13 Απριλίου 2021

Η νηστεία στην ζωή της Εκκλησίας.

†.Όταν ο Χριστός μίλησε για τη νηστεία, βεβαίως δεν την θεσμοθέτησε, γιατί ήτανε θεσμοθετημένη από την Παλαιά Διαθήκη. Ο Χριστός απλώς διόρθωσε μερικά λάθη που εγίνοντο επάνω είς τον τομέα της νηστείας. Επειδή η νηστεία ήταν μία αρετή και επειδή, οι άνθρωποι που είχαν αρετή ήταν περιωπής άνθρωποι, που μπορούσα να κάνουν εντύπωση στον λαό, γι' αυτό τον λόγο μπορούσε κανείς να υπερηφανευτεί για την νηστεία του. Πάρτε παράδειγμα τους φαρισαίους, οι οποίοι έβγαιναν και έλεγαν έξω ότι νηστεύουν. Μάλιστα για να δείξουν ότι νηστεύουν, αφάνιζαν τα πρόσωπά τους, δηλαδή ήσαν ατημέλητοι αχτένιστοι, άπλυτοι, κίτρινοι, χλωμοί δηλαδή, και όταν τους έλεγαν οι άλλοι, τί έπαθες; Να, λένε, νηστεύω.. Γι' αυτό λέγει ο Κύριος - ο οποίος ξαναλέγώ δεν θεσμοθετεί, γιατί στην Παλαιά Διαθήκη είναι θεσμοθετημένη ήδη η νηστεία - αλλά τι λέγει : Όταν εσύ νηστεύεις θα πλυθείς, θα χτενιστείς και θα εμφανιστείς στους ανθρώπους, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Κατά τρόπο που μόνο ο Θεός να σε βλέπει ότι νηστεύεις. 

   Έρχεται όμως τώρα η εποχή μας αγαπητοί μου - αυτά στην εποχή του Χριστού, σας ξαναλέω ότι στην εποχή του Χριστού και στις μετέπειτα εποχές βεβαίως, η νηστεία ήταν ένα χαρακτηριστικό, που έδειχνε τους ευσεβείς ανθρώπους - σήμερα να το πω έτσι απλά δεν είναι της μόδας να νηστεύει κανείς. Άν κάποιος νηστεύει οι άλλοι τον κοροϊδεύουν και του λέγουν ότι είναι απαρχαιωμένος άνθρωπος και λοιπά.. Οπότε σήμερα δεν πρέπει να κρύψουμε ότι νηστεύουμε, διότι αν κρύψω ότι νηστεύω, προδίδω την πίστη σήμερα, γιατί φοβάμαι την ειρωνεία. Τότε δίναν έπαινο, σήμερα δίνουν ειρωνεία. Γι' αυτό θα πρέπει όταν νηστεύω - όχι Βεβαίως να βγω έξω και να αρχίσω να καυχιέμαι και να λέω ξέρετε όταν νηστεύω όχι με αυτήν την έννοια - αλλά εάν γίνω αντιληπτός ότι νηστεύω, τότε δέν θα τρέξω να το κρύψω, αλλά εαν ερωτηθώ Θα πω απλά, ναί, νηστεύω. Βεβαίως δεν θα επισύρω τον έπαινο αλλά την κοροϊδία. Μα τότε, δεν είμαι υποκριτής, όπως μερικοί σήμερα νομίζουν, ότι πρέπει να κρύψω την νηστεία που κάνω, μά είμαι ομολογητής. Βλέπετε ότι τα πράγματα, πώς αλλάζουν σε κάθε εποχή και ότι πρέπει πάντα να βρίσκουμε τα ελατήρια, τα κίνητρα μιας αρετής.

   Πάμε σήμερα επί παραδείγματι σε ένα τραπέζι και μάλιστα το τραπέζι αυτό, μπορεί να είναι μέσα στη Σαρακοστή, ή να είναι Τετάρτη και Παρασκευή και έχουνε Βεβαίως φαγητά ποικίλα και διάφορα, καταλύσιμα, εμείς δεν πρέπει να φάμε, μερικοί λένε γιατί το κάνεις αυτό, μας σκανδαλίζεις, πρέπει να φας. Όχι κύριοι, δεν θα φάγω! Διότι εξάλλου δεν θα δεχτώ και τον έπαινο σας εάν δεν φάγώ, θα γίνω ομολογητής δηλαδή. Θα ζητήσω απλά, χωρίς θόρυβο από τη νοικοκυρά, αν είναι σπίτι, ή επιτέλους αν είναι δημόσιο τραπέζι έξω, κάπου σε έναν χώρο, τότε δεν έχω παρά να φάγω κάτι απλό, λίγο ψωμάκι, καμία τηγανιτή πατάτα, κανένα φρούτο, κάτι που υπάρχει εκεί στο τραπέζι, μία σαλάτα που ενδεχομένως, αυτό είναι, το πολύ μέχρι λάδι. Άν μου πουν οι παρακείμενοι: "Γιατί δεν τρως το φαγητό σου;" Έ, δέν πειράζει."Γιατί δεν τρως το φαγητό σου;" Έ, είναι νηστεία! Σάς ξαναλέω άλλη μία φορά, είναι ομολογία, και δεν είναι υποκρισία! Ας το καταλάβουμε αγαπητοί μου αυτό.

   Και μία που μιλάμε για το θέμα αυτό, επιτρέψατέ μου κάτι που το έχω αντιληφθεί, δυστυχώς στα σπίτια μας να γίνεται τούτο. Όταν καμιά φορά έχουμε μνημόσυνο, βεβαίως κάνουμε ένα τραπέζι. Το τραπέζι βεβαίως πρέπει να σας πώ, ότι δεν έχει καμία σχέση με το μνημόσυνο! Δεν έχει καμία θρησκευτική διάσταση! Το τραπέζι είναι απλώς τραπέζι παρηγοριάς ας το πούμε, ότι έχει μία κοσμική διάσταση. Καμία σχέση δεν έχει το τραπέζι με την ψυχή και το μνημόσυνο, ουδεμία! Το δε βάρος πέφτει συνήθως άμα κάνουμε τα μνημόσυνα, πέφτει στο τραπέζι και όχι στα μνημόσυνα, που θα καλέσουμε τους ανθρώπους να δεηθούν υπέρ της ψυχής του κεκοιμημένου. Και τί κάνουμε λοιπόν.. Λέμε - ας πούμε μεγάλη Σαρακοστή ή οποιαδήποτε άλλη Σαρακοστή - μα θα καλέσουμε ξένους, είναι δυνατόν τώρα να τους βγάλουμε νηστίσιμο φαγητό. Θα μας παρεξηγήσουν, ότι δεν τους δώσαμε να φάνε.. θα μας χαρακτηρίσουν τσιγκούνηδες! Λοιπόν βγάζουμε κρέας, για να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους, που ήρθαν να μας συλλυπηθούν, και να προσευχηθούν για την ψυχή σας είπα, του κεκοιμημένου. Τί πετύχαμε; Να σας πω ότι πετύχαμε! Να εξοργίσουμε τον Θεό εις βάρος της ψυχής, που τάχα μου, δήθεν, πήγαμε να προσευχηθούμε. Θέλετε ακόμη.. Μπορεί κάποιοι από αυτούς πράγματι να νήστευαν, και να ήσαν ασθενείς ψυχές και να καταλύσουν και να αμαρτήσουν. Τί επιτύχαμε, μία κενοδοξία επιτύχαμε και τίποτε άλλο. Αγαπητοί μου, θα βγάλουμε απλό, και νηστίσιμο φαγητό όταν είναι περίοδος σαρακοστής, τίποτε άλλο. Να μας παρεξηγήσουν.. Μα δέν κάνουμε τραπέζι γαμήλιο, δέν κάνουμε τραπέζι διασκεδάσεως και πασχαλινό, κάναμε τραπέζι πένθους. Ύστερα, ας έρθουν άλλη φορά να τους κάνουμε τραπέζι, να τους αποδείξουμε ότι δεν τσιγκουνευόμαστε. Ας βάλουμε κάποτε αγαπητοί μου τα πράγματα  στη θέση τους, και ας ξέρουμε πώς πρέπει να νηστεύουμε, και πώς πρέπει να φιλοξενούμε τους ανθρώπους μας. Είτε γιατί ξένοι μας ήρθαν. Είτε για μνημόσυνο τους καλέσαμε ή ότι άλλο είναι. Να ξέρουμε πως ακριβώς θα νηστεύσουμε.


Απόσπασμα από την 22α ομιλία στην κατηγορία
« Ὁμιλίες Χαιρετισμῶν ».

Όλες οι ομιλίες της Κατηγορίας :
" Ὁμιλίες Χαιρετισμῶν.
Ὁμιλίες τῶν πέντε Παρασκευῶν τῶν Χαιρετισμῶν " εδώ ⬇️
http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/diafora-uemata/milies-xairetism-n
↕️
https://youtube.com/playlist?list=PLxBsMI6pr40qrqUA571X8p-lUei-0Ykwa

Απομαγνητοφώνηση : Αθανάσιος Άμβωνας.

🔸Επεξηγηματικό βίντεο Ασπάλαθου.
https://youtu.be/8tNfAHRkTCk

__⬇️Playlist "Ασπάλαθου".⬇️__
https://aspalathos21.blogspot.com/2021/07/blog-post_83.html?m=0

📃Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του πατρός Αθανασίου. ⬇️
https://athanasiosamvonas.blogspot.com/2021/04/blog-post_15.html?m=1

📜 Αποσπάσματα ομιλιών πατρός Αθανασίου ⬇️
https://athanasioslogos.blogspot.com/?m=0

__⬇️ Facebook ⬇️__
https://www.facebook.com/groups/1637818926362004/?ref=share

Κατάλογος ομιλιών πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου.
https://drive.google.com/file/d/1JmrxaObMVyTA4_pS5yuMaQdoBf8-LwBP/view?usp=drivesdk

†.Πρός Δόξαν τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ.