11 Απριλίου 2021

Ψυχή και σώμα  είναι σε αρμονία φτιαγμένα.

†.Ένα στοιχείο όπως είναι το σώμα, που θα αναστηθεί, - ακούστε το επιχείρημα παρακαλώ - που θα αναστηθεί για να ξαναζήσει με την ψυχή είς τους αιώνας των αιώνων, πώς θα ήταν δυνατόν αυτό να γίνει, αν το σώμα ήταν αντίθετο στην ψυχή; Το καταλάβετε; Έίναι σπουδαίο αυτό! Σημαίνει ότι το σώμα δεν έρχεται σε αντίθεση με την ψυχή. Ένα μικρό παράδειγμα, θα το καταλάβετε τώρα από την άλλη μεριά, να δείτε πως έρχεται σε αντίθεση, που νομίζουμε ότι είναι αντίθεσης, ενώ δεν είναι, είναι φαινομενική. Η ψυχή επιθυμεί κάτι κακό και παρασύρει το σώμα. Το σώμα έχει μία αδράνεια, όπως όλα τα υλικά σώματα. Όταν το σώμα πάρει φόρα δεν σταματάει μετά.. Αργεί να πάρει φόρα, αλλά μετά δεν σταματάει. Η ψυχή ως πνεύμα, ευκίνητος, μπορεί να μετανοήσει, να αλλάξει, αλλά δεν μπορεί μετά να συγκρατήσει το σώμα.

   Πίνω κρασί. Ξέρετε τι είναι εκείνο, το οποίο ξεκινάει να με κάνει να πιω κρασί; Είναι η ψυχή. Ή πορνεύω καλύτερα. Προσέξτε, η ψυχή πορνεύει! Να το ξέρετε αυτό. Η ψυχή πορνεύει! Η ψυχή είναι το κίνητρο της ανηθικότητος και παρασύρει το σώμα. Το σώμα αποκτά μία γεύση των ηδονών και παίρνει τον κατήφορό του.. Κάποια στιγμή η ψυχή, βλέπει τον κατήφορο και τρομάζει. Προσπαθεί να αναχαιτίσει το αφηνιασμένο πλέον σώμα, αλλά δεν δύναται. Και τότε, βγαίνει το ψευδές συμπέρασμα -ψευδές συμπέρασμα- ότι στρέφεται η ψυχή εναντίον του σώματος και το σώμα, εναντίον της ψυχής!Έίναι ψευδές αυτό το συμπέρασμα! Ψυχή και σώμα είναι σε αρμονία φτιαγμένα! Είναι όμως και μία άλλη αιτία. Από την στιγμή, που η ψυχή αμάρτησε απέναντι στον Θεό, το σώμα, επαναστάτησε εναντίον της ψυχής, και η κτίση, εναντίον του σώματος.

   Σας το έχω πεί, πολλές φορές αυτό το σχήμα, θα το ξαναπώ άλλη μία φορά. Η ψυχή, αμαρτάνει εναντίον του Θεού, και στρέφεται εναντίον του Θεού. Το σώμα στρέφεται εναντίον της ψυχής. Η δημιουργία στρέφεται εναντίον του σώματος και γίνεται μία διασάλευση της αρμονίας. Αυτή λοιπόν η δυσαρμονία που υπάρχει, που το ένα στρέφεται εναντίον του άλλου, είναι αποτέλεσμα της πτώσεως. Όταν λέμε ανάσταση των νεκρών, σημαίνει αποκατάσταση αυτής της δυσαρμονίας. Διότι πλέον, στη Βασιλεία του Θεού, τα σώματα που θα έχουν αναστηθεί, δέν θα στρέφονται εναντίον της ψυχής, ούτε η ψυχή εναντίον των σωμάτων, αυτή είναι η αλήθεια. Έτσι, ας το προσέξουμε, διότι έχει πολλή σημασία αυτό. Πρακτική σημασία πολύ μεγάλη.

   Ξέρετε, ότι μπορεί να αμνηστεύουμε στον εαυτό μας έναν πειρασμό, με την ιδέα, ότι το σώμα έχει τις απαιτήσεις του, και τι να κάνουμε; Φτάνουμε μάλιστα να πούμε, ότι και η δομή του είναι τέτοια. Πάρα πολλοί πιστοί, το πιστεύουν αυτό το πράγμα, άνθρωποί μας. Ότι η δομή, η κατασκευή του σώματος είναι τέτοια, που έχει τις απαιτήσεις του και τι να κάνουμε και αν πέφτουμε στην ανηθικότητα. Τι να κάνουμε, είναι η δομή μας τέτοια. Η δομή σου είναι; Η κατασκευή σου είναι; Διαβάλλεις τον δημιουργό με αυτό που λες. Διότι αμέσως να η αντίφαση. Πώς είναι δυνατόν, να είναι η δομή σου αυτή αδελφέ μου, όταν από την άλλη μεριά, ο ίδιος ο Θεός σου απαγορεύει την ανηθικότητα; Δέ νομίζετε πως είναι αντιφατικό αυτό; Να κάνει δομές τέτοιες, και να κάνει νόμους μετά, που να στρέφονται εναντίον των δομών που ο ίδιος έκανε; Δέν είναι αντιφατικό αυτό; Δέν είναι παράλογο αυτό; Τί σημαίνει; Σημαίνει -θα το πω άλλη μία φορά- ψυχή και σώμα, είναι φτιαγμένα από τον Θεό, σε μία αρμονία. 

   Επειδή έχουμε την δυσαρμονία από την πτώση, ο καθένας τώρα προσωπικά, επιτείνει αυτήν τη δυσαρμονίας. Πώς την επιτείνει; Από το περιβάλλον που μένει, από τις επιδράσεις του κακού που δέχεται, και από την βούλησή που διαθέτει, έναντι των πραγμάτων. Δηλαδή, άν είμαι σε μία πόλη, η οποία είναι διεφθαρμένη, σε ένα περιβάλλον πρόστυχο, ανήθικο, βρωμερό, δεν θα ξυπνήσουν μέσα μου βρωμερές επιθυμίες; Εάν πάλι, τί στάση θα πάρω σαν βούληση, θα αποδεχθώ ή δέν θα αποδεχθώ όλα αυτά. Βλέπετε λοιπόν, ότι, σ' εκείνο που συμβαίνει μετά την πτώση των πρωτοπλάστων, έρχεται να προστεθεί και εκείνο που εγώ θα δημιουργήσω επίκτητα πιά στον εαυτό μου. Όλα αυτά δημιουργούν αυτές τις αντιθέσεις. Άν πω όμως όχι!Υπάρχει αρμονία ανάμεσα σε αυτά τα δυό, και πρέπει αν δεν την βρίσκω, να την επιδιώξω..

   « Νεκρώσατε οὖν τὰ μέλη ὑμῶν τὰ ἐπὶ τῆς γῆς, πορνείαν, ἀκαθαρσίαν, πάθος, ἐπιθυμίαν κακήν, καὶ τὴν πλεονεξίαν, ἥτις ἐστὶν εἰδωλολατρία »
(Κολ.3,5) πορνεία, ακαθαρσία, πάθος, πλεονεξία, και τα λοιπά..
Τί θα πει νεκρώσατε;
Γιατί νεκρώσατε πορνεία, επιθυμία, πάθος και τα λοιπά.. Γιατί νεκρώσατε; Να νεκρώσετε τα παρείσακτα, για να επέλθει ισορροπία. Να επέλθει η αρμονία ανάμεσα στην ψυχή και είς το σώμα.


Απόσπασμα από την 31η ομιλία στο βιβλίο των "Κατηχησεων του Αγίου Κυρίλλου" Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων.

Όλες οι ομιλίες της Κατηγορίας :
"Κατηχήσεις Ἁγίου Κυρίλλου" εδώ ⬇️
http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/diafora-uemata/katixhseis-agioy-kyrilloy
↕️
https://youtube.com/playlist?list=PLxBsMI6pr40pflatKwmt7YTFImD8-XbX0

Απομαγνητοφώνηση : Αθανάσιος Άμβωνας.

🔸Επεξηγηματικό βίντεο Ασπάλαθου.
https://youtu.be/8tNfAHRkTCk

__⬇️Playlist "Ασπάλαθου".⬇️__
https://aspalathos21.blogspot.com/2021/07/blog-post_83.html?m=0

📃Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του πατρός Αθανασίου. ⬇️
https://athanasiosamvonas.blogspot.com/2021/04/blog-post_15.html?m=1

📜 Αποσπάσματα ομιλιών πατρός Αθανασίου ⬇️
https://athanasioslogos.blogspot.com/?m=0

__⬇️ Facebook ⬇️__
https://www.facebook.com/groups/1637818926362004/?ref=share

Κατάλογος ομιλιών πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου.
https://drive.google.com/file/d/1JmrxaObMVyTA4_pS5yuMaQdoBf8-LwBP/view?usp=drivesdk

†.Πρός Δόξαν τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ.