13 Απριλίου 2021

Τὰ ἐν οἴκῳ μὴ ἐν δήμῳ. ★★★★★

†.Μπορεί ένα σπιτικό, να μήν έχει βέβαια αγαθή συμβίωση, μπορεί..
Άς πούμε το ζεύγος, κάπως περισσότερο να τσακώνονται, αλλά, δέν πρέπει όμως ούτε οι συγγενείς ούτε οι περίοικοι να μαθαίνουν τίποτα. Προσέξτε, άνθρωποι είμαστε και μπορεί να 'ναι κάτι περισσότερο από ό, τι θα μπορούσε να  ήτανε, να μαλώνει το ζεύγος. Αδελφοί, μή σας πάρει χαμπάρι - είδηση, ούτε το συγγενολόι, ούτε η γειτονιά! Γιατί πολλές φορές, είτε βρέθηκαν τα παράθυρα ανοιχτά, είτε διότι είναι αυτό που λέει η κουβέντα "θα σου δώσω ξύλο μετά μουσικής". Θα παίζει δηλαδή η μουσική στη μεγάλη της ένταση, εγώ θα σου δίνω ξύλο και δέν θα ακούγονται οι φωνές σου, από την μουσική που θα παίζει σε έντονο βαθμό. Όχι, όχι, όχι! Προσέξτε, μήν πάρει είδηση το περιβάλλον μας. 

   Συνηθίζουν οι δυσαρεστημένοι σύζυγοι, να αλληλοκατηγορούνται είς τους γύρω τους, πολύ κακό πράγμα αυτό. Κυρία μου, μάλωσες με τον άντρα σου, έ, θα τα ξαναβρείτε πάλι. Γιατί κάθεσαι και λές, παίρνεις τηλέφωνο και λές σε συγγενικά σου πρόσωπα και σε φιλικά σου πρόσωπα ότι νά, μάλωσες με τον άντρα σου και του είπες και σου είπε.. Γιατί το κάνεις αυτό, δεν σε συμφέρει, είναι μία φοβερά κακή αρχή, άς το προσέξουμε πάρα πολύ.
Θα λέγαμε ότι, ό, τι και αν συμβαίνει, ό, τι και αν συμβαίνει θα τα βρούν μόνοι τους. Άν ποτέ σας πάρει καμία φιλενάδα σας, κανένας φίλος σας τηλέφωνο και σας πεί, ότι μάλωσε με την γυναίκα του, μάλωσε με τον άνδρα της, ξέρετε τί να απαντήσετε; Μή μου λες τίποτα, σε παρακαλώ, μόνοι σας θα τα βρείτε και πρέπει να τα βρείτε. Μή καθίσετε να ακούσετε και να αποδίδετε χαρακτηρισμούς, διά είς εκείνη την γυναίκα που στρέφεται εναντίον του ανδρός και αντιστρόφως, όχι. Και άν είναι δυνατόν, άν είναι δυνατόν, ούτε τα παιδιά να παίρνουν είδηση από τις διαμάχες των γονέων. Αν είναι δυνατόν, ναί, προσέξατέ το. Ο κάθε γονιός για να δικαιολογηθεί, κατηγορεί, στα παιδιά του τον άλλον γονιό. Ας πούμε η μάνα, για να δικαιολογήσει την θέση της, κατηγορεί στα παιδιά της τον σύζυγό της, δηλαδή τον πατέρα των παιδιών. Έτσι, ανάμεσα στα παιδιά δημιουργείται ένας φατριασμός, δεν είναι σπάνιο αυτό. Δηλαδή, άν έχουν τρία - τέσσερα παιδιά, τα μισά - κάπως έτσι - να συμπαθούν την μητέρα, τα άλλα μισά να συμπαθούν τον πατέρα. Και τι κάναμε; Κάναμε μέσα στο σπίτι μας  φατρίες τέτοιες, που πάντα θα διατηρούν ένα ψυχολογικό χώρισμα των συζύγων και πολλές φορές η κατάσταση αυτή, είναι επί μονίμου βάσεως. Είναι κρίμα, είναι πολλές φορές κρίμα.

   Ακόμη συμβαίνει, είτε ο πατέρας είτε η μητέρα, να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους ώς κατασκόπους του ετέρου γονιού να λέει φέρ ειπείν
- το 'χω συναντήσει αρκετές φορές - να λέει η μητέρα ας πούμε, σ' ένα της παιδί ή και σε περισσότερα : "Παρακολουθήσατε τον πατέρα σας να δείτε, πού πηγαίνει;"
Μάλιστα αν υποτεθεί, άν υποτεθεί ότι έμαθε αυτή, ότι ο σύζυγος της έχει φιλενάδα. και "Παρακολουθήσατέ τον πού πηγαίνει;" Και να λέει τώρα η μητέρα, είτε πραγματικά είτε φανταστικά να είναι αυτά τα πράγματα, ότι ο πατέρας σας έχει φιλενάδα ή η μάνα σας έχει φίλο. "Παρακολουθήσατε την μάνα σας να δείτε πού πηγαίνει;" Περιττό να σας πώ, ότι αυτά τα πράγματα, είναι ολέθρια για τα παιδιά, ολέθρια, καταστρεπτικότατα. 

Πάντως, ό, τι συμβαίνει στο σπίτι δέν πρέπει να βγαίνει στην δημοσιότητα.
Θα ξαναπώ, άνθρωποι είμαστε και μπορεί κάπου, έ, να μή τα βρίσκομε θα τα βρούμε λίγο πιο κάτω.. αλλά, μήν βγαίνει τίποτε από το σπίτι μας, προσβαλλώμεθα.
Προσβάλλεται και η γυναίκα, προσβάλλεται και ο άνδρας.
Είναι θέμα στοιχειώδους διακρίσεως και αγάπης.
Θα λέγαμε εκείνο το οποίο λέγεται, "Τὰ ἐν οἴκῳ μὴ ἐν δήμῳ".
Εκείνα που συμβαίνουν στο σπίτι μας, να μείνουν στο σπίτι μας, να μήν τα βγάλομε στην δημοσιότητα.


Απόσπασμα από την 212η ομιλία στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης « Σοφία Σειράχ ».

Όλες οι ομιλίες της Κατηγορίας :
" Σοφία Σειράχ " εδώ ⬇️
http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/palaia-diauhkh/sofia-seirax
↕️
https://youtube.com/playlist?list=PLxBsMI6pr40oRvQcJSffpry9_VIhWtola

🔸Επεξηγηματικό βίντεο Ασπάλαθου.
https://youtu.be/8tNfAHRkTCk

__⬇️Playlist "Ασπάλαθου".⬇️__
https://aspalathos21.blogspot.com/2021/07/blog-post_83.html?m=0

📃Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του πατρός Αθανασίου. ⬇️
https://athanasiosamvonas.blogspot.com/2021/04/blog-post_15.html?m=1

📜 Αποσπάσματα ομιλιών πατρός Αθανασίου ⬇️
https://athanasioslogos.blogspot.com/?m=0

__⬇️ Facebook ⬇️__
https://www.facebook.com/groups/1637818926362004/?ref=share

Κατάλογος ομιλιών πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου.
https://drive.google.com/file/d/1JmrxaObMVyTA4_pS5yuMaQdoBf8-LwBP/view?usp=drivesdk

†.Πρός Δόξαν τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ.