13 Απριλίου 2021

Προτροπές - Συμβουλές του πατρός Αθανασίου. (45)

†.Η σύνεσις, η φρονιμάδα δηλαδή η Φρόνησις, είναι μία προίκα αληθινή και πρέπει να πούμε ότι, δέν συνάζεται  την τελευταία στιγμή, όπως και η υλική προίκα δεν συνάζεται την τελευταία στιγμή. είναι υπόθεσις μιας ολοκλήρου ζωής. Θα πώ κάτι που παλιότερα σας το είχα πεί. Όταν έχετε κορίτσια, - μην κοιτάτε ότι καταργήθηκαν οι προίκες και τα ό, τι - ό, τι..- πάντα στο κορίτσι σας να ετοιμάζεται κάτι. Και νομίζω μία φρόνιμη μητέρα, συνετή μητέρα, θα πρέπει να φροντίζει για το κορίτσι τις μόλις γεννιέται.

  Επήγε στην αγορά να ψωνίσει τα καθημερινά πράγματα, - τί έχει να ψωνίσει από την αγορά - ας αγοράσει κάτι και για το κορίτσι της ως προίκα, ας πάρει μία πετσέτα. Πήγε στα εμπορικά να ψωνίσει, ας πάρει ένα σεντόνι.
Να 'χει ένα μπαούλο, - μα πάτερ μπαούλα τώρα στην εποχή που ζούμε.. - ναί, γιατί? Διότι φτάνουμε στο σημείο, η κοπέλα να μην έχει τίποτα και να δημιουργούνται προβλήματα.
Δέν θα' θελα να τονίσω το θέμα της προίκας, να έχει η κοπέλα σπουδαία προίκα, όχι, ούτε να γίνει στόχος προικοθηρών ανδρών, όχι.
Να μήν έχει το στοιχειώδες νοικοκυριό της;
Και όταν το κοριτσάκι αυτό μεγαλώνει, να πεί η μητέρα στο κοριτσάκι της, το κοριτσάκι των 6 - 7 χρονών : «Το βλέπεις αυτό το μπαούλο είναι δικό σου» και όταν θα αρχίσει να μαθαίνει στο σχολείο ή στο σπίτι να κεντά, να δώσει μία μαξιλαροθήκη η μητέρα στο κοριτσάκι της να βάλει το μονόγραμμά της, να κεντήσει το μονόγραμμα.
Το κορίτσι, θα αρχίσει να αποκτά  μία συνείδηση των υπαρχόντων της. Κάνω την προίκα μου, κάνω το νοικοκυριό μου.

Έτσι τί πετυχαίνετε; 
Δέν πετυχαίνετε το θέμα προίκα, πετυχαίνεται το θέμα φρονιμάδα στο παιδί. Προνοητικότητα, σύνεσις. Διότι, έτσι μαθαίνει η μητέρα στο παιδί της σιγά-σιγά, να γίνεται φρόνιμη κοπέλα, να ενδιαφέρεται και να φροντίζει δια το μέλλον της, και ούτω καθεξής. Πώς νομίζετε ότι γίνεται φρόνιμο το παιδί μου, με το να του λέγω  να γίνει φρόνιμο; Αυτό είναι μία κουβέντα. Το παιδί μου πρέπει να βλέπει φρόνιμες  ενέργειες και του πατέρα και της μητέρας, φρόνιμες ενέργειες. Έτσι λοιπόν η σύνεσις, η φρονιμάδα, πώς την εννοούμε; Σας είπα, με το να λέμε έχω μυαλό, προνοητικότητα, φτάνει το μάτι μου μακριά, φροντίζω, κοιτάζω γύρω μου, κόβει το μάτι μου, κόβει δηλαδή το μυαλό μου και είναι μία υπόθεση, που ξεκινάει από τα νηπιακά χρόνια. Δέν αποκτάται εκείνη τη στιγμή, όπως βεβαίως και μία προίκα, δέν αποκτάται την τελευταία στιγμή.

Δέν θα πάμε στα εμπορικά να ψωνίσουμε τί να ψωνίσουμε και να κουβαλήσουμε στο σπίτι μας..
Όχι! Λίγο -λίγο. Για να γίνει και η σχετική αφομοίωσις συνέσεως στο παιδί μας.


Απόσπασμα από την 44η ομιλία στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης « Σοφία Σειράχ ».

Όλες οι ομιλίες της Κατηγορίας :
" Σοφία Σειράχ " εδώ ⬇️
http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/palaia-diauhkh/sofia-seirax
↕️
https://youtube.com/playlist?list=PLxBsMI6pr40oRvQcJSffpry9_VIhWtola

Απομαγνητοφώνηση: Αθανάσιος Άμβωνας.

🔸Επεξηγηματικό βίντεο Ασπάλαθου.
https://youtu.be/8tNfAHRkTCk

__⬇️Playlist "Ασπάλαθου".⬇️__
https://aspalathos21.blogspot.com/2021/07/blog-post_83.html?m=0

📃Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του πατρός Αθανασίου. ⬇️
https://athanasiosamvonas.blogspot.com/2021/04/blog-post_15.html?m=1

📜 Αποσπάσματα ομιλιών πατρός Αθανασίου ⬇️
https://athanasioslogos.blogspot.com/?m=0

__⬇️ Facebook ⬇️__
https://www.facebook.com/groups/1637818926362004/?ref=share

Κατάλογος ομιλιών πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου.
https://drive.google.com/file/d/1JmrxaObMVyTA4_pS5yuMaQdoBf8-LwBP/view?usp=drivesdk

†.Πρός Δόξαν τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ.