβατών και αποστατών του νόμου του. Θα σας πώ ένα παράλληλο χωρίο.
Λέει ο Απόστολος Πέτρος, ότι τηρεί ο Θεός πύρ (τηρεί, δηλαδή φυλάγει ο Θεός πυρ), μέσα σε αυτή την ύλη -ακούστε έκφραση παρακαλώ- φυλάσσει ο Θεός πυρ μέσα στην ύλη, η οποία θα βγεί από την ύλη να κατακαύσει τους ασεβείς. 
«οἱ δὲ νῦν οὐρανοὶ καὶ ἡ γῆ τῷ αὐτοῦ λόγῳ τεθησαυρισμένοι εἰσὶ πυρὶ τηρούμενοι εἰς ἡμέραν κρίσεως καὶ ἀπωλείας τῶν ἀσεβῶν ἀνθρώπων.» (Β Πε. 3,7) Σήμερα ξέρομε, ότι και η ύλη περιέχει ενέργεια, φοβερή ενέργεια. Αυτή φαίνεται η ενέργεια, η οποία τετήρηται, είναι φυλαγμένη μέσα στην ύλη, ο Θεός θα την εβγάλει από την ύλη που θα τιμωρήσει τους ασεβείς και ταυτοχρόνως ολόκληρη η δημιουργία θα αλλάξει και θα γίνει καινούργια. Από παλαιόν είς καινόν ουρανόν και από παλαιά γή είς καινήν γήν, όπως λέγει και το βιβλίο της Αποκαλύψεως και ο Ησαϊας ο προφήτης κτλ. Ώστε το εκείνο το "τετήρηται" έχει φυλάξει, θα μπορούσαμε να το πούμε και δια τα μικρόβια, ότι τα μικρόβια τετήρηται είς τιμωρίαν των ασεβών, των απίστων, των αποστατών. Βεβαίως τα μικρόβια έγιναν από τον Θεό, αλλά δεν είχαν εντολή να βλάψουν τον άνθρωπο, τώρα, ο Θεός εξαποστέλει τα θηρία που λέγονται μικρόβια, να βλάψουν τον άνθρωπο, να τον τιμωρήσουν. Και να βλέπετε μικρόβια που δεν τάπιασε ακόμη το μάτι μας, αυτά που σήμερα τα λέμε ιούς. [...] Αυτά τώρα έρχονται και μας προσβάλλουν. Και το χειρότερο, αυτά που δέν τα βλέπουμε, έρχονται να μας ρίξουν χάμω, εμάς του αλαζόνας. Που σηκωθήκαμε στα δάχτυλα των ποδιών μας και ορθώσαμε τον τράχηλό μας, να πούμε στον ουρανό,"δεν υπάρχει Θεός". Τί ειρωνία! Ο άνθρωπος ο αλαζών, να πέφτει κάτω νεκρός από ένα αθέατο θηρίο που λέγεται μικρόβιο, που λέγεται ιός. 

Αγαπητοί μου και αυτό φαίνεται ότι έπρεπε να γίνει αντικείμενο προφητείας. Πάντως είναι αξιοσημείωτο, χωρίς να πρόκειται περί  συμπτώσεως, ότι είς την πληγήν της τετάρτης λύσεως της σφραγίδος, έχομε μία συσσωρευτική χρήση του αριθμού 4'. Τετάρτη  σφραγίς, τέταρτον ζώον, τέσσερις πληγές, το έν τέταρτο των ανθρώπων θα πεθάνει, δέν είναι τυχαίο αυτό. Πάλι θα επαναλάβω, ό, τι απ' αρχής και ετονίσαμε, ότι η πλήρωσης των τεσσάρων πληγών, είναι κυκλική, με πύκνωση προς τα έσχατα. Και φαίνεται, ότι ο 20ος αιών, φαίνεται ότι είναι η αρχή αυτής της πυκνώσεως.
Γι' αυτόν λοιπόν τον λόγο, ας προσέξουμε αγαπητοί μου,  μήπως εβρισκόμεθα, είς την αρχή αυτών των δεινών.


Απόσπασμα από την 30η ομιλία στο βιβλίο της Καινής Διαθήκης « Ιερά Αποκάλυψις ».

Όλες οι ομιλίες της Κατηγορίας :
" Ἱερά Ἀποκάλυψις " εδώ ⬇️
http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/kainh-diauhkh/iera-apokalycis
↕️
https://youtube.com/playlist?list=PLxBsMI6pr40qa7vUvidbEX6OBGq3b9WeV

Απομαγνητοφώνηση : Αθανάσιος Άμβωνας.

🔸Επεξηγηματικό βίντεο Ασπάλαθου.
https://youtu.be/8tNfAHRkTCk

__⬇️Playlist "Ασπάλαθου".⬇️__
https://aspalathos21.blogspot.com/2021/07/blog-post_83.html?m=0

📃Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του πατρός Αθανασίου. ⬇️
https://athanasiosamvonas.blogspot.com/2021/04/blog-post_15.html?m=1

📜 Αποσπάσματα ομιλιών πατρός Αθανασίου ⬇️
https://athanasioslogos.blogspot.com/?m=0

__⬇️ Facebook ⬇️__
https://www.facebook.com/groups/1637818926362004/?ref=share

Κατάλογος ομιλιών πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου.
https://drive.google.com/file/d/1JmrxaObMVyTA4_pS5yuMaQdoBf8-LwBP/view?usp=drivesdk

†.Πρός Δόξαν τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ.