13 Απριλίου 2021

Είτε εντός ναού είτε εκτός ναού, η λατρεία του Θεού πάντοτε θα υπάρχει.

†.[...] αυτή η απολυτοποίηση του ναού εκ μέρους των Εβραίων, το ότι δηλαδή, ο Θεός μένει μόνο στο ναό, κατά περίεργο τρόπο αγαπητοί μου, μένει σαν αντίληψη μέχρι σήμερα. Είδατε και την περασμένη και την προπερασμένη φορά, πόσο επιμένουμε στο θέμα του ναού, όπως επιμένει και ο άγιος Στέφανος. Ίσως πείτε ότι, επιτέλους ο άγιος Στέφανος απολογείται. Αγαπητοί μου έχει πολλή σημασία, θα το δείτε αμέσως τώρα, όπως και στη συνέχεια του θέματός μας.

   Οι Εβραίοι θέλουν τον Θεό εγκλωβισμένο μέσα στο ναό, κατά αποκλειστικότητα δική τους. "Ο Θεός είναι δικός μας!"
Δέν μπορεί να ανήκει σε κάποιον άλλον.
Αφού λοιπόν είναι δικός μας, άρα λοιπόν είναι εγκλωβισμένος μέσα στο ναό που θα το  χτίσουμε, ή που τον χτίσαμε ή που θα του ξαναχτίσουμε.
Αυτή η αποκλειστικότητα πολλές φορές φάνηκε, και μάλιστα όταν κατοπινά ο Παύλος απελογείτο εκεί, όταν πήγε στα Ιεροσόλυμα και έγινε πολύ φασαρία να τον λιντσάρουν, και απολογείται μπροστά εἰς τον Λυσία των χιλίαρχο.
Εννοείται απολογείται εἰς τους Εβραίους όχι στον Λυσία. Εκεί ομιλεί και λέγει πολλά,  ομιλεί περί του Μεσσίου του Χριστού, που τον περίμενε ο λαός και φτάνει στο εξής σημείον :
"και αυτός, λέγει, ο Μεσσίας, ο Ιησούς, μου είπε να πάω εἰς έθνη μακράν".
Έ, αυτό ήταν που τους εδαιμόνισε, διότι αυτό δεν μπορούσαν να χωνέψουν.
Ο Θεός είναι δικός μας!
   Είναι εκείνο που λέμε και εμείς καμιά φορά, περιέργως μάλιστα σε εθνικές γιορτές, ο Θεός της Ελλάδος.
Είναι πάρα πάρα πολύ τραβηγμένο, ο Θεός της Ελλάδος. Ο Θεός του κόσμου όλου.
Δέν είναι ο Θεός της Ελλάδος, περίεργο πράγμα, παθαίνουμε βλέπετε αγκυλώσεις περίεργες, αυτές που πάθαιναν ιστορικά οι Εβραίοι.
   Έτσι, αποδοκιμάζουν τον Παύλο, αποδοκιμάζουν και τον Ιησούν, πετούν χώματα στον αέρα· σκίζουν τα ρούχα τους τα πετάνε στον αέρα· αίρε τον τοιούτον· δηλαδή, σκότωσε τον να φωνάζουν εις τον χιλίαρχο τον Λυσίαν, και ούτω καθεξής.
Αυτός είναι ο λόγος που διατηρούν την ίδια νοοτροπία, ότι ο Θεός είναι δικός τους και δεν μπορεί να ανήκει στους εθνικούς.

    Ήταν τότε που έφτασαν να καταδικάσουν τον Στέφανον, και που σήμερα επιθυμούν να ξανακτίσουν τον ναόν των, για να αισθανθούν ότι πάλι ο Θεός είναι μαζί τους.
Κατά μια σύγχρονη διακήρυξή τους, που σας διάβασα την περασμένη Δευτέρα,
εκείνο που εδημοσιεύθη στους Times της Ν. Υόρκης, και εκεί λέγει, ο Θεός έφυγε από μας. Γιατί έφυγε από εμάς; Γιατί δεν έχομε ναό. Πρέπει λοιπόν να ξαναχτίσομε ναό για έρθει ο Θεός. Ως να περιμένει τώρα 20 αιώνες ο Θεός, πότε οι Εβραίοι θα χτίσουν τον ναό τους, για να πάει να εγκαθιδρυθεί μέσα είς τον ναόν.
Αυτό χτυπάει ο Στέφανος, και δεν εχει βεβαίως κανένα σκοπό να στραφεί εναντίον του ναού.

   Αυτό θα λέγαμε και γι αυτόν τον ναό, και για οποιονδήποτε ναό αγαπητοί μου. Αύριο τον καταστρέφουν τον ναόν αυτόν, τον μεταβάλλουν σε μουσείο, σε στάβλο στήν χειροτέρα έκδοση αν το θέλετε, ή χορευτικόν κέντρον, αίθουσα συναυλιών και δεν ξέρω, ο μη γένοιτο. Αλλά γιατί;
Όλα αυτά, τα επιτρέπει ο Θεός.
   Μήπως ο ίδιος ο ναός του Σολομώντος δεν μετετράπει σε ό,τι μετετράπει, που να χαρακτηρίζεται βδέλυγμα ; Το βδέλυγμα ήταν το άγαλμα του αυτοκράτορος, κλπ, κλπ. Αυτό ήταν το βδέλυγμα, που στήθηκε εν τόπω αγίω και ο τόπος ο άγιος ήταν ο ναός.
Αλλά εμείς τότε τι θα κάνομε ; Βέβαια θα λυπούμεθα, βέβαια θα οδυρόμεθα, όχι όμως κατά τρόπον φοβερόν, όπως οι Εβραίοι, αλλά τι;
   Ο,τι συνέβη στην Κωνσταντινούπολη κάποτε, όταν οι αιρετικοί κατέλαβαν όλους τους ναούς, ήτανε οι Αρειανοί, και δεν είχε μείνει παρά ένας μικρός ναΐσκος, της αγ. Αναστασίας. 
Τώρα, αν ήτανε της αγίας Αναστασίας, ή ονομάστηκε της αγίας Αναστασίας, επειδή εκεί αναστήθηκε η Ορθοδοξία, άλλο αυτό.
Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, που εξεφώνει εκείνους τους περιφήμους θεολογικούς λόγους, περί της θεότητος του Ιησού Χριστού, είπε την περίφημη εκείνη φράση, « ας μείνουν οι οίκοι εἰς τους αιρετικούς, και ας έχουμε εμείς τον οικούντα ». Να έχουμε εμείς, εκείνον που κατοικεί. Δέν έχουμε ανάγκη απο τον ναό, είδατε;
Είναι το πνεύμα του Στεφάνου! Είναι το πνεύμα του Παύλου. Είναι το πνεύμα της Αγίας Γραφής, και της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Αυτά όλα είναι σχήματα του παρόντος αιώνος. Πήραν τον ναό οι αιρετικοί; Εμείς όμως έχομε εκείνον που κατοικεί στον ναό, και κατοικεί σε εμάς.
Αυτοί πήρανε τα ντουβάρια, τίποτε άλλο.
Βλέπετε, λοιπόν;

  Αν αγαπητοί μου, τότε οι Εβραίοι επείθοντο εις τον Στέφανον, με όλην αυτήν την θεολογικήν κατοχύρωσιν που τους κάνει, δεν θα έφταναν οι ταλαίπωροι να υποδεχούν, αναμένοντες εννοείται, τον Αντίχριστο, που θα εκπληρώσει την επιθυμίαν τους για να ξαναχτιστεί ο ναός.
   Είναι ακόμη αξιοπρόσεκτον ότι το φόντο όλων αυτών των γεγονότων είναι αιώνες ολόκληροι.
Πότε ο ναός κατεστράφη; Το 70'μ.Χ.
Δέκα περίπου χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του. Στην εποχή του Χριστού ακόμη ο ναός δέν είχε τελειοποιηθεί. Έμεινε τόσο λίγο ο ναός αυτός, το 70' κατεστράφηκε. Θεωρήθηκε μεγίστη συμφορά.
   Εμείς οι Έλληνες θεωρήσαμε μεγίστη συμφορά όταν χάσαμε την Αγία Σοφία.
Ιδού, ώδε η Αγία Σοφία. 
Δεν έχομε βέβαια εκείνον τον ναόν, ποιός δεν θα ήθελε να τον έχει, τί θα λέγαμε όμως, ότι θα στερηθούμε την Θεία Λειτουργία επειδή χάσαμε τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη; 
Και ποιός δεν θα ήθελε να τον επανακτήσομε;
Αλλά, μόνο εθνικοί λόγοι, συναισθηματικοί λόγοι, κατά τα άλλα, νά, ο ναός αυτός.
Κι αν δεν είναι ο ναός αυτός, μια παράγκα.
Κι αν δεν είναι μία παράγκα, μια κατακόμβη, ένα δωμάτιο. Και αν δεν υπάρχει αυτό, το δάσος, η νύχτα, που θα σκεπάζει με τα πέπλα της για να μη φαίνονται εκείνοι που λατρεύουν τον Θεό! Δεν μας εμποδίζει τίποτα να λατρεύομε τον Θεό.
Επιμένω πάρα πολύ στο σημείο αυτό.
Δεν ξέρω τι μέρες έρχονται...
Επιμένω πάρα πολύ!

   Μη νομίσετε ότι θα διακοπεί η λατρεία του Θεού. Μη νομίσετε ότι θα διακοπεί ο λόγος του Θεού. Ο εμφανής θα διακοπεί, αναμφισβήτητα, αλλά ο κρυφός δεν θα διακοπεί ποτέ. Μη νομίσετε ότι θα σταματήσει η θρησκευτικότητα του λαού μας, μην το πίστεψέ τε ποτέ αυτό. Ποτέ, ποτέ. Γιατί ο λόγος του Θεού είναι ριζωμένος μέσα στις ανθρώπινες καρδιές, κι ό,τι κι αν επικρατεί, ο λόγος του Θεού πάντοτε καρποφορεί!


Απόσπασμα από την 72η ομιλία στο βιβλίο της Καινής Διαθήκης « Πράξεις τῶν Ἀποστόλων ».

Όλες οι ομιλίες της Κατηγορίας :
" Πράξεις τῶν Ἀποστόλων " εδώ ⬇️
http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/kainh-diauhkh/prajeis-tvn-apostolvn
↕️
https://youtube.com/playlist?list=PLxBsMI6pr40p7Et6JDFh5WqirjYcNS0eB

🔸Επεξηγηματικό βίντεο Ασπάλαθου.
https://youtu.be/8tNfAHRkTCk

__⬇️Playlist "Ασπάλαθου".⬇️__
https://aspalathos21.blogspot.com/2021/07/blog-post_83.html?m=0

📃Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του πατρός Αθανασίου. ⬇️
https://athanasiosamvonas.blogspot.com/2021/04/blog-post_15.html?m=1

📜 Αποσπάσματα ομιλιών πατρός Αθανασίου ⬇️
https://athanasioslogos.blogspot.com/?m=0

__⬇️ Facebook ⬇️__
https://www.facebook.com/groups/1637818926362004/?ref=share

Κατάλογος ομιλιών πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου.
https://drive.google.com/file/d/1JmrxaObMVyTA4_pS5yuMaQdoBf8-LwBP/view?usp=drivesdk

†.Πρός Δόξαν τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ.