13 Απριλίου 2021

Συμβουλές για μία σωστή προσευχή.

†.Ό,τι μας συμβεί πρέπει να καταφεύγομε εις την προσευχήν.
Βεβαίως θα καταφύγομε και σε πρόσωπα. Βεβαίως θα καταφύγομε και σε ενέργειες.
Πρώτα όμως θα καταφύγομε εις την προσευχήν. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και αξία. Και λέει το ιερόν κείμενο : "οἱ δὲ ἀκούσαντες ὁμοθυμαδὸν ἦραν φωνὴν πρὸς τὸν Θεὸν καὶ εἶπον· - όταν άκουσαν τους Αποστόλους με μία ψυχή, ομοθυμαδόν, σήκωσαν φωνή προς τον Θεό και είπαν την προσευχή - Δέσποτα, σὺ ὁ ποιήσας τὸν οὐρανὸν καὶ τὴν γῆν καὶ τὴν θάλασσαν καὶ πάντα τὰ ἐν αὐτοῖς," (Πραξ. 4,24)

Έχομε εδώ αγαπητοί μου μία προσευχή της Εκκλησίας και είναι οι προσευχές των Αγίων. Δηλαδή είναι ο τρόπος που οι Άγιοι μίλησαν στον Θεό.
Είναι οι προσευχές της Εκκλησίας. Μέσα στην Καινή Διαθήκη και στην Παλαιά Διαθήκη θα βρούμε πολλές προσευχές. Προσέξτε όμως εδώ. Εμείς κατ’ επίδραση προτεσταντική θεωρούμε τις προσευχές των Αγίων σαν τυπικές, σαν ξένες προς ημάς. Ενώ αντιθέτως θεωρούμε πολύ δικές μας τις αυτοσχέδιες προσευχές σαν δήθεν πιο θερμές, πιο δικές μας, πιο προσωπικές μας προσευχές, και υποτιμούμε τις προσευχές της Εκκλησίας. Δηλαδή δέν θα πάρομε το Ωρολόγιον, να χρησιμοποιήσουμε από εκεί μία Ακολουθία, μία Παράκληση, ένα Απόδειπνο, ή οτιδήποτε άλλο..  αλλά θα πούμε λόγια δικά μας λέγοντας ότι εκείνα δεν τα καταλαβαίνουμε. Ύστερα λέμε : "γιατί να χρησιμοποιήσω τους Ψαλμούς του Δαυίδ; Εκείνος είχε τα προβλήματά του.. είχε τα θέματα της ψυχής του.. τα εξέθετε εις τον Θεόν. Εγώ τι σχέση έχω με τον Δαυίδ;" Έτσι σκεφτόμαστε αγαπητοί μου. Και εδώ πρέπει να σας το πώ ότι προτεσταντίζουμε. Γι' αυτό θα δείτε, ουδέποτε οι Προτεστάντες να χρησιμοποιούν μία προσευχή που θα μπορούσε να ήταν η προσευχή Αγίων, προσευχή καθιερωμένη. Έξω, από το πάτερ ημών. Όμως, αυτό δεν είναι σωστό!

Φυσικά όταν λέμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τις προσευχές των Αγίων, δέν σημαίνει ότι δέν θα χρησιμοποιήσουμε μια δική μας προσευχή, μίαν αυτοσχέδιον προσευχήν. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Ασφαλώς θα χρησιμοποιήσουμε και δική μας προσευχή. Ασφαλώς θα κάνομε έγχυσιν της καρδιάς μας, των προβλημάτων μας, της ψυχής μας, του πόνου μας προς τον Θεό και θα μιλήσομε με τα λόγια εκείνα που νοιώθουμε, που καταλαβαίνομε, που μας πονάνε.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκλείσω τις προσευχές των Αγίων ή ακόμη, ότι το ένα από τα δυο θα αποκλείεται, όχι.
Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Και προσέξτε τι αξία έχουν οι προσευχές των Αγίων.
Μή ξεχνάμε ότι με τις προσευχές αυτές οι Άγιοι εισηκούσθησαν και συνεπώς, εάν προσοικειωθούμε την προσευχήν των Αγίων
- πάρτε τον 50ο Ψαλμό, ποιος δεν γνωρίζει τον 50ο Ψαλμό ‘Ελέησόν με ο Θεός ..’ που ο Δαυίδ είπε στον Θεό σαν προσευχή μετανοίας και συντριβής - εάν κανείς προσοικειωθεί το περιεχόμενο του Ψαλμού, ξέρει τι λέει, το κατανοεί αυτό, πες τε μου σας παρακαλώ, δέν θα ευαρεστήσει είς τον Θεόν;
Διότι, δια της προσευχής αυτής που συνέταξαν οι άγιοι, ευηρέσθησαν είς τον Θεόν. Που σημαίνει, ότι εάν μείνω εις την αυτοσχέδιον προσευχήν και δεν χρησιμοποιήσω την προσευχή των Αγίων, κινδυνεύω να ζητήσω από τον Θεό τα μή ανήκοντα, εκείνα που δεν πρέπει. 

Θα ιδείτε στην συνέχειαν της προσευχής, ότι δέν ζήτησαν,
- η Εκκλησία προσευχομένη -  να απαλλαγούν από τον πειρασμό αλλά ζήτησαν κάτι άλλο. 

Εμείς, - θα μου πείτε αυτονόητο είναι - θα σταθώ στην προσευχή μου και θα πώ στον Θεόν να με απαλλάξει από τον πειρασμόν. Νά αμέσως η παγίδα. Διότι εγώ με το μυαλό μου δέν μπορώ να κρίνω τι αρέσει στον Θεό, ενώ οι προσευχές των Αγίων είναι δοκιμασμένες. Διότι επήραν την απάντηση οι Άγιοι!
Διότι ήσαν αγιασμένοι άνθρωποι, γιατί είχανε τη χάρη του Θεού και ήξεραν τί να ζητούν!


Απόσπασμα από την 40η ομιλία στο βιβλίο της Καινής Διαθήκης « Πράξεις τῶν Ἀποστόλων ».

Όλες οι ομιλίες της Κατηγορίας :
" Πράξεις τῶν Ἀποστόλων " εδώ ⬇️
http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/kainh-diauhkh/prajeis-tvn-apostolvn
↕️
https://youtube.com/playlist?list=PLxBsMI6pr40p7Et6JDFh5WqirjYcNS0eB

Απομαγνητοφώνηση: Φαίη.

🔸Επεξηγηματικό βίντεο Ασπάλαθου.
https://youtu.be/8tNfAHRkTCk

__⬇️Playlist "Ασπάλαθου".⬇️__
https://aspalathos21.blogspot.com/2021/07/blog-post_83.html?m=0

📃Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του πατρός Αθανασίου. ⬇️
https://athanasiosamvonas.blogspot.com/2021/04/blog-post_15.html?m=1

📜 Αποσπάσματα ομιλιών πατρός Αθανασίου ⬇️
https://athanasioslogos.blogspot.com/?m=0

__⬇️ Facebook ⬇️__
https://www.facebook.com/groups/1637818926362004/?ref=share

Κατάλογος ομιλιών πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου.
https://drive.google.com/file/d/1JmrxaObMVyTA4_pS5yuMaQdoBf8-LwBP/view?usp=drivesdk

†.Πρός Δόξαν τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ.