13 Απριλίου 2021

Δέν σώζεται ο άνθρωπος στα περίχωρα της αμαρτίας.

†.Πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχει η αμαρτία και τα αίτια της αμαρτίας. Όταν βρέχει, βρέχει, γιατί είναι συννεφιά. Όταν είναι γαλάζιος ο ουρανός, έχουμε βροχή; Όχι, βεβαίως. Συνεπώς, για να βρέξει, πρέπει νά ‘χουμε τα σύννεφα. Για να κάνουμε την αμαρτία, πρέπει νά ‘χουμε κάποια αίτια.
   Τα αίτια, λοιπόν, της αμαρτίας ποια είναι; Είναι πολλά. Είναι πολλά!! Ξεφυλλίζεις ένα περιοδικό και βλέπεις εικόνες. Πας στην τηλεόραση και βλέπεις πράγματα, τα οποία είναι πονηρά. Πας σε συντροφιά ανθρώπων, οι οποίοι μιλάνε πονηρά πράγματα. Όλ’ αυτά, αγαπητοί μου, είναι τα αίτια τής αμαρτίας.
   Πρέπει να σας το δηλώσω: μην πούμε ότι δεν έκανα την αμαρτία. Μένω, μεν, στα αίτια, δεν κάνω, όμως, την αμαρτία. Μόνο στα αίτια μένω. Γιατί, ξέρετε, πώς μοιάζει η περίπτωση; Σαν τη μητέρα εκείνη, η οποία ετοιμάζει το γαλατερό φαγητό τού μωρού της και δοκιμάζει, δοκιμάζει!!, να δει αν είναι γλυκό, αν καίει, βρίσκει, όμως, την ευκαιρία να φάει μερικές κουταλίτσες, σε ημέρα, εννοείται, νηστείας. Κι, έτσι, δικαιολογουμένη ότι “έτσι, δεν έφαγα, απλώς λιγάκι να δω”! Έτσι μοιάζει ο άνθρωπος με την αμαρτία. Λέει “όχι, όχι, δε θα την κάνω”, αλλά ερωτοτροπεί περί την αμαρτίαν. Προσέξτε με, αγαπητοί μου, δε σώζεται ο άνθρωπος στα περίχωρα της αμαρτίας.
   Θα σας πω μιαν ιστορία. Όπως γνωρίζετε, ο Λωτ, με την οικογένειά του, έμενε εις τα Σόδομα. Ο Θεός αποφασίζει να καταστρέψει την πόλη αυτή μαζί μ’ άλλες τέσσερις πόλεις. Τότε επισκέπτονται τον Λωτ δύο άγγελοι. Τρεις ήσαν εκείνοι, που επήγαν εις τον Αβραάμ, οι δύο κατέβηκαν εις τς Σόδομα, να σώσουν τον δίκαιο Λωτ. Και του είπαν “η πόλις το πρωί καταστρέφεται! Φεύγα γρήγορα να σωθείς!” Και ετέθησαν οι εξής οροι: Στην πόλη δε θα μείνεις ούτε στα περίχωρά της - εις το όρος σώζου. Τρεις όροι. 1. Στην πόλη δε θα μείνεις. Υπάρχει καταστροφή. 2. Ούτε στα περίχωρα της πόλεως, γιατί κι εκεί θα είναι η καταστροφή. 3. Αλλά μόνο εις το βουνό θα σωθείς. Ερμηνεύουν, αγαπητοί μου, οι Πατέρες και λέγουν: η πόλις είναι η αμαρτία. Τα περίχωρα είναι τα αίτια της αμαρτίας. Ούτε αυτά σώζουν. Εκείνο που σώζει είναι το όρος. Και το όρος είν’ ο Χριστός. Θ’ ανεβώ στο όρος, θ’ ανεβώ στον Χριστόν! Εκεί θα σωθώ! Έτσι, βλέπετε ότι πρέπει ν’ αποφύγουμε τα αίτια της αμαρτίας.
   Όταν θα έρθει η αμαρτία, βεβαίως, πώς θα έρθει; Θα έλθει να με προσβάλει, έχουμε την προσβολή. Προσβάλλει η αμαρτία. Τι θα κάνω εγώ; Θα προσβληθώ και θα μείνω στην προβολή; Όχι, αγαπητοί. Αλλά θα πρέπει να αντιδράσουμε. Η αντίδρασις είναι η πρώτη μας πράξις. Ξέρετε ότι ο άνθρωπος, όταν είναι ζωντανός και του βάλουν μια καρφίτσα στη φτέρνα από κάτω, τινάζεται αμέσως! Είναι γνωστό ότι, αν προσπαθεί να κάνει τον κοιμισμένο -και πάλι κοιμισμένος δε θά ‘ναι- όταν τον τσιμπήσουμε με μια καρφίτσα, πετιέται. Να κάνει τον λιποθυμισμένο; Θα πεταχτεί, αν τον τρυπήσουμε. Γιατί είναι ζωντανός. Δεν αντιδρά, όταν δεν είναι ζωντανός. Τότε τι κάνουμε; Όταν η αμαρτία μάς κεντρίσει, μας προσβάλει, αν είμαστε ζωντανοί άνθρωποι, θα αντιδράσουμε.
   Μόνον εκείνος που είναι πνευματικά νεκρός δεν αντιδρά. Κι όχι μόνο δέχεται την προσβολή αλλά και αναζητά την προσβολή. Κι όχι μόνον αναζητά την προσβολή αλλά και πληρώνει, για ν’ αναζητήσει την προσβολή. Τι είν’ εκείνο, που θα πάω να πληρώσω εισιτήριο, να πάω να δω κινηματογράφο; Έναν κινηματογράφο ανήθικον. Τι είναι εκείνο, που θα πάω ν’ αγοράσω -να πληρώσω- τηλεόραση, για να βλέπω βρόμικα και ανήθικα; Πληρώνω από πάνω! Και, όταν πεις εσύ στον άνθρωπο αυτόν “-πρόσεχε τα μάτια σου, ν’ αντιδράς στο κακό!!” , “-τι λες εσύ;;; Εγώ πληρώνω!!! Κι εσύ μου λες να κλείσω τα μάτια μου;” Αυτός είναι πνευματικά νεκρός.
   Θα πρέπει, λοιπόν, αγαπητοί μου, αν έχουμε υπ’ όψη τα προηγούμενα, που είπαμε, θα πρέπει ν’ αντιδράσουμε εις την προσβολή τού κακού.


Απόσπασμα από την 26η ομιλία στην κατηγορία
« Ομιλίες εις προσκυνητὰς ».

Όλες οι ομιλίες της Κατηγορίας :
" Ὁμιλίες εἰς προσκυνητὰς " εδώ ⬇️
http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/diafora-uemata/omilies-eis-proskynhtas
↕️
https://youtube.com/playlist?list=PLxBsMI6pr40pcaJFSqeP8BhtiUyk-htJ9

Απομαγνητοφώνηση : Μαρία Δερμιτζάκη:
https://youtube.com/@orthodoxaskirtimata

🔸Επεξηγηματικό βίντεο Ασπάλαθου.
https://youtu.be/8tNfAHRkTCk

__⬇️Playlist "Ασπάλαθου".⬇️__
https://aspalathos21.blogspot.com/2021/07/blog-post_83.html?m=0

📃Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του πατρός Αθανασίου. ⬇️
https://athanasiosamvonas.blogspot.com/2021/04/blog-post_15.html?m=1

📜 Αποσπάσματα ομιλιών πατρός Αθανασίου ⬇️
https://athanasioslogos.blogspot.com/?m=0

__⬇️ Facebook ⬇️__
https://www.facebook.com/groups/1637818926362004/?ref=share

Κατάλογος ομιλιών πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου.
https://drive.google.com/file/d/1JmrxaObMVyTA4_pS5yuMaQdoBf8-LwBP/view?usp=drivesdk

†.Πρός Δόξαν τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ.