13 Απριλίου 2021

.. μισοῦντες καὶ τὸν ἀπὸ τῆς σαρκὸς ἐσπιλωμένον χιτῶνα.  ★★★★

†.Στήν Παλαιά Διαθήκη ο Θεός λέγει: «καὶ ἀκαθάρτου μὴ ἅπτεσθε» (Ησ. 52,11) Κάτι που είναι ακάθαρτο να μην το αγγίζετε. Πρέπει να σας πώ, ότι αυτό πέρασε στην Καινή Διαθήκη, είναι στη δευτέρα (2α) πρός Κορινθίους επιστολή στο 6ο κεφάλαιο στον στίχο 17'. «διὸ ἐξέλθετε ἐκ μέσου αὐτῶν καὶ ἀφορίσθητε, λέγει Κύριος, καὶ ἀκαθάρτου μὴ ἅπτεσθε, κἀγὼ εἰσδέξομαι ὑμᾶς,» Καί εκεί επαναλαμβάνεται οπότε παίρνει διαστάσεις Καινής Διαθήκης, το λέει εκεί ο Απόστολος Παύλος. Και τι είναι ακάθαρτο; Όταν λέει ο Θεός και παντός ακάθαρτου μη άπτεσθαι; Πάν ότι, είναι δαιμονικό! Πάν ότι είναι, δαιμονική κακοτεχνία, μάγια.

  Δέν μου λέτε σας παρακαλώ αν σας πουν ότι, αυτό που βρήκατε εκεί το σακουλάκι.. ξέρω 'γω, είναι μάγια, θα το πιάνατε με τα χέρια σας; Όλοι το ξέρετε αυτό! Αλλά με μία μασιά, με μία τσιμπίδα, το παίρνουμε και το πετάμε στον βόθρο. Όλοι το ξέρουμε αυτό. Δέν το πιάνουμε με τα χέρια μας!

   Ακάθαρτο είναι η ανηθικότητα. Η ανηθικότητα με την στενή σημασία και γενικά, ότι είναι αμαρτία, αυτό είναι ακάθαρτο, μάλιστα αναφέρει η Αγία Γραφή το εξής χαρακτηριστικό που και άλλοτε σας έχω πεί, το γνωρίζετε ώς παράδειγμα, το αναφέρει ο Αδελφόθεος Ιούδας στο 23ο χωρίο της επιστολής του, λέει: «μισοῦντες καὶ τὸν ἀπὸ τῆς σαρκὸς ἐσπιλωμένον χιτῶνα». Λέγει, εκείνοι που κάνουν αμαρτίες, σαρκικές αμαρτίες, ειδωλολάτρες είναι και λοιπά. Δέν θα αγγίξετε και τα ρούχα που φοράνε και έρχονται σε επαφή με το σώμα τους με το δέρμα τους. Τί; Θα το επαναλάβω: «μισοῦντες καὶ τὸν ἀπὸ τῆς σαρκὸς ἐσπιλωμένον χιτῶνα.» Όχι ο βρώμικος, που έχει επάνω κόπρανα και ούρα, όχι, αυτά δεν είναι ακάθαρτα. Ο Θεός έκανε τα κόπρανα και τα ούρα, δεν είναι ακάθαρτα. Ακάθαρτο είναι, μόνο ότι είναι αμαρτωλό, αυτό άλλωστε λερώνει τον άνθρωπο, αυτό είναι και ακάθαρτο. 

Και όπως λέει και σχολιάζει ο Οικουμένιος: "Μισούντων ὑμῶν καἱ βδελυσσομένων (να φτάνετε να μισείτε και να βδελύσσεστε) καἱ τὁν ὰπὁ της σαρκὁς αὑτῶν ἐσπιλωμένον ήτοι μεμιασμένων αὑτών χιτώνα, ὡς τῇ πρὁς τἡν αὑτῶν σάρκα προσψαύσει, (που ήρθε και άγγιξε δηλαδή) καἱ αὑτοῦ βδελυροῦ χρηματίζοντος." Και τα ρούχα τους είναι βδελυρά. Θα πείτε, μπαα. Ναι, όπως και το αντίστροφο. Τί κάνουμε πολλές φορές, δεν παίρνουμε ένα βαμβακάκι ή ένα κάτι, και πηγαίνουμε στα Άγια λείψανα και απλώς αγγίζουμε τα Άγια λείψανα και λοιπά ή σε μία εικόνα και αγγίζουμε από εκεί; Τί σημαίνει αυτό; Έχουμε μετάδοση αγιασμού. Όπως έχω μετάδοση αγιασμού, από άγια πράγματα και καθαρά, κατά τον ίδιο τρόπο, έχω και μετάδοση δαιμονική και δεν ξέρω τί, ό, τι άλλο που είναι, εκείνα, που είναι του σατανά ή της αμαρτίας. Το κατοχυρώνω, όπως βλέπετε, Εκκλησιαστικά και Αγιογραφικά.

   Ο Αβραάμ, ύστερα από τη νίκη του υπέρ των Σοδόμων, χάριν του Λώτ του ανιψιού του. Ο βασιλιάς των Σοδόμων, του πρότεινε να πάρει λαφυρα.. Ξέρετε τί απάντησε ο Αβραάμ, γιατί ήτανε αμαρτωλοί άνθρωποι στα Σόδομα και τα Γόμορρα. Στις ημέρες του Αβραάμ δεν έγινε η καταστροφή των Σοδόμων; Λοιπόν, και λέει ο Αβραάμ: «ἐκτενῶ τὴν χεῖρά μου πρὸς Κύριον τὸν Θεὸν τὸν ὕψιστον, (θα ορκιστώ δηλαδή) ὃς ἔκτισε τὸν οὐρανὸν καὶ τὴν γῆν, εἰ ἀπὸ σπαρτίου ἕως σφυρωτῆρος ὑποδήματος λήψομαι ἀπὸ πάντων τῶν σῶν, (εάν θα πάρω λέει μία κλωστή, έως κορδόνια παπουτσιών)» (Γεν. 14,22 - 23) Άν θα πάρω, από όλα αυτά που είναι δικά σου. Δηλαδή που είναι από 'σένα, τον σιχαμένο άνθρωπο. Γιατί ήσαν ομοφυλόφιλοι αυτοί οι άνθρωποι, ήσαν... Α, τί είπα; Αγαπητοί μου, να λυπόμαστε τους ομοφυλοφίλους αμαρτωλούς αλλά.. Δέν ξέρω, δέν ξέρω..

   Όλα αυτά διδάσκουν, ότι δέν θα έχουμε κοινωνία, ούτε με πρόσωπα που ο Θεός μισεί, ούτε με πράγματα. Ούτε θα διεκδικούμε κάποιο συμφέρον από αυτούς. Ο Κύριος είπε: « εἰ δὲ ὁ ὀφθαλμός σου ὁ δεξιὸς σκανδαλίζει σε, ἔξελε αὐτὸν καὶ βάλε ἀπὸ σοῦ·» (Ματθ. 5,29) Δηλαδή απομάκρυνέ τον, ξεχώρισέ τον. Θα πεί, άν έχεις κάτι πολύ συμφέρον είναι προτιμότερο λέει να το ξεχωρίσεις από το να το αφήσεις, δεν σε συμφέρει, δέν σέ συμφέρει γιατί, θα πας με δύο μάτια στην Κόλαση, δηλαδή, κρατώντας τα συμφέροντά σου, τα όποια συμφέροντά σου εννοείται κυρίως υλικά συμφέροντα. Όλα αυτά πρακτικός, εννοούνται, ότι δέν θα κάνουμε συντροφιά με φιλίες, και συνεταιρισμούς, με ανθρώπους, που δεν έχουν ευσέβεια. Θα ευχόμεθα βέβαια για όλους. Θα ευχόμεθα και για την επιστροφή τους. Θα ευχόμεθα και για την κάθαρσή τους, αλλά κοινωνία όμως, ιδιαίτερη, μαζί τους, δεν θα έχουμε!


Απόσπασμα από την 143η ομιλία στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης « Σοφία Σειράχ ».

Όλες οι ομιλίες της Κατηγορίας :
" Σοφία Σειράχ " εδώ ⬇️
http://arnion.gr/index.php/p-thanasios-mytilina-os/milies-p-thanasiou/palaia-diauhkh/sofia-seirax
↕️
https://youtube.com/playlist?list=PLxBsMI6pr40oRvQcJSffpry9_VIhWtola

Απομαγνητοφώνηση : Αθανάσιος Άμβωνας.

🔸Επεξηγηματικό βίντεο Ασπάλαθου.
https://youtu.be/8tNfAHRkTCk

__⬇️Playlist "Ασπάλαθου".⬇️__
https://aspalathos21.blogspot.com/2021/07/blog-post_83.html?m=0

📃Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του πατρός Αθανασίου. ⬇️
https://athanasiosamvonas.blogspot.com/2021/04/blog-post_15.html?m=1

📜 Αποσπάσματα ομιλιών πατρός Αθανασίου ⬇️
https://athanasioslogos.blogspot.com/?m=0

__⬇️ Facebook ⬇️__
https://www.facebook.com/groups/1637818926362004/?ref=share

Κατάλογος ομιλιών πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου.
https://drive.google.com/file/d/1JmrxaObMVyTA4_pS5yuMaQdoBf8-LwBP/view?usp=drivesdk

†.Πρός Δόξαν τοῦ Ἁγίου Τριαδικοῦ Θεοῦ.