13 Απριλίου 2021

Η ανακοινωτικότητα είς τον χώρο της Εκκλησίας και της Οικογενείας.

†.Είναι ακόμη αξιοπρόσεκτον ότι οι Απόστολοι δείχνουν μίαν ανακοινωτικότητα εις την Εκκλησσίαν και δεν έχουνε οι ίδιοι προσωπικά μυστικά. Ό,τι συνέβη εκεί, το ανακοινώνουν εις την Εκκλησίαν. Βλέπετε εκείνα τα νεότερα μετά τεχνάσματα και τερτίπια της λεγομένης πολιτικής, η οποία δυστυχώς έχει μπει και μέσα εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν μας. Αυτά τα πράγματα και τα καμώματα οι Απόστολοι δέ τα ήξεραν. Εκείνο που κάποτε είπαν στον Χριστόν, ότι σε πρόσωπο ανθρώπου δεν βλέπεις αλλά λες την αλήθεια, πες μας επιτρέπεται να πληρώνουμε φόρο στον Καίσαρα ή όχι;
Είδατε τί του είπαν;
Επειδή πρόσωπο δεν λαμβάνεις υπόψιν. Αυτό είναι πολύ σπουδαίο.
Δυστυχώς αγαπητοί μου μες στην Εκκλησία εμείς όταν διοικούμε τα της Εκκλησίας πράγματα, πολιτευόμεθα. Και όταν λέγω πολιτευόμεθα, δέν εννοώ ότι ανήκομε σε ένα πολιτικό κόμμα, αλλά χρησιμοποιούμε τους κανόνες ούτως ειπείν της πολιτικής τους οποίους κανόνες χρησιμοποιούν οι άνθρωποι του κόσμου τούτου. Καλώς ή κακώς δεν λέγω τίποτα δια την πολιτικήν. Η πολιτική είναι η πολιτική και η πολιτική έχει τους κανόνες της, πρέπει να κάνεις τους ελιγμούς σου, πρέπει τούτο πρέπει εκείνο, αλλά αυτό όμως είναι ένα ξένο πράγμα για την Εκκλησία. Ή διοικεί την Εκκλησία το Πνεύμα του Θεού ή δεν διοικεί. Δεν είναι οι πολιτικοί μου ελιγμοί τους οποίους θα κάνω για να μπορώ να γλιτώνω μερικά πράγματα ή να επιτυγχάνω μερικά πράγματα. Αυτό νομίζω πρέπει να το προσέξουμε.
Βέβαια τί να κάνομε, δεν ξέρω, είναι ένα δυστύχημα αλλά δεν πρέπει να υπάρχει αυτό. Και μην νομίσετε, μην πάει το μυαλό σας στους Πατριάρχες και στους Αρχιεπισκόπους. Και ο εφημέριος ακόμα μπορεί κάποτε να δημιουργεί τεχνάσματα πολιτικά, ελιγμούς πολιτικούς για να γλιτώνει μερικά πράγματα. Δεν είναι πάντοτε εκείνο που θέλει ο Θεός. Άλλο πράγμα είναι η διάκρισις που ξέρει κανείς πως θα κινηθεί εν Πνεύματι Αγίω και άλλο πράγμα είναι το να διεπώμεθα από τους κανόνες συμπεριφοράς του κόσμου τούτου.
Στο περιβάλλον της οικογενείας ομοίως είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτή η ανακοινωνικότις, διότι οι Απόστολοι είπαν ότι συμβαίνει. Ο λαός έπρεπε να ξέρει. Προσέξτε τι είπα. Έπρεπε να ξέρει ο λαός. Η διοίκησίς του δεν μπορούσε να έχει μυστικά από τον λαό διότι η Εκκλησία αυτό είναι. Η Εκκλησία πρέπει να γνωρίζει που πηγαίνει, τί κάνει. Αυτό αν το εφαρμόσουμε στην οικογένεια, η οποία είναι η κατ’ οίκον Εκκλησία, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πως θα το κάνουμε αυτό. Όταν υπάρχει ανακοινωτικότητα μεταξύ των συζύγων και μεταξύ των παιδιών και των γονέων. Θα σας παρακαλέσω αυτό το πράγμα προσέξατέ το. Πως θα κάνομε τα παιδιά μας, ό,τι βλέπουν, ό,τι ακούν, ό,τι συναντούν να ΄ρθούν να μας το πουν.
Και ό, τι οι σύζυγοι έχουν, ο ένας είς τον άλλον να το ανακοινώνει.
Είναι πολύτιμο αυτό.
Δέν πρέπει ο ένας να κρατάει μυστικά απέναντί του άλλου.
Εκτός, αν κάποτε από διάκριση, όταν ξέρουμε ότι ο άλλος μπορεί να πειραχτεί, να μην πούμε κάτι, ίσως, άχρι καιρού. Ίσως για πάντα.
Μπορεί κάτι να υπάρχει που, εάν το ξέρει ο σύζυγός μου η σύζυγός μου, αυτό να πειράξει πολύ.[...]Αλλά  η ανακοινωτικότητα των παιδιών, είναι πάρα πολύ σημαντικό εάν οι γονείς, μάθουν τα παιδιά τους να είναι ανακοινωτικά, διότι, έτσι η αγωγή γίνεται ευκολωτέρα. Για να το επιτύχουν αυτό οι γονείς στα παιδιά τους, θα πρέπει από πολύ πολύ μικρή ηλικία, να τα μάθουν να λέγουν ότι ακούν και βλέπουν παντού και γύρω τους.
Έτσι, το παιδάκι σας πήγε στο νηπιαγωγείο, από εκεί θα ξεκινήσετε, για να μην πώ ακόμη και πιο μπροστά. Ρωτήσατέ το, κυρίως η μητέρα. "Πώς πέρασε την ημέρα του.. Τί λένε τα άλλα παιδάκια.. Τί του είπαν.. Τί είπε η δασκάλα η νηπιαγωγός.." η μητέρα εντοπίζεται.
Ξέρει το περιβάλλον του σχολειού η μάνα πλέον, το περιβάλλον του παιδιού της, το ξέρει.
Όταν ακούσει ανάποδα πράγματα,
- προσέξτε αυτό το σημείο - δεν θα επιπλήξει.
Δέν θα αρχίσει να μαλώνει και να φωνάζει και να αγριεύει, διότι το παιδί θα κουμπωθεί και πλέον δεν θα είναι ανακοινωτικό. Αλλά θα πρέπει, η μητέρα κυρίως, όχι ολιγότερο και ο πατέρας, αλλά κυρίως η μητέρα, να μην επιπλήξει ποτέ, για να μην κόψει την διάθεση του παιδιού να ανακοινώνει.[...]

Άν έτσι διευθύνει τα παιδιά της, να 'στε σίγουροι Αγαπητοί, τα παιδιά ό, τι να έχουν θα το πούν στούς γονείς.
Όταν το παιδί είναι ανακοινωτικό, τί άλλο θέλει ο γονιός.
Ξέρει το παιδί του που πηγαίνει, ξέρει πώς περπατάει, δε λέει ποτέ ψέματα, λέει την αλήθεια και λέει ό, τι είναι, ακόμη και βρώμικα πράγματα.
Αυτό είναι σπουδαίο, είναι μία νίκη της αγωγής μέσα εἰς το σπίτι.
Και το παίρνουμε σαν αφορμή, από τους Αποστόλους που ανεκοίνωσαν στην εκκλησία, ό, τι ακριβώς είχε συμβεί.
Πάντως μή ξεχνάτε, ότι αυτό το άνοιγμα του διαλόγου με τα παιδιά, απαιτεί πολύ τέχνη, πολύ ψυχολογία και πολύ υπομονή.


Απόσπασμα από την 40η ομιλία στο βιβλίο της Καινής Διαθήκης « Πράξεις τῶν Ἀποστόλων ».

Όλες οι ομιλίες της Κατηγορίας :
" Πράξεις τῶν Ἀποστόλων " εδώ ⬇️
http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/kainh-diauhkh/prajeis-tvn-apostolvn
↕️
https://youtube.com/playlist?list=PLxBsMI6pr40p7Et6JDFh5WqirjYcNS0eB

Απομαγνητοφώνηση: Φαίη.

🔸Επεξηγηματικό βίντεο Ασπάλαθου.
https://youtu.be/8tNfAHRkTCk

__⬇️Playlist "Ασπάλαθου".⬇️__
https://aspalathos21.blogspot.com/2021/07/blog-post_83.html?m=0

📃Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του πατρός Αθανασίου. ⬇️
https://athanasiosamvonas.blogspot.com/2021/04/blog-post_15.html?m=1

📜 Αποσπάσματα ομιλιών πατρός Αθανασίου ⬇️
https://athanasioslogos.blogspot.com/?m=0

__⬇️ Facebook ⬇️__
https://www.facebook.com/groups/1637818926362004/?ref=share

Κατάλογος ομιλιών πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου.
https://drive.google.com/file/d/1JmrxaObMVyTA4_pS5yuMaQdoBf8-LwBP/view?usp=drivesdk

†.Πρός Δόξαν τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ.